Avamail

İsm-i Mübhem üt-Tam

وَ الثَّامِنُ الْاِسْمُ الْمُبْهَمُ التَّامُّ؛ فَهُوَ يَعْمَلُ النَّصْبَ، نَحْوُ؛ اَلتَّرَاوِيحُ عِشْرُونَ رَكْعَةً

وَ الثَّامِنُ Dokuz Kıyasi Amilin sekizincisi; الْاِسْمُ isimdir, الْمُبْهَمُ mübhem (kapalıdır) bir isimdir, التَّامُّ tam olan. Yani ism-i mübhem üt-tam (tam kapalı isim)’dır. فَهُوَ bu ism-i mübhem üt-tam nasb ameliyle amel eder. نَحْوُ buna misal şöyledir; اَلتَّرَاوِيحُ عِشْرُونَ رَكْعَةً “Teravih; 20 rekattır” gibidir. Burada رَكْعَةً temyiz edicidir ve kapalı olan اَلتَّرَاوِيحُ عِشْرُونَ “Teravih 20’dir” cümlesini açmıştır. Ne cihetten yirmidir? Bilmiyorduk, ama mansub halde bir isim bu kapalılığı açmak için geldi ve رَكْعَةً şeklinde nasb ameliyle kapalılık ortadan kaltı. Temyiz konusu detaylı anlatılacaktır.

Metnin Toplu Manası; Dokuz Kıyasi Amillerin sekizincisi İsm-i Mübhem üt-Tam yani tam kapalı isimdir. Bu tam kapalı isim nasb ameliyle amel eder. Buna misal; اَلتَّرَاوِيحُ عِشْرُونَ رَكْعَةً “Teravih; 20 rekattır” gibidir. Burada mansub olan رَكْعَةً cümleyi temyiz edip kapalılığı gidermiştir.

İlgili Makaleler


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/fasiharapca.com/public_html/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349