İzhar

Kalp Fiillerine Mülhak Olanlar

وَ القِسْمُ الثَّالِثُ أَفْعَالٌ مُلْحَقَةٌ بِأَفْعَالِ القُلُوبِ فِي مُجَرَّدِ الدُّخُولِ على المُبْتَدَأِ وَ الخَبَرِ وَ عَدَمِ جَوَازِ حَذْفِهِمَا مَعًا أَوْ حَذْفِ أَحْدِهِمَا فَقَطْ. بِلَا قَرِينَةٍ وَ قِلَّةِ حَذْفِ أَحْدِهِمَا فَقَطْ بِهَا، نحو؛ صَيَّرَ وَ جَعَلَ وَ تَرَكَ وَ إِتَّخَذَ.

وَ القِسْمُ الثَّالِثُ üçüncü kısım (iki mefule müteaddi olan fiillerin 3. Kısmı); أَفْعَالٌ مُلْحَقَةٌ ilhak edilmiş fiillerdir, بِأَفْعَالِ القُلُوبِ kalp fiilleri ile, فِي مُجَرَّدِ الدُّخُولِ sadece dahil olmaları konusunda, على المُبْتَدَأِ وَ الخَبَرِ haber ve mübteda üzerine, وَ عَدَمِ جَوَازِ ve cevaz olmaması üzere, حَذْفِهِمَا o ikisinin (kalp fiillerinin mübteda ve haberi), مَعًا her ikisinin, أَوْ حَذْفِ أَحْدِهِمَا veya ikisinden birinin hazfi, فَقَطْ sadece. بِلَا قَرِينَةٍ hazf edilecek mefullere ilişkin karine olmaksızın, وَ قِلَّةِ ve az olması, حَذْفِ أَحْدِهِمَا ikisinden birinin hazfi, فَقَطْ sadece, بِهَا onunla (karineyle). نحو misal; صَيَّرَ “kıldı” ve جَعَلَ “kıldı” ve تَرَكَ “terk etti” ve إِتَّخَذَ “aldı” gibi.

Metnin Toplu Manası; İki mefule müteaddi olan fiillerin 3. Kısmı; Kalp fiillerine ilhak edilen fiilerdir. Bu fiiller sadece mübteda ve haber üzerine dahil olmak hususunda  ve 2 mefulun beraberce karinesiz olarak hazfine cevaz olmaması veya ikisinden birinin karinesiz olarak hazfine cevaz olmaması ve iki mefulden birinin karineyle hazf olmasının az olmasıyla birlikte kalp fiillerine ilhak olmuş fiillerdir.

إِتَّخَذَ تَرَكَ جَعَلَ َصَيَّر
Edindi Terk etti Kıldı Kıldı

İlgili Makaleler