Avamail

İsm-i Muzaf

وَ السَّابِعُ الْاِسْمُ الْمُضَافُ؛ فَهُوَ يَعْمَلُ الْجَرَّ، نَحْوُ؛ عِبَادَةُ اللهِ تَعَالَى خَيْرٌ

 وَ السَّابِعُDokuz Kıyasi Amillerin yedincisi; الْاِسْمُ الْمُضَافُ ism-i muzaf (isim tamlaması)’dır. فَهُوَ bu ism-i muzaf, يَعْمَلُ amel eder, الْجَرَّ cerr amelini. نَحْوُ misali şöyledir; عِبَادَةُ اللهِ تَعَالَى خَيْرٌ “Allaha ibadet hayırlıdır” gibidir.

Metnin Toplu Manası; Dokuz Kıyasi Amillerin yedincisi İsm-i Muzaf (isim tamlaması)’dır. Bu ism-i muzaf cerr ameliyle amel eder. Bilindiği gibi muzafun ileyh mecrurdur. Misal; عِبَادَةُ اللهِ تَعَالَى خَيْرٌ “Allaha ibadet hayırlıdır” gibidir.

خَيْرٌ اللهِ تَعَالَى عِبَادَةُ
hayırlıdır Allah-u Teala kulluk
haber Muzafun ileyh muzaf
“Allahın kulluğu hayırlıdır” denildiğinde اللهِ lafzı cerr edilmiştir ve Muzafun ileyhtir. Bu konular daha detaylıca anlatılacaktır. Diğer nahiv derslerimizde olsun, yahud bila tasnif kısmında modern cümleler ile olsun bir şekilde talib olan her kimse bu mevzuları anlayana kadar her yol ile bu sitede yer alacaktır. Bizim amacımız kuru bir çeviri yapıp geçmek değildir. Layıkıyla konunun bilinmesidir. Gerek ayetler olsun, gerek şeri ilimler olsun bir şekilde misaller ile konularımızı her zaman tatbik edeceğiz. Fakat bazen dalamıyoruz konulara, bir takım bilgilerin edinilmesi gerekli, malumunuz.. Allahın izni ve inayeti ile muvaffak olacağız inşallah..

İlgili Makaleler


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/fasiharapca.com/public_html/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349