İzzi

Rübai Mezid Bablar

وَ أَمَّا الرُّبَاعِىُّ الْمَزِيدُ فِيهِ؛ فَأَمْثِلَتُهُ، تَفَعْلَلَ كَـتَدَحْرَجَ يَتَدَحْرَجُ تَدَحْرُجًا. وَ إِفْعَنْلَلَ، نَحْوُ؛ إِحْرَنْجَمَ يَحْرَنْجِمُ إِحْرِنْجَامًا. وَ إِفْعَلَلَّ، نَحْوُ؛ إِقْشَعَرَّ يَقْشَعِرُّ إِقْشِعْرَارًا.

وَ أَمَّا الرُّبَاعِىُّ الْمَزِيدُ فِيهِ Rübai Mezidün Fiyh’e (rübai mücerrede ziyade olanlar) gelince; فَأَمْثِلَتُهُ onun misalleri ise şöyledir; Mazisi تَفَعْلَلَ babından, تَدَحْرَجَ gibidir, muzari ve masdarı ise; يَتَدَحْرَجُ تَدَحْرُجًا gibidir. Daha, mazisi وَ إِفْعَنْلَلَ babından, إِحْرَنْجَمَ gibidir, muzari ve masdarı ise; يَحْرَنْجِمُ إِحْرِنْجَامًا gibidir. Daha, mazisi وَ إِفْعَلَلَّ babından, إِقْشَعَرَّ gibidir, muzari ve masdarı ise; يَقْشَعِرُّ إِقْشِعْرَارًا gibidir.

Metnin Toplu Manası: Rübai Mezidün Fiyh’e (rübai mücerrede ziyade olanlar) gelince, onun misalleri تَفَعْلَلَ babından تَدَحْرَجَ يَتَدَحْرَجُ تَدَحْرُجًا mazi, muzari ve masdarı gibidir. Daha, إِفْعَنْلَلَ babından إِحْرَنْجَمَ يَحْرَنْجِمُ إِحْرِنْجَامًا mazi, muzari ve masdarı gibidir. Daha, إِفْعَلَلَّ babından إِقْشَعَرَّ يَقْشَعِرُّ إِقْشِعْرَارًا mazi, muzari ve masdarı gibidir.

Rübai Mezid Bablar
Mevzun Vezin
تَدَحْرَجَ تَفَعْلَلَ
إِحْرَنْجَمَ إِفْعَنْلَلَ
إِقْشَعَرَّ إِفْعَلَلَّ

 

 

İlgili Makaleler