Avamail

Manel Fiil

وَ التَّاسِعُ مَعْنَى الْفِعْلِ؛ أَيْ كُلُّ لَفْظٍ يُفْهَمُ مِنْهُ مَعْنَى الْفِعْلِ، نَحْوُ؛ هَيْهَاتَ الْمُذْنِبُ مِنْ اللهِ تَعَالَى وَ تَرَاكِ ذَنْبًا وَ نَحْوُ؛ مَا فِي الدُّنْيَا رَاحَةً وَ نَحْوُ؛ يَنْبَغِى لِلْعَالِمِ أَنْ يَكُونَ مُحَمَّدِيًّا خُلُقُهُ

وَ التَّاسِعُ Dokuz Kıyasi Amillerin dokuzuncusu; مَعْنَى الْفِعْلِ manel fiildir. أَيْ yani, كُلُّ لَفْظٍ her lafızdır, يُفْهَمُ anlaşılır, مِنْهُ ondan, yani her lafızdan; مَعْنَى الْفِعْلِ fiil manası. نَحْوُ manel fiilin misali şöyledir; هَيْهَاتَ الْمُذْنِبُ مِنْ اللهِ تَعَالَى “Müznib (günahkar) Allah-u Teala’dan uzak oldu” ve تَرَاكِ ذَنْبًا “Günahı Terk et!” وَ نَحْوُ ve yine şöyledir; مَا فِي الدُّنْيَا رَاحَةً “Dünyada rahat yoktur” gibidir. وَ نَحْوُ ve yine şöyledir; يَنْبَغِى لِلْعَالِمِ أَنْ يَكُونَ مُحَمَّدِيًّا خُلُقُهُ “Alimin ahlakının Muhammedî olması gerekir” gibidir.

Metnin Toplu Manası; Dokuz kıyasi Amilin dokuzuncusu Manel Fiildir. Yani kendisinden fiil manası anlaşılan her lafızdır. Misal; هَيْهَاتَ الْمُذْنِبُ terkibindeki هَيْهَاتَ “uzak oldu” demektir ve mazi fiil manasındadır, esmaul efalden olduğu için manel fiildir. Diğer misal; تَرَاكِ ذَنْبًا terkibindeki تَرَاكِ lafzı اُتْرُكْ “Terk et!” manasında olup esmaul efaldendir ve manel fiildir. Diğer misal; مَا فِي الدُّنْيَا رَاحَةً terkibindeki فِي الدُّنْيَا carr ve mecrurdur. Birlikte zarf-ı müstekar olmak üzere manel fiildir. Diğer misal; يَنْبَغِى لِلْعَالِمِ أَنْ يَكُونَ مُحَمَّدِيًّا خُلُقُهُ terkibindeki مُحَمَّدِيًّا lafzı ismi mensuptur ve manel fiildir.

الْمُذْنِبُ هَيْهَاتَ
günahkar Uzak oldu
Günahkar uzak oldu
ذَنْبًا تَرَاكِ
günahı Terk et
Günahı terk et!
رَاحَةً فِي الدُّنْيَا مَا
rahat dünyada yok
Dünyada rahat yoktur
خُلُقُهُ مُحَمَّدِيًّا أَنْ يَكُونَ يَنْبَغِى لِلْعَالِمِ
Onun ahlakı Muhammedi olması Alime gerekir
Alimin ahlakının Muhammedî olması gerekir

 

İlgili Makaleler