İzhar

Asa / عسى Nakıs Fiili

 

 

وَ خَبَرُهُ الْفِعْلُ الْمُضَارِعُ مَعَ أَنْ غَالِبًا، نَحْوُ؛ عَسَى زَيْدٌ أَنْ يَخْرُجَ وَ قَدْ يُحْذَفُ أَنْ وَ قَدْ يَكُونُ تَامَّةً بِأَنْ مَعَ الْمُضَارِعِ، نَحْوُ؛ عَسَى أَنْ يَخْرُجَ زَيْدٌ.

وَ خَبَرُهُ ve onun yani عَسَى fiilinin haberi; الْفِعْلُ الْمُضَارِعُ bir fiili muzaridir, öyle muzari ki مَعَ أَنْ en-i masdariyye ile birlikte olan muzari fiildir, غَالِبًا genellikle. نَحْوُ buna misal şu şekildedir; عَسَى زَيْدٌ أَنْ يَخْرُجَ “Umulur ki Zeyd çıkacaktır” gibidir. وَ قَدْ يُحْذَفُ أَنْ bazen bu en-i masdariyye hazf edilir; وَ قَدْ يَكُونُ تَامَّةً bazen عَسَى fiili tam bir fiil olur; بِأَنْ en-i masdariyye ile, مَعَ الْمُضَارِعِ muzari fiil ile beraber, نَحْوُ misali şöyledir; عَسَى أَنْ يَخْرُجَ زَيْدٌ “Umulur ki Zeyd çıkacaktır” gibi.

Metnin Toplu Manası; Nakıs olan عَسَى fiilinin haberi genellikle en-i masdariyeli olan muzari fiildir. Misal; عَسَى زَيْدٌ أَنْ يَخْرُجَ gibidir. Bazen Nakıs olan عَسَى fiili, muzari fiilin başına gelen en-i masdariyye ile tam fiil olur. Misal; عَسَى أَنْ يَخْرُجَ زَيْدٌ gibidir.

Not: عَسَى fiili ile birlikte حَرَى ve اِخْلَوْلَقَ kullanılır. Hepsi ümit etme manasındadır.

Tags’Asa / عسى Nakıs Fiili

İlgili Makaleler