Tam Fiiller
فَإِنْ تَمَّ بِهِ كَلَامًا وَ لَمْ يَحْتَجْ إِلَى غَيْرِهِ يُسَمَّى فِعْلًا تَامًا وَ مَرْفُوعُهُ فَاعِلًا وَ مَنْصُوبُهُ إِنْ كَانَ مُتَعَدِّيًا مَفْعُولًا كَـأَفْعَالِ السَّابِقَةِ.
فَإِنْ eğer, تَمَّ o fiil tamam olursa, بِهِ onunla, yani merfu haber ile, كَلَامًا kelam bakımından, وَ لَمْ يَحْتَجْ ve kelam bakımından muhtaç olmazsa, إِلَى غَيْرِهِ başkasına, yani aldığı mefulden başkasına, يُسَمَّى adlandırılır; فِعْلًا تَامًا tam fiil olarak adlandırılır. وَ ve, مَرْفُوعُهُ böyle bir fiilin merfusu, فَاعِلًا fail diye tesmiye olur. وَ مَنْصُوبُهُ ve mensubu ise şöyle isimlendirilir; إِنْ كَانَ مُتَعَدِّيًا eğer müteaddi olursa, مَفْعُولًا meful diye adlandırılır. Bu müteaddi fiiller كَـأَفْعَالِ السَّابِقَةِ geçen konuda anlatılan, bir iki ve üç mefule müteaddi fiiller gibidir.
Metnin Toplu Manası; Her fiil için merfudan kaçış yoktur. Şayet fiil o merfu ile kelam cihetinden tamam olursa ve o merfudan başkasına ihtiyaç duymazsa tam fiil diye isimlendirilir. Önceki konularda anlatıldığı üzere merfusu ise faildir. O fiilin mensubu ise, eğer geçişlilik var ise meful diye isimlendirilir.