İzhar

Tek Mefule Müteaddi Olan Fiiller

الأول؛ مُتَعَدٍّ إِلَى مَفْعُولٍ وَاحِدٍ، نحو؛ ضَرَبَ زَيْدٌ عَمْرًا. و يَجُوزُ حَذْفُ مَفْعُولِهِ بِقَرِينَةٍ و بِدُونِهَا.

الأول evveli, birincisi; مُتَعَدٍّ إِلَى مَفْعُولٍ وَاحِدٍ bir mefule müteaddi fiildir. نحو Misal; ضَرَبَ زَيْدٌ عَمْرًا “Zeyd, Amr’a vurdu” gibidir. و يَجُوزُ ve caizdir; حَذْفُ hazfi, مَفْعُولِهِ mefulünün, yani böyle müteaddi bir fiilin mefulünün hazfi, بِقَرِينَةٍ karine ile, و بِدُونِهَا ve de karine olmaksızın.

Metnin Toplu Manası; Müteaddi fiiller 3 kısımdır. Bunlardan 1.si; tek mefule müteaddi fiildir. Misal; ضَرَبَ زَيْدٌ عَمْرًا gibidir. Ve bu müteaddi fiilin mefulünün, karine ile veya karinesiz hazf edilmesi caizdir. Yani mefule delalet edecek bir karine gerekmektedir. Mefule delalet edecek karine ile müteaddi fiilin mefulünün hazfedilmesine misal; أَ هَذَا اَلَّذِي بَعَثَ اللهُ رَسُولًا “Bu mu, Allahın resul olarak gönderdiği..” Furkan suresi 41. ayetinde, بَعَثَ müteaddi fiilinde هُ zamiri hazf edilmiştir. Mefule delalet etmeksizin, karinesiz müteaddi fiilin mefulünün hazfedilmesine misal; فُلَانٌ يَأْكُلُ و يَشْرَبُ “Filan kişi yer ve içer” gibidir.

İlgili Makaleler