Maksud

مَغْزُوٌّ ve مَرْمِىٌّ ve مَخْشِىٌّ Fiilleri

وَ إِذَا اِجْتَمَعَتِ الْوَاوَانِ الْاُولَى سَاكِنَةُ وَ الثَّانِيَةُ مُتَحَرِّكَةٌ، فَاُدْغِمَتِ الْاُولَى فِي الثَّانِيَةِ، نَحْوُ؛ مَغْزُوٌّ وَ الْاَصْلُ؛ مَغْزُووٌ. إِذَا اِجْتَمَعَ الْوَاوُ وَ الْيَاءُ، وَ الْاُولَى سَاكِنَةٌ وَ الثَّانِيَةُ مُتَحَرِّكَةٌ. قُلِبَتِ الْوَاوُ يَاءً. وَ كُسِرَ مَا قَبْلَ الْاُولَى لِتَصِحَّ الْيَاءُ وَ اُدْغِمَتِ الْيَاءُ فِي الْيَاءِ، نَحْوُ؛ مَرْمِىٌّ وَ مَخْشِىٌّ، وَ الْاَصْلُ؛ مَرْمُوىٌ وَ مَخْشُوىٌ.

وَ إِذَا اِجْتَمَعَتِ الْوَاوَانِ iki vav toplandığında, الْاُولَى سَاكِنَةُ birinci vav sakin, وَ الثَّانِيَةُ مُتَحَرِّكَة ikincisi de harekeli olduğunda, فَاُدْغِمَتِ الْاُولَى birinci vav idgam edilir, فِي الثَّانِيَةِ ikinci vava, نَحْوُ misali şöyledir; مَغْزُوٌّ gibi. Bu مَغْزُوٌّ fiilinin وَ الْاَصْلُ aslı; مَغْزُووٌ şeklindedir. إِذَا اِجْتَمَعَ الْوَاوُ وَ الْيَاءُ aynı şekilde vav ve ya toplandığında, وَ الْاُولَى سَاكِنَةٌ birincisi yani vav sakin, وَ الثَّانِيَةُ مُتَحَرِّكَةٌ ve ikincisi yani ya harfi harekeli olduğunda, قُلِبَتِ الْوَاوُ o sakin vav kalbolur, يَاءً ya harfine. وَ كُسِرَ ve kesrelendi, مَا قَبْلَ ma kabli, الْاُولَى birincisinin yani vav harfinin, لِتَصِحَّ الْيَاءُ bu kesreleme işi ya harfinin sıhhati içindir, وَ اُدْغِمَتِ الْيَاءُ ve ya harfi idgam edildi, فِي الْيَاءِ ya harfine. نَحْوُ؛ misali şöyledir; مَرْمِىٌّ ve مَخْشِىٌّ gibidir, وَ الْاَصْلُ؛ ve bu fiillerin asılları; مَرْمُوىٌ ve مَخْشُوىٌ gibidir.

Metnin Toplu Manası; Birincisi sakin ve ikincisi harekeli iki vav yan yana geldiğinde birinci sakin vav ikinci harekeli vava idgam edilir. Misali مَغْزُوٌّ fiilinde olduğu gibidir. Bu مَغْزُوٌّ fiilinin aslı مَغْزُووٌ ve görüldüğü gibi 2 vav vardır, birincisi sakin ve ikincisi harekelidir. Bu durumda birinci sakin vav ikinci harekeli vava idgam edilir ve مَغْزُوٌّ kalır. Sakin vav ve harekeli bir ya bir araya geldiğinde o sakin vav harekeli ya harfine kalbedilir ve o vavın ma kabli ya harfinin sıhhati için kesrelenir ve kalb olunan sakin ya (yani daha önce sakin vav olup sakin ya olan) harekeli ya harfine idgam edilir. Bunların misali;  مَرْمِىٌّ ve  مَخْشِىٌّ filleridir. Bu fiillerin asılları; مَرْمُوىٌ ve مَخْشُوىٌ gibidir. Misal مَرْمُوىٌ fiili. Bu fiilde sakin vav ile harekeli ya yan yana gelmiştir ve sakin vav ya harfine dönüşmüştür ve fiilimiz مَرْمُى‌ىٌ olur. Sonra sakin yanın ma kabli kesrelenir ve fiilimiz مَرْمِى‌ىٌ olur. Sonra iki tane ya idgam edilir ve مَرْمِىٌّ olur.

Tagsnakıs ismi mefuller مَغْزُوٌّ ve مَرْمِىٌّ ve مَخْشِىٌّ Fiilleri

İlgili Makaleler