Maksud

Lefif ül-Makrun Fiiller

وَ أَمَّا اللَّفَيفُ الْمَقْرُونُ، فَحُكْمُ عَيْنُ فِعْلِهِ كَـحُكْمِ الصَّحِيحِ لاَ يَتَغَيَّرُ، نَحْوُ؛ طَوَى. وَ حُكْمُ لاَمِ فِعْلِهِ كَـحُكْمِ لاَمِ فِعْلِ النَّاقِصِ مِثْلُ رَوَى يَرْوِى فِي الْاَمْرِ مِنْهُ اِرْوِ بِحَذْفِ لاَمِ الْفِعْلِ.

وَ أَمَّا اللَّفَيفُ الْمَقْرُونُ lefif-ül makrun’a gelince, فَ bu halde, حُكْمُ عَيْنُ فِعْلِهِ o lefif-ül makrun olan fiilin aynül fiilinin hükmü;  كَ gibidir, حُكْمِ الصَّحِيحِ sahih fiilin hükmü gibidir, لاَ يَتَغَيَّرُ değişmez, yani ilal yapılmaz, نَحْوُ؛ lefif-ül makrun fiile misal; طَوَى “dürdü” fiili gibidir. وَ حُكْمُ لاَمِ فِعْلِهِ ve lefif-ül makrun fiilin lamul fiilinin hükmü ise, كَ gibidir, حُكْمِ لاَمِ فِعْلِ النَّاقِصِ nakıs fiilin lamum fiilinin hükmü gibidir, مِثْلُ gibi, mazide رَوَى ve muzaride يَرْوِى nakıs fiili gibi, فِي الْاَمْرِ مِنْهُ ve o nakıs fiilden olan emir fiili اِرْوِ ve بِحَذْفِ لاَمِ الْفِعْلِ emir fiilleri sakin olduğundan sondaki ya harfi düşer yani lamul fiili hazf edilir.

Metnin Toplu Manası; Lefif ül-makrun fiilerdeki aynül fiilin hükmü sahih fiildeki gibidir. Misalen ecvef gibi değişmez. Misali طَوَى fiili gibidir. Lamul fiilinin hükmü ise nakıs fiillerderi gibidir. Misal mazide رَوَى ve muzaride يَرْوِى gibi. Bu fiilin emir sigası lamul fiilinin hazfiyle اِرْوِ şeklindedir. رَمَى ve  يَرْمِى fiilleri gibi düşünürsek emiri اِرْمِ şeklinde gelir.

TagsLefif ül-Makrun Fiiller

İlgili Makaleler