İzhar

Lâ Edatı

و الثَّامِنُ؛ لا لِنَفْىِ الجِنْسِ و شَرْطُ عَمَلِهِ أنْ يَكونَ اِسْمُهُ نَكِرَةً مُضَافَةً أوْ مَتَشَبَّهَةً بِهَا غَيْرَ مَفْصُولَةٍ عَنْهَا، نحو: لا غُلَامَ رَجُلٍ جَالِسٌ عِنْدَنَا

و الثَّامِنُ sekizincisi; Nasb ettiği mamulu, raf ettiği mamulundan önce gelen 8 tane amilin 8.si “lâ” dır. Öyle lâ ki لِنَفْىِ الجِنْسِ cinsten hükmü nefy eder, و شَرْطُ عَمَلِهِ onun, yani lâ’nın amel etme şartı; أنْ يَكونَ olmasıdır, اِسْمُهُ onun, lâ’nın isminin; نَكِرَةً nekire olması, مُضَافَةً muzaf olan nekire, أوْ veya, مَتَشَبَّهَةً بِهَا Ona (muzaf’a) müşabih olan, benzeyen, غَيْرَ مَفْصُولَةٍ fasıllanmamış, arası ayrı olmayan, عَنْهَا ondan, yani lâ’dan. Lâ kelimesi ile aralarında fasıla olmayan nekire isim olacak. Misal; لا غُلَامَ رَجُلٍ جَالِسٌ عِنْدَنَا “Adamına çocuğu bizim yanımızda oturucu değildir” gibidir. 
Metnin Toplu Manası; Nasb ettiği mamulu, raf ettiği mamulundan önce gelen 8 tane amilin 8.si “lâ” dır. Bu lâ cinsten hükmü nefy eder. Bu lâ’nın amel etme şartı; isminin nekire bir muzaf olması veya isminin muzafa benzemesidir ve lâ ile isim arasında bir fasıl olmamasıdır. Misal; لا غُلَامَ رَجُلٍ جَالِسٌ عِنْدَنَا gibidir. Hulasa: Lâ kelimesinin amel edebilmesi için; İsminin nekire olması gerekmektedir. Bu nekire isim ise muzaf veya muzafa benzeyen bir isim olmalıdır. Ve lâ kelimesi ile isimi arasında bir şey olmamalıdır, yani lâ kelimesi ismi ile bitişik olmalıdır. Cinsten hükmü nefy eden lâ kelimesinin amel edebilmesi için gerekli olan nekire isimin yanında, haberinin de nekire olması gerekmektedir.

İlgili Makaleler