Maksud

Fail ve Meful Sayısı

وَ الْفَاعِلُ؛ يُتَصَرَّفُ عَلَى عَشَرَةِ أَوْجَهٍ مِنْهَا جَمْعُ الْمُذَكَّرِ أَرْبَعَةُ اَلْفَاظٍ وَ جَمْعُ الْمُؤَنَّثِ لَفْظَانِ. وَ مَفْعُولُ؛ يُتَصَرَّفُ عَلَى سَبْعَةِ أَوْجَهٍ مِنْهَا جَمْعُ الْمُذَكَّرِ لَفْظَانِ وَ جَمْعُ الْمُؤَنَّثِ لَفْظٌ وَاحِدٌ.

وَ الْفَاعِلُ؛ ve fail, يُتَصَرَّف çekilir, عَلَى عَشَرَةِ أَوْجَهٍ on vecih üzere çekilir, مِنْهَا ondan yani on vecihten, جَمْعُ الْمُذَكَّرِ أَرْبَعَةُ اَلْفَاظ dört lafız cemi müzekker içindir, وَ جَمْعُ الْمُؤَنَّثِ لَفْظَانِ ve cemi müennes te iki vecihtir. وَ مَفْعُولُ؛ ve meful; يُتَصَرَّفُ çekilir, عَلَى سَبْعَةِ أَوْجَهٍ yedi vecih üzere, مِنْهَا o yedi vecihten, جَمْعُ الْمُذَكَّرِ لَفْظَانِ iki tanesi cemi müzekker için, وَ جَمْعُ الْمُؤَنَّثِ لَفْظٌ وَاحِدٌ ve bir lafız ise cemi müennes içindir.

Metnin Toplu Manası; İsm-i Failler 10 vecih üzere çekilir ve bu 10 vecihin 4 tanesi cemi müzekker ve iki tanesi de cemi müennes içindir. Geri kalan 4 vecih ise müfred ve tesniyeler içindir. İsm-i Mefuller 7 vecih üzere çekilir ve bu 7 vecihin iki tanesi cemi müzekker ve bir tanesi ise cemi müennes içindir. Geri kalan 4 vecih ise müfred ve tesniyeler içindir.

İsm-i Failler / 10 vecih
Cemi Müzekker Musahhah نَاصِرُونَ
Cemi Müzekker Mükesser نُصَّارٌ
Cemi Müzekker Mükesser نُصَّرٌ
Cemi Müzekker Mükesser نَصَرَةٌ
Cemi Müennes Musahhah نَاصِرَاتٌ
Cemi Müennes Mükesser نَوَاصِرٌ
Müfred Müzekker نَاصِرٌ
Müfred Müennes نَاصِرَةٌ
Tesniye Müzekker نَاصِرَانِ
Tesniye Müennes نَاصِرَتَانِ
İsm-i Mefuller / 7 vecih
Cemi Müzekker Musahhah مَنْصُورُونَ
Cemi Müzekker Mükesser مَنَاصِرُ
Cemi Müennes Musahhah مَنْصُورَاتٌ
Müfred Müzekker مَنْصُورٌ
Tesniye Müzekker مَنْصُورَانِ
Müfred Müennes مَنْصُورَةٌ
Tesniye Müennes مَنْصُورَتَانِ
TagsFail ve Meful Sayısı

İlgili Makaleler