ARAPÇA ZIT ANLAMLI KELİMELER SÖZLÜĞÜ

55738

 

 

1ـ يَمِين × يَسار.

Sağ X Sol

2ـ أمَام × خَلْف.

Ön X Arka

3ـ عَالِي × وَاطِئ.

Yüksek X Alçak

4ـ أعْلَى × أسْفَل.

Üst X Alt

5ـ فَوقَ × تَحتَ.

Üst X Alt

6ـ قَرِيب × بَعَيد.

Yakın X Uzak

7ـ دَاخِل× خَارِج.

İç X Dış

8ـ طَوِيل × قَصِير.

Uzun X Kısa

9ـ كَبِير × صَغِير.

Büyük X Küçük

10ـ قَوي × ضَعِيف.

Güçlü X Güçsü

11ـ ليّن × صَلب.

Yumuşak X Sert

12ـ غَنِي × فَقِير.

Zengin X Fakir

13ـ ضَيِّق × وَاسِع.

Dar X Geniş

14ـ حَار × بَارِد.

Soğuk X Sıcak

15ـ مَمْلوء × فَارِغ.

Dolu X Boş

16ـ صَعْب × سَهْل.

Zor X Kolay

17ـ ثَقِيل × خَفِيف.

Ağır X Hafif

18ـ مَفتُوح × مُغلُق.

Açık X Kapalı

19ـ خَطأْ × صَوَاب.

Yanlış X Doğru

20ـ جَمِيل × قَبِيح.

Güzel X Çirkin

21ـ قَلِيل × كَثِير.

Az X Çok

22ـ قَبْلُ × بَعْدُ.

Önce X Sonra

23ـ لَيل × نَهَار.

Gece X Gündüz

24ـ أسْوَد × أبْيَض.

Siyah X Beyaz.

25ـ سَمِين × نَحِيف.

Şişman X Zayıf

26ـ ظَالِم × عَادِل.

Zalim X Adil

27ـ كَلاَم× سُكُوت.

Konuşmak X Susmak

28ـ الجّهر  × الخُفيّة :

Sesli X Sessiz

29ـ مَجْنُون × عَاقِل.

Deli X Akıllı

30ـ ذَكرَ × نَسِيَ.

Hatırladı X Unuttu

31ـ قَامَ × جَلَسَ.

Kalktı X Oturdu

32ـ نَزَلَ × صَعدَ.

İndi X Çıktı

33ـ نَامَ × إستَيْقَظَ.

Uyudu X uyandı

34ـ ذَهَبَ × جَاءَ.

Gitti X Geldi

35ـ أَخَذَ × أعْطَى.

Aldı X Verdi

36ـ ذَهَاب × إياب.

Gitmek X Gelmek

37ـ وُلِدَ × مَاتَ.

Doğdu X Öldü

38ـ حَيٌّ × مَيّتٌ.

Diri X Ölü

39ـ مَمْنوع × مَسْموح.

Yasak X Serbest

40ـ مُبَكّر × مُتأخِّر.

Erken X Geç

41ـ أخَذَ × أعْطَى.

Aldı X Verdi

42ـ نُوُر× ظَلاَم .

Işık X Karanlık

43ـ غَالِي × رَخِيص.

Pahalı  X Ucuz

44ـ هَادِئ × قَاسِي.

Sakin X Katı

45ـ شَمال × جَنوب.

Kuzey  X Güney

46ـ غَرب × شَرق.

Batı X Doğu

47ـ عاَلِم × جاهِل.

Alim X Cahil

48ـ قَديم × جَديد.

Eski  X Yeni

49ـ مُؤمِن × كَافِر.

İnançlı  X İnançsız

50ـ حُر × عَبد.

Hür  X Köle

51ـ مُبلّل × جَاف.

Islak X Kuru

52ـ حُزْن × فَرَح.

Üzülmek  X Sevinmek

53ـ بَطِيء × سَرِيع.

Yavaş X Hızlı

54ـ خَشِن × نَاعِم.

Sert X Yumuşak

55ـ جيّد × رَدِيْ.

İyi  X Kötü

56ـ شَك × يَقين.

Şüphe etmek X Kesin bilmek

57ـ ضَوضَاء × هُدوء.

Gürültü X Sessizlik

58ـ شَبْعَان × جَوعاَن.

Aç X Tok

59ـ رُطوبة  × جَفَاف.

Islaklık X Kuruluk

60ـ بَخِيل × سَخِي.

Cimri X Cömert

61ـ هَدْم × بِنَاء.

Yıkmak X Yapmak

62ـ عَلناً × سِرّاً.

Açıkça X Gizlice

63ـ وَافِر × شَحِيح.

Bol X Kıt

64ـ نَظِيف × قَذِر.

Temiz  X Kirli

65ـ مُرتَفِع× مُنخَفِض.

Yüksek X Alçak

66ـ عَلا × دَنا.

Yükseldi X Alçaldı

67ـ كَسْلاَن × شَاطِر (مُجتَهِد).

Tembel X Çalışkan

68ـ شُجَاع × جَبَان.

Yiğit  X Korkak  

69ـ فَقَدَ × وَجَدَ.

Kaybetti X Buldu

70ـ مُضِرّ× نَافِع.

Zararlı X Faydalı

71ـ فَشِل × نَجحَ.

Başarısız oldu X Başarılı oldu

72ـ قَعْر× صَفْح (سَطح).

Dip  X Yüzey

73ـ فَرْد × جَمَاعة.

Fert  X Cemaat

74ـ إكرام × إحتِقار.

Saygınlık  X Küçümseme

75ـ مَرِيض × صَحِيح.

Hasta X Sağlıklı

76ـ مَرَض × صِحّة.

Hastalık  X Sağlık

77ـ إنْتصَر × إنْهَزَم.

Kazandı X Yenildi

78ـ مُؤقت × دَائِمي.

Geçici X Devamlı

79ـ هَرَبَ × ثَبتَ.

Kaçtı X Direndi

80ـ سِلم × حَرب. 

Barış X Savaş

81ـ صِدْق × كَذِب.

Doğru X Yalan

82ـ بَائِِع × مُشتَرِي.

Satıcı  X Alıcı

83ـ ثَابِت × مُتحرِّك.

Sabit X Hareketli

84ـ جَنّة × جَهنّم.

Cennet  X Cehennem

85ـ وَارِد × صَادِر.

Gelir X Gider

86ـ سَماء × أرْض.

Gök  X Yer

87ـ ضَحِك  × بَكى.

Güldü  X Ağladı

88ـ  تَفاؤل  × تَشاؤم.

İyimserlik X Kötümserlik

89ـ صَالِح × طَالِح.

 İyi X Kötü

90ـ شِتاء × صَيف.

Kış  X Yaz

91ـ فرِّقْ × وحِّدْ. 

Böl  X Birleştir

92ـ إنْقِسام  × تَضَامُن.

Bölünme X Dayanışma

93ـ حَلال × حَرام.

Helal  X Haram

94ـ بَشُوش × عَبُوس.

Güler yüz  X Suratı asık

95ـ مُنظّم (مُرتّب) ×  مُخَلَّط (غَير مُنظّم).

Düzenli X Düzensiz

96ـ يَسُرَ × عَسِرَ.

Kolaylaştırdı X Zorlaştırdı

97ـ عَطشان × رَيّان.

Susuz  X Suya doymuş

98ـ إعْترَف × أنْكَر.

İtiraf etti X İnkar etti

99ـ أمِين × خَائِن. 

Güvenli X Hain (Alçak)

100ـ سًعيد  × شَقي.

Mutlu X Mutsuz

101ـ القَاسي ×  اللّين.

Acımasız X Yumuşak

102ـ الشَّدِيد  × المُتسَامِح.

Katı (Sert) X Hoşgörü

103ـ حَبَّ  × كَرَهَ .

Sevdi X Nefret etti

104ـ مدَّ × قلّصَ.

Uzattı X Kısalttı

105ـ ذَكِي × غَبِي.

Zeki X Aptal

106ـ سَامِع  × أطرَش.

Duya bilen X Sağır

107ـ بَصير  × أعمى.

Görebilen X Kör

108ـ ظَاهِر× بَاطِن.

Dış X  İç

109ـ حِصان × مُهر.

Kısrak  X Aygır, At

110ـ نَاقَة × جَمَل.

D. Deve  X E. Deve

111ـ دِيك × دَجاجَة.

Horoz X Tavuk

112ـ حِمار × آتان.

E: Eşek X D. Eşek

113ـ شَاة × كَبِش.

Koyun X Koç

114ـ قِط × هِرّة.

E. Kedi X D.Kedi

115ـ ثُور × بَقَر.

Öküz X İnek

116ـ أسَد × لَبؤة. 

E. Aslan X D. Aslan

117ـ رَجُل × إمرأة.

Erkek  X Kadın

118ـ بِنت × وَلَد.

Kız  X Oğlan

1.رَاكِبٌ / مُمْتَطِيٌّ (bindi)

2.أَسْعَدَ / يَعْتَبِرُ (sayar)

3.يُجْبِرُ / يَضْطَرُّ (zorlamıyor)

4.غَنِيٌّ / ثَرِيٌّ (zengin)

5.أَصْدِقَاءُ / زُمَلاَءُ (arkadaşlar)

6.ُيُلْقٌ / يَرْمٌ (atar)

7.طِرَازٌ / طَرِيقٌ (yol)

8.فَضَّلٌ / رَجَّحَ (ferah etmek)

9.كَرَّسْتُ / نَذَرَ

 

 

ZIT ANLAMLI KELİMELER

1.رَاجِيٌّ  X قَانِطٌ (ümitsizliğe kapılmak)

2.(mutlu) أَسْعَدٌ / أَشْقَي (mutsuz)

3. (harika, hoş) رَائِعَةٌ / مُجْتَنِبَةٌ (kötü)

4.(sonsuz) بَقَاءُ Xفَنَاءُ (sonlu)

5.(özgür bıraktı) أَحْرَارٌ X مَقْصُورِينَ

6.(unuttu) يَنْسَ X يَتَذَكَّرُ (hatırladı)

7.(övünür) خُورَةٌ Xخَامِدَةٌ

8.(gülen) مُبْتَسِمَةٌ Xعَبُوسٌ (somurtkan)

9 (itaatkar) .مُمْتَثِلَةٌ X مُسْتَحِيَةٌ (

10.(uzattı) أَطَالَ X قَصَّرَ (kısalttı)

 

 

 

 

TEKİL _ ÇOĞUL

1.حَقْلٌ ج حُقُولٌ (tarla)

2.تَغْدِيرٌ ج تَغَارِيدٌ (ses)

3.صَوْتٌ ج أَصْوَاتٌ (zaman)

4.وَرْدٌ ج وُرُودٌ (gül)

5.زَهْرَةٌ ج أَزْهَارٌ (çiçek)

6.رَائِحَةٌ ج رَوَائِحٌ (koku)

7.اَدِمٌ ج عَوَادِمٌ (egzoz)

8.اَبٌ ج آبَائٌ (baba)

9.وَلَدٌ ج أَوْلاَدٌ (çocuk)

10.حُرٌّ ج أَحْرَارٌ (sıcak)

11.فَرْدٌ ج أَفْرَادٌ (kişi)

12.بَقَرَةٌ ج بَقَرَاتٌ (inek)

13.غَنَمٌ ج أَغْنَامٌ (koyun)

14.وَقْتٌ ج أَوْقَاتٌ (zaman)

15.حِمَارٌ ج أَحْمَارٌ (eşek)

16.نَفْسٌ ج أَنْفُوسٌ (mal)

17.مَكَانٌ ج أَمَاكِنٌ (mekan)

18.أُسْرَةٌ ج اُسَرٌ (aile)

19.زَوْجَةٌ ج أَزْوَاجٌ (eş)

20.بِنْتٌ ج بَنَاتٌ (kız)

21.مِهْنَةٌ ج مِهَنٌ (meslek)

22.أُسْلُوبٌ ج اَسَالِبٌ (uslup)

23.شَقَّةٌ ج شُقَقٌ

24.مَالٌ ج أَمْوَالٌ (mal)

25.أَهْلٌ ج أَهَالٌ (akraba)

26.أَرْضٌ ج أَرَاضٍ (yeryüzü)

 

TERCÜME

1.وَ كَانَ يَعْتَبِرُ نَفْسَهُ أَسْعَدَ النَّاسِ لِأَنَّهُ يَقُومُ بِعَمَلٍ يَرْغَبُ فِيهِ

A.Sevdiği bir işle uğraştığından kendini insanların en mutlusu sayıyordu.

B.Sevilen bir işle meşgul olmak insanı en mutlu kılar.

C.O insanların en mutlusu, çünkü sevdiği işi yapıyor.

D.Sevdiğin işi yapıyorsan insanların en mutlusu sensin.

E.Sevilen bir işle meşgul olduğu için insanların en bahtiyarı idi.     (CEVAP C)

 

2.لاَ يُبَالِي بِالْحَيَاةِ الرَّئِعَاةِ فِي الْمَدِينَةِ ، وَيُفَضِّلُ تَغَارِدَ الطُّيُورِ عَلَى أَصْوَاتِ الْمُنَبَّهِ ، وَضَوْضَاءِ السَّيَّارَاتِ

A.Şehrin parlak yaşantısında kanmadı, kuş seslerini korna seslerine ve taşıtların gürültüsüne tercih etti.

B.Şehrin parlak yaşantısına aldırmaz, kuş cıvıltılarını korna seslerine ve taşıtların gürültüsüne yeğ tutar.

C.Şehirdeki parlak yaşantı onu ilgilendirmez, kuş cıvıltılarına korna sesleri ve taşıt gürültülerine de.

D.Şehirdeki parlak yaşantı onu ilgilendirmez, kuş cıvıltılarına korna sesleri ve taşıt gürültülerini tercih eder.

E.Şehirdeki şaşaalı hayata aldırmaz, kuş cıvıltıları ile gönlünü avutur, korna sesleri ve taşıt gürültüsünden uzak durur.               (CEVAP C)

 

ARAPÇA-2 KELİMELER (2. ÜNİTE)

 

ARAPÇA KELİMELER (2. ÜNİTE)

EŞ ANLAMLI KELİMELER

1.طَالِبٌ / تِلْمِييذٌ (öğrenci)

2.خَرَجَ /  ذَهَبَ (gitti)

3.سَلَّمَا / حَيَّا

4.خُضُورٌ / مَجِيء (geldi)

5.مَسَائِلٌ / أَسْئِلَةٌ

6.قَدِمْنَا / أَتَي (geldi)

7.جَلَسَ / قَعَدَ (oturdu)

8.يَسْتَرْجِعُونَ / اِسْتَرَدَّ (hazırlamak)

9.عَوْدَةِ / رُجُوعُ

10.زَمِيلٌ / صَدِيقٌ (arkadaş)

 

ZIT ANLAMLI KELİMELER

1.(çıktı) خَرَجَ X دَخَلَ (girdi)

2.(genel) عَامَّةٌ X خَاصَّةٌ (hususi)

3.اِجْتَمَعَ X تَفَرَّقَ

4. (sordu) سَأَلَ Xأَجَابَ (cevapladı)

5.(geldi) خُضُورُ X ذَهَابُ (gitti)

6.(çıktı) خُرُوجٌ X دُخُولٌ (girdi)

7.(geldi) قَدِمْنَا X ذَهَبَ (gitti)

8.(oturdu) جَلَسَ X قَامَ (ayağa kalktı)

9.(küçük) صَغِيرَةٌ Xكَبِيرَةٌ (büyük)

10.غَاضِبَةٌX هَادِئَةٌ

 

 

 

 

TEKİL _ ÇOĞUL

1.مَسَلٌ ج مَسَائِلٌ (örnek)

2.دَرْسٌ ج دُرُوسٌ (ders)

3.ذِكْرَى ج ذِكْرَيَاتٌ

4.وَاجِبَةٌ ج وَاجِبَاتٌ

5.زَمِيلٌ ج زُمَلاَء (arkadaş)

6.أَخٌ ج إِخْوَانٌ (erkek kardeş)

7.مَدْرَسَةٌ ج مَدَارِسٌ (okul)

8.وَقْتٌ ج أَوْقَاتٌ (zaman)

9.حَدِيقَةٌ ج حَدَائِقٌ (bahçe)

10.بَيْتٌ ج بُيُوتٌ (ev)

11.أُخْتٌ ج أَخَوَاتٌ (kız kardeş)

 

TERCÜME

1.قَالَ عَلِيٌّ وَعِصَامٌ: نَخْنُ حَلَلْنَا بَعْضَ الْمَسَائِلِ الْحِسابِيَّةِ وَأعدَدْنَا دُرُوسَنَا ثُمَّ قَدِمْنَا إلى الحَدِيقَةِ

A.ali ve İsam dediler ki: Biz biraz soru çözdük, derslerimizi hazırladık sonra da parka geldik.

B.Ali ve İsam dediler ki: Biz biraz matematik sorusu çözdük, derslerimizi hazırladık sonra da parka geldik.

C.Ali ve İsam dediler ki: Biz biraz matematik sorusu çözdük, derslerimizi yazdık sonra da parka geldik.

D.Ali ve İsam dediler ki: Biz biraz matematik sorusu çözdük, derslerimizi hazrladık sonra da buraya geldik.

E.Ali ve İsam diyorlar ki: Biz biraz matematik sorusu çözdük, derslerimizi hazırladık sonra da parka geldik.                  (CEVAP B)

 

 

2.إنَّ زَمِلاَتِي يَدْرُسْنَ مَعَ إِخْوَانِهِنَّ ، وأَنْتَ تَخْرُجُ وَتَتْرُكُنِي وَحْدِي

A.Arkadaşlarım birlikte çalışıyorlar. Sen ise çıkıyorsun ve beni tek başıma bırakıyorsun.

B.Arkadaşlarım kardeşleriyle beraber çalıştılar. Sen ise çıkıyorsun ve beni tek başıma bırakıyorsun.

C.Arkadaşlarım kardeşleriyle beraber çalışıyorlar. Sen ise çıkıyorsun ve beni tek başıma bırakıyorsun.

D.Arkadaşlarım kardeşleriyle beraber çalışıyorlar. Sen ise çıktın ve beni tek başıma bıraktın.

E.Arkadaşlarım kardeşleriyle beraber çalışıyorlar. Sana gelince sen çıkıyorsun ve beni tek başıma bırakıyorsun.               (CEVAP C)

 

ARAPÇA-2 KELİMELER (3. ÜNİTE)

ARAPÇA KELİMELER (3. ÜNİTE)

EŞ ANLAMLI KELİMELER

1.بَيْتٌ / مَنْزِلٌ (ev)

2.جَمِيعٌ / كُلٌّ (her)

3.اِنْضَمَّ / الْتَحَقَ بِ (e katılmak)

4.غَادِرَةٌ / الخَائِنَةٌ (hain)

5.عَطَشٌ / ظَمَئٌ (susuz)

6.يُعَاتِبٌ / يُؤَاخِذٌ (azarlamak , kızmak)

7.وَلَدٌ / اِبْنٌ (çocuk)

8.تَيْأَسْ / تَقْنَطْ (üzülme)

9.اِسْتَيْقَظَ / صَحَا (uyardı)

10.كَلِمَاتٌ / مُفْرَدَاتٌ (kelimeler)

11.حِنَمَا / عِنْدَمَا (-dığında)

 

 

 

ZIT ANLAMLI KELİMELER

1.(çıktı) خَرَجَ X دَخَلَ (girdi)

2.(gizlendi) اخْتَفَي Xظَهَرَ (ortaya çıktı)

3.(aç) جُوعٌ X شَبَعٌ (tok)

4.(karanlık) ظَلاَمٌ X نُورٌ (ışık)

5.(hüzünlü) خَزِينٌ X فَرِحٌ (mutlu)

6.(küçük) صَغِيرٌ X كَبِيرٌ (büyük)

7.(gece) لَيْلَةٌ X نَهَارٌ (gündüz)

8.(iki kara) سَوْدَاوَيْنِ Xبَيْضَاوَيْنِ (iki beyaz)

9.(sabah) صَبَاحٌ X مَسَاءٌ (akşam)

10.وَصْفٌ X تَصْوِيرٌ

11.(her) كُلٌّ Xجُزْئٌ

TEKİL _ ÇOĞUL

1.بَيْتٌ ج بُيُوتٌ (ev)

2.غَابَةٌ ج غَابَاتٌ

3.مَكَانٌ ج أَمَاكِنٌ (mekan)

4.شَيْئٌ ج أَشْيَاءٌ

5.حُزْنٌ ج أَحْزَنٌ (hüzün)

6.أَمَلٌ ج آمَالٌ

7.صَوْتٌ ج أَصْوَاتٌ

8.لَحْظَةٌ ج لَحَازَاتٌ

9.جَدٌّ ج أَجْدَادٌ (dede)

10.أَلَمٌ ج آلاَمٌ (acı)

11.جِهَةٌ ج جِهَاتٌ

12.يَوْمٌ ج أَيَّامٌ (gün)

13.ذِئَبٌ ج ذِئَابٌ (kurt)

14.دَعِيَةٌ ج أَدْعِيَةٌ

15.آيَةٌ ج آيَاتٌ (ayet)

16.دُمَاعٌ ج دُمُوعٌ (gözyaşı)

17.مَخْلَبٌ ج مَخَالِبٌ

18.كَلِمَتٌ ج كَلِمَاتٌ (kelime)

19.وَلَدٌ ج أَوْلاَدٌ (çocuk)

20.سَعَاتٌ ج سَاعَاتٌ (saat)

 

 

TERCÜME

1.لَمْ يَتْرُكُوا فِي الْغَابَةِ مَكَانًا إِلاََّ وَبَحَثُوا فِيهِ عَنِ الخَرُفِ . أيْنَ اخْتَفَي يَا تُرَي! كَأَنَّ الأَرْضَ اِنْشَقَّتْ وَابْتَلَعَتْهُ.

A.Ormanda kuzuyu aramadık hiçbir yer bırakmadılar. Acaba nereye kayboldu? Sanki yer yarıldı da içine girdi!

B.Kuzuyu ormanda her yerde aradılar. Acaba nerede kaybolmuştu? Sanki yer yarılarak onu yuttu!

C.Ormanın her yerinde kuzuyu aradılar.Nereye saklandı acaba? Yer yarılıp onu yutmuş olmalı.

D.Ormanda kuzuyu aramadık hiçbir yer bırakmadılar. Nerede saklanabilirdi ki? Sanki yer yarıldı da onu içine aldı!

E.Kuzuyu ormanın her yerinde arıyorlardı. Acaba nereye gizlenmişti? Sanki yer yarılmıştı da içine düşmüştü!                     (CEVAP A)

 

2.َقَرَأَ عَلِيٌّ عَنْ ظَهْرِ قَلْبٍ جَمِيعَ مَا تَعَلَّمَهُ مِنْ أَدْعِيَةٍ وَآيَاتٍ قُرْآنِيَّةٍ لِيُعِيدَ اللهُ إِلَيْهِ خَرُوفَهُ

A.Ali, kuzusunu Allah’ın ona geri vermesi için öğrendiği tüm dua ve Kur’an ayetlerini ezbere okudu.

B.Ali, kuzusunu ona Allah’ın geri getirmesi için tüm öğrendiği dua ve Kur’an ayetlerini içinden okudu.

C.Ali, Allah’ın ona kuzusunu iade etmesi için tüm dua ve Kur’an ayetlerinden öğrendiklerini okudu.

D.Ali, kuzusunu ona Allah’ın tekrar getirmesi için ezbere bildiği tüm dua ve Kur’an ayetlerini içinden okudu.

E.Ali, Allah’ın ona kuzusunu geri hetirmesi için dua ve Kur’an ayetlerinden öğrendiklerinin tümünü kalbinden geçirdi.                     (CEVAP A)

 

  

ARAPÇA-2 KELİMELER (4. ÜNİTE)

ARAPÇA KELİMELER (4. ÜNİTE)

EŞ ANLAMLI KELİMELER

1.ثَرَاءُ / غَنَاءُ (zengin)

2.صَارَ / أَصْبَحَ (oldu)

3.يَبْتَعِدُ / يَجْتَنِبُ (uzaklaşmak)

4.مَشْهُورٌ / مَعْرُوفٌ (meşhur)

5.أَبٌ / وَالِدٌ (baba)

6.اِبْنُه / وَلَدُه (çocuk)

7.حَمِيهِ / وَالِدُ زَوْجَتِهِ (kayınpeder)

8.لِيَعُودَ / لِيَرْجُعَ (dönmek için)

9.يَسْأَلُهُ / يَطْلُبُ مِنْهُ (ondan istiyor)

10.طَرِيقٌ / سَبِيلٌ (yol)

 

 

ZIT ANLAMLI KELİMELER

1.(büyük) كَبِيرَةٌ X صَغِيرَةٌ (küçük)

2.(güzel) حَسَنٌ X سَيِّئ (kötü)

3.(fakirler) فُقَارَاءُ Xأَغْنِيَاءُ (zenginler)

4.(sevinmek) يَفْرَحُ X يَحْزَنُ (üzülmek)

5.(hidayet) يَهْتَدِيَ X يَضِلُّ (

6.(yakınlaşmak) يَبْتَعِدَ عَنْX يَقْتَرِبَ مِنْ (uzaklaşmak)

7.(kız) بِنْتٌ X اِبْنٌ (erkek)

8.(adam) رَجُلٌ X اِمْرَأةٌ (kadın)

9.(doğru) رُشْدُ Xغَيّ (yanlış)

10.(arkadaş) أَصْدِقَائِهِ X أَعْدَائِهِ (düşman)

 

 

 

TEKİL _ ÇOĞUL

1.وَاجِبَةٌ ج وَاجِبَاتٌ

2.تَصَرُّفَةٌ ج تَصَرُّفَاتٌ

3.مِثَلٌ ج أَمْثَالٌ (örnek)

4.صَدِيقٌ ج أَصْدِقَاءُ (arkadaş)

5.حَاجَةٌ ج حَاجَاتِ (ihtiyaçlar)

6.عَمَلٌ ج أَعْمَالٌ (amel)

7.فُوهٌ ج أَفْوَاهِ (ağız)

8.إِنْسَانٌ ج نَاسٌ (insan)

9.فَاقِرٌ ج فُقَرَاءُ (fakir)

10.شَائِعَةٌ ج شَائِعَاتٌ (söylenti)

11.رَجُلٌ ج رِجَالٌ (adam)

12.خُلُقٌ ج أَخْلاَقٌ

13.طَرِيقٌ ج طُرُقٌ (yol)

14.بِنْتٌ ج بَنَاتٌ (kız)

15.مَصْدَرٌ ج مَصَادِرٌ

16.إِمَامٌ ج أَئِمَّةٌ (imam)

17.أَخٌ ج اِحْوَانٌ (erkek kardeş)

18.وَقْتٌ ج أَوْقَاتٌ (zaman)

19.تَرْوَةٌ ج ثَرْوَاتٌ

 

 

 

TERCÜME

1.كَانَ خَالِدٌ رَجِلاً بَطِرًا ذَا ثَرْوَةٍ كَبِيرَةٍ يَقْضِي وَقْتَهُ كُلَّهُ فِي اللهْوِ وَاللَعِبِ

A.Halit, tüm vaktini oyun ve eğlencede geçiren büyük bir servet sahibi şımarık bir adamdı.

B.Halit, vaktinin tümünü oyun ve eğlencede harcayan büyük servet sahibi şımarık bir adamdı.

C.Halit, bütün zamanını oyunda ve eğlencede harcayan büyük servet sahibi sorumsuz bir adamdı.

D.Halit, tüm zamanını oyunda ve eğlencede harcayan büyük servet sahibi düşüncesiz bir adamdı.

E.Halit, vaktinin hepsini oyun ve eğlencede tüketen büyük bir zenginlik sahibi şımarık bir adamdı.                    (CEVAP A)

 

 

2.كَانَ اسَّيِدُ مُصْطَفَى دَائِمَ التَّضرُّعِ إِلَى اللهِ لِيَعُودَ اِبْنُهُ خَالِدٌ إِلَى رُشْدِهِ وَيُصْبَحَ عَبْدًا صَالِحًا مِثْلَ أَخِيهِ

A.Mustafa Bey, oğlu Halit’in aklını başına alması ve kardeşi gibi Salih bir kul olması için devamlı Allah’a yalvarıyordu.

B.Mustafa Bey, oğlu Halit’in rüştünü ispatlaması ve kardeşi gibi Salih bir kul olması için devamlı Allah’a yalvarıyordu.

C.Mustafa Bey, oğlu Halit’in aklını başına alması ve kardeşi gibi Salih bir kul olması için Allah’tan yardım istiyordu.

D.Mustafa Bey, oğlu Halit’in aklını başına alarak kardeşi gibi Salih bir kul olması için daima Allah’a yalvarıyordu.

E.Mustafa Bey, oğlu Halit’in rüştünü ispatlaması ve kardeşi Salih gibi iyi bir kul olması için devamlı Allah’a yalvarıyordu.               (CEVAP A)

 

ARAPÇA-2 KELİMELER (5. ÜNİTE)

 

ARAPÇA KELİMELER (5. ÜNİTE)

 EŞ ANLAMLI KELİMELER

1.عُدْتُ / رَجَعَ (döndü)

2.شَرَعْتُ / بَدَأَ (başladı)

3.قَسَّمْتُ / جَزَّأَ (böldü)

4.قَصَصْتُ / قَطَعَ

5.أَطْلَقْتُ / أَرْسَلَ (gönderdim)

6.لَمْ تَقْدِرْ / اِسْتَطَاعَ (güç yetiremedi)

7.أعْلى / فَوْقَ (üstünde)

8.تَثَبَّتُّ / فَتَّشَ (araştırmak)

9.تَنْطَحَ / صَدَمَ

10.أجْذِبٌ / سَحَبَ (çekiyorum)

 

 

ZIT ANLAMLI KELİMELER

1.تَعلَّمْتُ X جَهِلَ

2.(hatırladı) تَذَكَّرْتُ X نَسِيَ (unuttu)

3.نَظَّفْتُ X وَسخَ

4.أجِيرٌ X أَوَّلٌ

5.(fırlattı) أطْلَقْتُ X أَمْسَكَ (tuttu)

6.(ağır) ثَقِيلٌ Xخَفِيفٌ (hafif)

7.(üstünde) أعْلى X أسْفَلٌ (altında)

8.(az) قَلِيلٌ X كَثِيرٌ (çok)

9.ثَمْرَحُ X حَزِنَ

10.(çıktı) تَرْفَعُ X نَزَلَ (indi)

 

 

 

TEKİL _ ÇOĞUL

1.وَرَقٌ ج أَوْرَاقٌ

2.جُزْعٌ ج أجْزَاءٌ

3.مُثَلَّثَةٌ ج مُثَلَّثَاتٌ

4.شَرْطٌ ج شَرَائِطَ

5.شُوعَ ج أَشِعَّةٌ (ışık)

6.لَوْنٌ ج أَلْوَانٌ (renk)

7.خُطُو ج خُطُوَاتٌ

8.حِصَّةٌ ج  حِصَصٌ  (hisse, pay)

9.زَيْلٌ ج زُيُولٌ (kuyruk)

10.مَنْزِلٌ ج مَنَازِيلٌ (ev)

11.عِنَانٌ ج أَعِنّةٌ (ip)

 

 

 

TERCÜME

1.خَرَجْتُ خَلْفَ الْمَنْزِلِ، وَأطْلَقْتُ طَائِرَتِي فِي الجَوِّ، فَلَمْ تَقْدِرْ على الطّيرَانِ

A.Evin arka tarafına çıktım ve uçurtmamı bıraktım. Havaya uçtu.

B.Evin arka tarafına çıktım ve uçurtmamı havaya bıraktım. Ne yazık ki uçamadı.

C.Evin arka tarafına çıktım ve uçurtmamı bıraktım. Fakat uçamadı.

D.Evin arka tarafına çıktım ve uçurtmamı havaya bıraktım. Fakat uçamadı.

E.Arka tarafa çıktım ve uçurtmamı havaya bıraktım. Fakat uçamadı.   (CEVAP D)

 

2.عُدْتُ إلى المَنْزِلِ، فَأَحْضَرْتُ قَصَبَةَ، وَأَوْرَاقًا مُلوّنَةً وَخَيْطا، ثُمّ انْزَوَيْتُ فِي رُكْنٍ، وَشَرَعْتُ فِي الْعَمَلِ

A.Eve döndüm. Kamış, kağıtlar ve ip hazırladım. Sonra bir köşeye çekildim ve çalışmaya başladım.

B.Eve döndüm. Kamış,renkli kağıtlar ve ip hazırladım. Sonra bir köşeye çekildim ve çalışmaya başladım.

C.Eve döndüğümde kamış,renkli kağıtlar ve ip hazırladım. Sonra bir köşeye çekildim ve çalışmaya başladım.

D.Eve döner dönmez kamış, renkli kağıtlar ve ip hazırladım. Sonra bir köşeye çekildim ve çalışmaya başladım.

E.Eve döndüm. Kamış ve renkli kağıtlar hazırladım. Sonra bir köşeye çekildim ve çalışmaya başladım.                       (CEVAP B)