Arapça Dil Bilgisi İçindekiler
ARAPÇA MUTTASIL (BİTİŞİK) ZAMİRLERİN (İNNE إِنَّ ) İLE KULLANILIŞI: (İNNE إِنَّ ) (Gerçekten, şüphesiz, doğrusu) gibi anlamlara gelir ve tekid (pekiştirme) sağlar. Anlamı kuvvetlendirir. Bu edat “gramere göre isim sayılan” bir kelimenin başına getirilebilir. إِنَّ الْوَلَدَ ذكِيٌّ İnne’l-velede zekiyyun. Gerçekten oğlan zeki. Bu cümlede (veled) isminin başında kullandık. Bazen üstteki …
Yer ve zaman bildiren isimlere zarf denir. Bazı zarflar ve manaları şöyledir: أَمَامَ önünde; خَلْفَ arkasında; بَيْنَ arasında; عِنْدَ yanında; تَحْتَ altında; فَوْقَ üstünde; قَبْلَ -den önce; بَعْدَ -den sonra; اَلْيَوْمَ bugün; أَمْسِ dün; غَدًا yarın… Zarflar ikiye ayrılır: 1- Yer zarfları: “Nerede?” sorusuna cevap veren zarflardır. 2- Zaman zarfları: “Ne zaman?” …
Bir olay karşısında şaşkınlığımızı, sevincimizi, hayretimizi göstermek için kullandığımız bazı vezinler vardır. Bu vezinlere taaccub vezinleri denilir. Taaccub ifadeleri Türkçeye “Ne güzel hava!” “Ne uzun cetvel!” “Ne geniş oda!” şeklinde çevrilir. Sülasi fiilden ve nitelik bildiren fiillerden şu vezinlerde yapılır. مَا أَفْعَلَ ، أَفْعِلْ بِ Müzekker ve müennes …