Arapça Gramer

Şemsî Harfler ve Örnekleri

Şemsî Harfler:

Şemsî harfler Arap alfabesindeki 28 harften (ت ث د ذ ر ز س ش ص ض ط ظ ل ن) olmak üzere 14 tanesi şemsîdir. 

س (sîn)

ز (zây)

ر (râ)

ذ (zêl)

د (dêl) 

ث (sê)

ت  (tê) 

ن (nûn)

ل (lâm)

ظ (zâ)

ط (tâ)

ض (dâd)

ص (sâd)

ش (şîn)

Belirlilik takısı olan ال ’dan sonra gelen kelime şemsî harflerden biri ile başlarsa ال ’ın ل harfi yazıldığı halde okunmaz ve kelimenin ilk harfi şeddeli olarak okunur. Misâlen:

ت : اَلتَّاجِـر

et-Tâciru (tâcir) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan ت ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

ث : اَلثَّـوبُ 

es-Sevbu (elbise) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan ث ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

د : اَلدِّينُ 

ed-Dîn (dîn) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan د ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

ذ : اَلـذِّئْبُ 

ez-Zi’bu (kurt) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan ذ ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

ر : اَلرَّجُـلُ 

er-Raculu (adam) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan ر ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

ز : اَلزَّهْـرَةُ 

ez-Zehratu (çiçek) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan ز ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

س : اَلسَّـمَكُ 

es-Semeku (balık) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan س ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

ش : اَلشَّـمْسُ

eş-Şemsu (güneş) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan ش ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

ص : اَلصَّـدْرُ 

es-Sadru (göğüs) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan ص ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

ض : اَلضَّـيْفُ 

ed-Dayfu (misafir) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan ض ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

ط : اَلطَّـالِبُ 

et-Tâlibu (talebe) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan ط ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

ظ : اَلظَّهْـرُ 

ez-Zahru (sırt) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan ظ ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

ل : اَللَّحْـمُ 

el-Lahmu (et) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan ل ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

ن : اَلنَّجْـمُ 

en-Necmu (yıldız) kelimesinde ال ’dan sonra gelen ilk harf şemsî bir harf olduğundan ال ’mın ل harfi yazıldığı halde okunmamış ve kelimenin ilk harfi olan ن ise ا harfine şeddelenerek okunmuştur.

İlgili Makaleler