Rusya, ülkedeki 30 milyon Müslüman’in eğitimi için İran’dan gelen görevlilerden rahatsız oldu, Türkiye’den yardım istedi. Milli Eğitim ve Diyanet temsilcileri Rusya’ya gitti
Ülkelerindeki 30 milyon Müslümanın din eğitimi için formül arayan Rusya, İran ve Arap ülkelerini devre dışı bırakarak, Türkiye’ye yöneldi. Daha önce bu konuda yaptığı çeşitli toplantılara İran ve çeşitli Arap ülkelerini davet eden Rusya, son yaptığı toplantıya, bu ülkeleri çağırmayıp Türkiye’den destek ve yardım istedi. Rus makamları Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde, “Eğitim için bize yardım edin. Siz ideolojik eğitim vermiyorsunuz. Arap ülkelerinden gelenlerden rahatsızız” dedi. Geçtiğimiz günlerde MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan ile Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Paçacı’nın da yer aldığı bir heyet, Rusya’ya giderek Moskova’da düzenlenen “Rusya Federasyonundaki İslami Eğitimin Uluslararası Boyutu” üst başlığıyla gerçekleştirilen 5. Teoloji Konferansı’na katıldı. Konferansın ardından Rus yetkililer ile yapılan görüşmelerin ayrıntılarına VATAN ulaştı. 30 milyon Müslümanın bulunduğu ülkede bu nüfusun önümüzdeki 25 yıl içinde yüzde 50 oranında artacağı tespitinin yapıldığı ifade edildi.
‘Bize siz yardım edin’
Türk heyeti, Moskova İslam Üniversitesi Rektörü Damir Khayretdinov ve Moskova Başmüftüsü Sheikh Ravil Gaynuddin ile ikili görüşmelerde bulundu. Görüşmelerde Rusya’daki 30 milyon Müslümanın bulunduğu ifade edilerek, bu kişilere verilecek dini eğitimin yapısı, dini eğitim veren kurumların geliştirilmesi ve eğitim seviyelerinin yükseltilmesi amacıyla birtakım çalışmaların başlatılması mutabakata varıldı. Rusya’da din hizmetleri alanında görev yapacakların eğitimi konusunda da Rus makamları Türk makamlarından yardım istedi.
Rus yetkililerin görüşmelerde, “Ülkemizde 30 milyon Müslüman var bunların eğitimine siz destek olun. İran ve Arap ülkelerinden gelen eğitmenlerden de destek alıyoruz ancak memnun değiliz, sorunlar yaşıyoruz. Radikal bir şekilde belli kişileri örgütlüyorlar. Türkiye’den gelenler işe ideoloji karıştırmıyor. Bize bu konuda Türkiye yardım edebilir” dediği öğrenildi.
Öte yandan Rus yetkililerin daha önce çeşitli toplantılar yaptıkları İran, Mısır, Suudi Arabistan, Libya, Kuveyt, Katar ve Malezya gibi ülkelerden bilim adamları ve yetkilileri görüşmelere davet ederken, bu ülkelerle din eğitimi alanındaki bu toplantıları artık yapmayacaklarını ifade ettikleri de kaydedildi. Rus yetkililer bu konuda sadece Türkiye ile görüşme yapma kararı aldı.
Türk makamları, Rus yetkililere yardım etme sözü verirken, Türkiye’deki İlahiyat Fakültesi modelini örnek gösterdi. Bu modeli daha önce inceleyen Rus yetkililer uygulanması noktasında da yardım istedi. Rusya’nın Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile daha önce bir anlaşma yaptığı ve Rusya’da eğitim verecek din adamlarını bu üniversitenin yetiştirdiği de ifade edilirken, diğer üniversitelerin İlahiyat Fakülteleri ile işbirliği yapıp daha fazla öğrencinin eğitim alması için YÖK ile görüşülme kararı da verildi. Rusya İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rafik Muhametşin’in görüşmelerde “Öğrencilerimizin Türkiye’de aldıkları eğitimden çok memnunuz ancak bu sayı 100’ü geçmiyor. Daha fazla öğrencimiz eğitilebilmeli. İlahiyat modeli de Rusya’da uygulanacak şekilde bize destek olmalısınız. İşbirliği giderek artmalı” dediği bildirildi.
VATAN’a konuşan Prof. Dr. İrfan Aycan, “Türkiye’nin din eğitim sistemini yakından takip edip izliyorlar ve ihraç etmek istiyorlar. Türkiye ideoloji ihraç etmiyor. Ülkedeki müslümanların yarıya yakını Tatar Türkleri. Kültür yapısı olarak da Türkiye’ye çok benziyor. Bu nedenle de Türkiye’den bu konuda daha fazla destek istiyorlar. Rusya’ya daha fazla gelip gitmemizi istediler. Biz elimizden gelen desteği vereceğiz. Rusya 4. sınıflardan itibaren isteyenlerin istediği dini öğrenebileceği bir dersi zorunlu hale getirdiler. Böylece öğretmen alanında da ihtiyaçları artacak” dedi.