Konutlar Arapça öğreniyor
MÜTEKABİLİYET kanunu ile yabancıya konut satışına yönelik engellerin kaldırılmasından sonra özellikle Araplardan talep gören konut üreticileri, pazarlama taktikleri de geliştiriyor. Sektör, bir yandan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) çatısı altında yurtdışında roadshow’a hazırlanırken, bir yandan da projeleri hakkında internetten bilgi almak isteyen yatırımcıları hedefliyor. Kısa zaman öncesine kadar internet sitelerinde Türkçe ve İngilizce seçeneklerini bulunduran konut üreticileri, müşterileri için Arapça ve Rusça’yı da seçeneklerde sunmaya başladı.
4 DİL SEÇENEĞİ
Yabancılara gayrimenkul satışı, bu yılın ilk 8 ayında yüzde 10.2 artarak 1 milyar 563 milyon dolara ulaştı. Gayrimenkul kuruluşları da sitelerindeki dil seçeneklerine kadar her türlü uygulamayı devreye sokuyor. Yeni projesi Maslak 1453’ü Dubai’deki Cityscape fuarında tanıtarak, Arap yatırımcıların radarına giren Ağaoğlu, bu projenin internet sitesine Arapça seçeneğini de ekledi. Ağaoğlu’nun şirket sitesinde ise İngilizce, Arapça, Farsça ve Rusça seçenekleri de yer alıyor. Dumankaya İnşaat ve Sinpaş GYO İngilizce, Rusça, Farsça ve Arapça ile hizmet veriyor. Ege Yapı da Arapça, Rusça, Almanca, İngilizce dil seçeneğini bulunduruyor.
ARAPÇA VE RUSÇA
İnşaat firmalarının en çok tercih ettiği Rusça ve Arapça oldu. Teknik Yapı, Sur Yapı, Dap Yapı, Demir İnşaat da bu dil seçenekleri ile yabancı müşterilerine de hizmet veriyor. İnşaat firmalarının seçtikleri bu dillerin ağırlıklı olarak İran, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Irak, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Sudan, Ürdün ve Yemen’de kullanılması da sektörün Arap yatırımcısına olan ilgisini ortaya koyuyor.
Ne faydası var?
İnternet sitelerine eklenen dil seçenekleri, firmaların iş hacimlerini etkiliyor. Firma hakkında bilgi sahibi olmak isteyen yatırımcılar Türkiye’ye gelmeden bilgi sahibi oluyor.
Bazı firmalar, bu seçenekleri sitelerine ekledikten sonra uluslararası fonların radarına da girdi.
Öte yandan, şirket yetkilileri de bunun faydasını görüyor. Yabancı yatırımcılarla bir araya geldiklerinde, bilmedikleri dil hakkında bilgi vermekte zorlanmayıp, direk site üzerinden tanıtım yapıyor.
Ziyaretçilerin yüzde 10’u yabancı
İNŞAAT firmalarının internet sitelerini ziyaret edenlerin yüzde 80 – 90’ı Türkiye’den gerçekleşiyor. Yurtdışından gelen ziyaretçilerin oranı ise daha düşük kalıyor ancak yapılan tanıtım çalışmalarıyla bunun daha da yükselmesi bekleniyor.