Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan ilahiyatçılar, Peygamberimiz hariç diğer İslami şahsiyetlerin dizilerde temsil edilebileceği, ancak içeriğin gerçeğe uygun olması ve tarihsel gerçeklere dikkat edilmesi gerektiği görüşünü savundu.
-“Bilinçli danışmanlar olduktan sonra temsil caiz”-
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Beşer, temsilde tarihi gerçeklere uygunluk, temsil edilecek şahsın dizide küçük düşürülmemesi gibi konulara dikkati çekerek, “Bilgili, bilinçli din ve sanat danışmanları olduktan sonra temsilin caiz olmadığını söylememiz mümkün değil” dedi.
Daha önce de defalarca Hazreti Ömer filmi çekildiğini hatırlatan Beşer, temsilin aslına uygun gerçekleşmesi halinde sorun olmayacağını ancak dizinin içeriğinin ve verdiği mesajın tarihi gerçeklere uygun olmaması durumunda sıkıntı olacağını söyledi.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vecdi Akyüz, Hazreti Ömer ile ilgili birçok film çekildiğini, senelerce “Hazreti Ömer’in Adaleti” ismiyle tiyatro oyunlarının gösterildiğini hatırlattı. Bu gösterimlerin defalarca yayınlandığını belirten Akyüz, “Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in temsilinde sakınca olabilir, onun dışında sakınca yok” ifadelerini kullandı.
-“Kötü temsil edecekler diye fetva verilmez”-
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır ise Suudi alimlerin dizinin yayınlanmasının caiz olmadığına ilişkin fetvasına “Böyle bir fetva verilemez” diyerek tepki gösterdi. Bayındır, sahabeleri temsil etmenin değil böyle bir fetvayı vermenin doğru olmadığını, bu tür fetvalarla söz konusu şahsiyetlerin insanüstü varlıklar gibi gösterildiğini savundu.
-“Temsil, bir sanat olarak icra edilebilir”-
Harran Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Demircan ise Hazreti Ömer’in gösterilemeyeceğine dair bir hüküm olmadığını, temsilin bir sanat olarak icra edilebileceğini, kişilerin yaklaşımlarına ve eğilimlerine göre değişen yorumlar yapıldığını belirtti.
İslam dünyasında muhafazakar eğilimlerin yanısıra modernist görüşlerin de olduğunu söyleyen Demircan, Kuran’da bu konuda açık bir hüküm olmadığını, bazı alimlerin mevzi sebeplerle Hazreti Ömer’in canlandırılasına karşıt görüş beyan ettiğini ifade etti. İslamiyetin doğuşunu anlatan Çağrı filminde Hazreti Hamza’yı oynayan aktörün sahabe ile özdeşleştiğini kaydeden Demircan, ilke olarak bu tür çalışmaların yapılabileceğini fakat içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sahabe ve ikinci Halife Ömer ibni Hattab’ın tasvir edilerek çekildiği dini içerikli dizi yayına girmeden önce Suudi Arabistan, Mısır ve Dubai’deki alimlerin tepkisini çekmiş, Hazreti Peygamberin ve halifelerin tasvir edilmesinin caiz olmadığı belirtilmişti.
Dizi, bu açıklamalara rağmen izleyiciden büyük rağbet görüyor.
Kaynak: AA