Diyanet isleri Baskanligiİlahiyat Haber

İMAMLAR NE İŞ YAPAR?

İMAMLAR NE İŞ YAPAR?

Son günlerde kendileri aşı üretmişcesine din düşmanlarının ağzında tek söz imamlar. Camiye gelmedikleri için imamlar ne yapar bilmezler.
Anlattıklarımızdan bir kaç şey söyleyelim

1- Son günlerde çeşitli mecralarda el nasıl yıkanır uygulamalı gösteriliyor.
İşte o yıkama usullerini, parmakların nasıl hılalleneceğini 3-4 yaşlarındaki çocuklara öğretiyoruz. Abdest alırken elleri, ağzı-burnu, yüzü, ayakları yani vücudun dışarı ile en çok temas ettiği yerlerin yıkanacağını gösteriyoruz.

Allah Rasülü; “Temizlik imandandır” buyurur çünkü.

2- Bunu yaparken suyun da boşa gitmemesini de öğretiyoruz. Çünkü başöğretmenimiz Peygamberimiz; “nehirden bile abdest alsan israf etme buyuruyor.

3- Doktorlar tv’de burnun nasıl temizleneceğini gösteriyor ya; işte biz gusül alırken burna nasıl su alınacağını ve nasıl sümkürüleceğini gösteriyoruz.
Vücudun tamamının yıkanmasını, saç ve sakalların da taranmasını, temizlenmesini, tırnakların kesilmesini öğretiyoruz.

Bir hadiste sabahları kalkınca burnun temizlenmesi tavsiye edilip içinde şeytanların (bildiğimiz mikrop) barındığından bahsedilir.

4- Kapların kapanmasını tavsiye eden nebevi öğretiyi anlatıyoruz.

5- Salgın hastalığa karşı karantinayı peygamberimizden geldiği gibi öğretiyor, Onun tavsiyesi ile salgın hastalıktan aslandan kaçar gibi kaçmayı öğütlüyoruz.

6- Kuran’da belirtildiği üzere “yeryüzündeki fesadın (çevre sorunları ve salgınlar) insanların yapıp ettikleri yüzünden zuhur ettiğini” anlatarak çevreye saygılı olmayı öğretiyoruz.

7- Bununla birlikte hastalığın günahlara keffaret olduğununu;

8- Büyüklere saygıyı;

9- Küçüklere merhameti;

10- İnsanları aldatmanın, stokçuluğun, ihtikarın (karaborsanın) haram olduğunu

11- Komşusu açken tok yatmamayı, toplumsal yardımlaşma (zekat-fitre-kurban-sadaka) ve kardeşliği anlatıyoruz.

12- Güvenilir olmayı anlatıyoruz.
(İnsanlar da bize güvenip zekatını, kurbanını, hayır için ayırdığı parasını, erzak kolilerini, teslim ediyor ve onları da biz dağıtıyoruz.)

13- Örnekler çoğaltılabilir.
(Bir çocuk doğduğunda, bir genç askere gittiğinde, iki genç evlendiğinde, cenazede, aile içi sorunlarda hep imamlara gelir halkımız. Cami ile irtibatı olmayanlar bilmese de imamlara halkımızın saygısı ve güveni büyük oranda devam ediyor)

Bunların ne kadar önemli olduğu bugünlerde daha iyi anlaşılmıyor mu?

Halil İbrahim Akbulut

İlgili Makaleler