Diyanet isleri Baskanligi

Bekir Bozdağdan Diyanete Mele Alımıyla İlgili Açıklama Geldi

Bekir Bozdağ, ”Melelere kadro verilmesiyle ilgili çalışmalarınız ne durumda- Melelerle ilgili kriterleriniz ne olacak” sorusu üzerine bunun istisnai bir düzenleme olduğunu söyledi.
Bu nedenle uygulama şartlarının da istisnai olacağını dile getiren Bozdağ, şunları kaydetti:

 ”Çünkü bu kapsamda olacak kişiler, imam hatip lisesi veya ilahiyat fakültesi mezunu olmayanlar ama din eğitimi öğretimi konusunda en az onlar kadar ve bazıları onlardan daha fazla yetkinliği, bilgisi, görgüsü, tecrübesi olan insanlardır. Bunlar da çok iyi eğitim almışlar. Bölgelerinde çok büyük saygınlıkları, ağırlıkları ve yerleri olan değerli insanlarımız. Biz onlardan ihtiyacımız olan yerlerde istifade etmenin ülkemiz, insanımız için faydalı olacağını düşünüyoruz. O nedenle yasayı çıkardık.”

Konuyla ilgili ilanın bugünlerde çıkacağını bildiren Bozdağ, ”En son arkadaşlar çalışmayı bitirdiler. Herhalde şubatın sonunda, bana verdikleri bilgi, şartları ilan edecekler. İlandan sonra müracaatlar alınacak ve müracaatlar çerçevesinde bir sınav yapılacak. Arkasından da belli bir süre eğitim verdikten sonra onlar hizmete başlayacak. Şu anda bin kişilik bir kadro söz konusu. Onunla ilgili çalışmalar bitti sayılır. Muhtemeldir bu ay içinde ilana çıkılacak. Bütün şartlar da bu ilanda yer alacak” dedi.
Bozdağ, ”Hac kontenjanının artırılmasının söz konusu olup olmadığı” yönündeki soru üzerine, kontenjan konusunun zaruretten kaynaklandığını ifade etti.
Hac taleplerinin, dünyadaki bütün İslam ülkelerinden geldiğini vurgulayan Bozdağ, ”Alan belli. Bu alana bir şey uygulamadığınız zaman hac ihtiyacını sağlıklı karşılama imkanı neredeyse yok. Onun için de bir kural. Sadece Türkiye’ye değil bütün İslam dünyasına ilişkin böyle bir kural uygulanıyor. Bu da Türkiye açısından 74 bin kişilik bir kontenjana tekabül ediyor” dedi.
Bekir Bozdağ, ”Kabe’de, Osmanlı eseri revakların yıkılmaması için Türkiye’nin girişimlerde bulunduğunun” hatırlatılarak, bununla ilgili son durumun sorulması üzerine bu konunun geçen yıl tartışıldığını, Türkiye’nin girişimleriyle de biraz ötelendiğini dile getirdi.
Konuyla ilgili Türkiye’ye bir heyetin geldiğini ve görüşmelerin yapıldığını belirten Bozdağ, şöyle devam etti:
”Şu anda henüz adım atılmadı. Bizim girişimlerimiz de devam ediyor. Onların iddiası, bunun ihtiyaçtan kaynaklandığı yönünde. Yani bir Osmanlı eserine, Türk eserlerine dönük kastlarının olmadığı, daha fazla kişinin orada ziyarette bulunması için ihtiyaçtan doğduğu belirtildi.

Biz de şunu söyledik, ‘O sizin ihtiyacınızı karşılayacak, giderecek bir iş değil. Baktığınızda sizin ihtiyacınız o kadar çok ki buradan sağlanacak alanla, bu çokluğun yüzde birini bile gidermeyen bir durum var. Dolayısıyla bunu yapmak fazla bir şey kazandırmıyor ama çok önemli bir şeyi kaybettiriyor. Bunun dışında başka formül arayışlarında fayda var.’ Onlar da olumlu baktılar. Üzerinde duruluyor, bakalım. İnşallah bu konuda olumlu bir gelişme olur. Olması için uğraşıyoruz.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu