Arapçada Kelime çeşitleri
Kelime: Cümleleri oluşturmak için kullandığımız sözlerin her birine denir. Kelime üç çeşittir: İsim, fiil ve harf.
1- İsim: Zamana bağlı olmayan varlıklara ad olan kelimelere denir. İsmin en önemli özelliği belli bir zamanı kapsamamasıdır. Şimdi isimle ilgili bazı tanımları öğrenelim:
Özel İsim (İsm-i Alem): Özel isim, insan ve yer isimleri gibi isimlerdir.
Cins İsim: Nesne ve hayvan isimleri gibi isimlere cins isim denilir. Pencere manasındaki نَافِذَةٌ ; kapı manasındaki بَابٌ ; köpek manasındaki كَلْبٌ gibi isimler bu gruba girer. Cins isim iki çeşittir:
A- Madde ismi: Gözle görülüp elle tutulan varlıkların isimleridir. Çocuk manasındaki وَلَدٌ ; horoz manasındaki دِيكٌ gibi isimler bu gruba girer.
B- Mana ismi: Gözle görülüp elle tutulmayan, sadece hissedilen şeylerin isimleridir. Sevgi manasındaki حُبٌّ ; akıl manasındaki عَقْلٌ gibi isimler bu gruba girer.
Cem’i isim: Çoğul manası ifade ettiği halde şeklen müfred olan isimlerdir. Ordu manasındaki جَيْشٌ ; halk manasındaki شَعْبٌ gibi isimler bu gruba girer.
2- Fiil: Zamana bağlı olarak bir iş, bir oluş, bir hareket bildiren kelimelerdir. Ancak, fiillerin masdarları zamana bağlı olmadıkları için isim grubunda yer alırlar.
3- Harf: Burada kastedilen harf alfabenin harfleri değildir. Harf, tek başına tam bir anlamı olmayıp, bir isimle veya bir fiille yan yana geldiğinde anlam kazanan kelimelerdir. -de, -da manasında “fî” ( فِى ); şüphesiz manasındaki “inne” ( اِنَّ ); -den -dan manasındaki min ( مِنْ ) harf grubuna giren kelimelerdir. Bazı kelime grupları şunlardır: Atıf harfleri, fiile benzeyen harfler, muzari fiili nasb eden harfler, muzari fiili cezm eden harfler.