Başkanlık Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Basın Yayın Birliği Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği “Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak Akıl Toplantısı” İstanbul’da gerçekleştirildi.
Toplantıya Başkan Görmez’in yanı sıra Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar ve Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün de katıldı.
Görmez, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada meydana gelen değişim ve dönüşümün yayınlara etkisi üzerinde durarak, şunları söyledi:
“Yayıncılarımızı ve yayınlarımızı, kitaplarımızı, kitabı okumayı, kalemi hangi yönden nasıl etkilediği üzerinde hepimizin durması gerekiyor. Sadece dini yayıncılığın değil, bütün olarak yayın hayatının hızlı ve önemli bir değişim ve dönüşüm yaşadığını hepimiz gözlemliyoruz. Bu değişimin mahiyetini tespit edebildiğimizden emin değilim. Belki bu değişimin mahiyeti üzerinde durmamız gerekiyor. Öyle zannediyorum ki, bu asırda en büyük değişim kitabın bir tüketim nesnesine dönüşmesi, okuyucunun da bir tüketici olması oldu. Bunun çok iyi tahlil edilmesi lazım.”
Yayın dünyasının hem Türkiye’de hem de dünyada az zamanda tüketilebilecek kitaplar üretme çabasına girdiğini anlatan Görmez, “Medeniyeti inşa eden metinlerden acaba vaz mı geçtik? Medeniyeti inşa eden metinler yayınlamayacak mıyız? İnsanların talepleri değişti diye biz bu metinler, bu kitaplar üzerinde ısrar etmeyecek miyiz? Daha çok hızlı tüketilen metinler üzerinde durmaya başladık. Ayrıca bir kitabı yayınlarken mümkün olduğu mertebede metinlerin azlığına görsel malzemenin çokluğuna dikkat etmeye başladık” diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak yayın dünyasına yön vermek yerine birlikte bir yön bulmak istediklerini ifade eden Görmez, sadece yayınevlerinin değil kamu yayıncılığı yapan müesseselerin de ortak akla çok ihtiyacı olduğunu bildirdi.
İslam medeniyetinin okuma üzerine kurulu olduğunu kaydeden Görmez, şöyle devam etti:
“Allah’ın yüce kitabını okumakla başlayan serüvenimiz, O’nun tarafından isimlendirilen bütün kainatı, bütün mevcudatı okuma çabasıyla gelişir ve ancak gerçek bir okuma ameliyesi sonucudur ki, idrak dünyamız derinleşerek Cenab-ı Hak ile makul bir iletişim kurabilir. Üzerinde kafa yorulmayan bir ameliyeyle vakit doldurmak kendini harap etmektir. Basit bütçe tasarruflarıyla, infaklarla, hayır ve hasenatlarla başlayan ve dini Mübin-i İslam’ın bu topraklarda yeniden dirilmesini arzu eden niyetlerin ortaya çıkardığı yayıncılığımız, bu mübarek davanın gerçek emekçileri olarak her zaman saygıyı ve değeri hak etmektedir. Bununla beraber takdir ederseniz ki, bu emeklerin zayi olmaması için, içinde bulunduğumuz anın gereklerini yeniden ele almak, mevcut birikimi daha doğru, daha ölçülü biçimde kullanmak, hizmetlerimizin birbirine eklenerek güçlenmesini sağlamak gerekir.”
İslam’ı anlatma konusunda araçların çoğaldığını ancak bütün verimliliği gölgede bırakan bazı eksikliklerle de mücadele etme zorunda kalındığını belirten Görmez, “Bunun bir tarafı aşktır, samimiyettir, teslimiyettir. Bir tarafı doğru zamanda doğru araçlara sahip olmaktır. Bir ortak akıl toplantısı olarak çerçevelendirdiğimiz bu buluşmada amacımız dini yayıncılıktaki değişik ilgi ve yönelimler arasında bir ortak enerji üretmeyi başarmaktır” ifadesini kullandı.