Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar dünyada ilgi odağı olmayı sürdürürken BBC, yayımladığı geniş bir haberde mülteci çocukların eğitim zorluklarına dikkat çekiyor. BBC, Türk resmi makamları mülteci çocukların kamplardaki okullarda okumalarını istese de Antakya’daki öğretmelerin Suriyeli olduğu “Al Bashayer” isimli okulun büyük ilgi gördüğünü anlatıyor.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Suriyeli mültecilerin Türkiye’deki yeni hayatlarını bir miktar normalleştirme çabalarının çerçevesinde çocukları için okullar kurduklarını belirterek “Ancak bu her zaman evsahibinin isteği doğrultusunda olmuyor” yorumunu yapılıyor,
“Türkiye, sınır bölgelerindeki okulların mülteci kampları içerisinde kalmasını istiyor” ifadesini kullanan BBC, Antakya kentinde eski bir apartmanında “Al Bashayer” adı ile kurulup faaliyet gösteren bir okul üzerinde duruyor.
-“OKULDA 21 SURİYELİ ÖĞRETMEN MAAŞ ALMADAN ÇALIŞIYOR”-
6-15 yaşındaki çocukların okuduğu okulda Suriye’deki okullarda çalışmış olan ve maaş almadan görev yapan 21 öğretmenin çalıştığına dikkat çekiliyor.
Haberde aileler okul servisi için ayda 20 dolar ödese de derslerin bedava olduğuna, okul malzemelerinin ise İslami bir hükümet dışı kuruluş tarafından karşılandığına işaret edildikten sonra “Okulun çiddi bir sorunu var bu da faaliyet izninin olmamasıdır” deniliyor.
-“HÜKÜMET, HATAY BÖLGESİNE SURİYELİLERİN YERLEŞMELERİNİ İSTEMİYOR”-
BBC, haberinde Türk hükümetinin Hatay bölgesine Suriyelilerin yerleşmelerini istemediği savını dile getirirken de “Suriye, geleneksel olarak Hatay’ı kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ediyor. Bu da, Türkiye’nin, buradaki Suriyeli nüfusta kayda değer bir artışa çok hassas olduğu anlamına geliyor” yorumunu yapılıyor.
-“ARAPÇA KONUŞAN ÖĞRETMENLERİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”-
Bu arada, kayıt yapmak üzere “Al Bashayer” okuluna sürekli çocukların geldiği de belirtildiği haberde “Yerel makamlar, Suriyeli mülteci çocuklarının sınıra yakın kurulan resmi mülteci kamplar içerisindeki okullarda öğrenim görmesini istiyor ve (Al Bashayer) okulun sınıflarını kamp içine taşımasını önerdi bile” ifadeleri kullanıldı. BBC şöyle devam ediyor:
“Türk Dışişleri Bakanlığı, BBC’ye, kamplarda var olan okullarda çocuklara Arapça konuşan öğretmeler sağlamak için ellerinde gelenini yaptıklarını söyledi. Ancak birçok Suriyeli aile, çocuklarının kamplar içinde yaşamalarını veya öğrenim görmelerini istemiyor.”
-“KAMPTA DERSLER ARAPÇA DEĞİL, TÜRKÇEDE”-
Suriyeli ailelerin bu arzusu da, iki çocuğunu Al Bashayer okuluna gönderen Ali Kemal isimli bir Suriyelinin şu sözleriyle yanısıtılıyor:
“Çok zor durumdayız. Ancak buradan 40 kilometre uzağındaki mülteci kampında, dersler Arapça değil, Türkçede. Oğullarımın çocukluklarını yaşamalarını istiyorum. Onların Suriye’de memleketimizde yaşadıkları hayat tarzının olmasını istiyorum. Sadece eğitimlerinin sürmesini istiyorum.”
-“OKULUN PENCERESİNDE TÜRK BAYRAĞI ASILLI”-
BBC, “Bazı mülteci aileleri, resmi makamların sessizce Suriyeli okulların faaliyet göstermesine izin verdikleri, Türkiye’nin güneyindeki başka bölgelerine taşınmaya karar verse de Al Bashayer okuluna yeni öğrencileri almayı sürdürdüğüne de” dediği haberinde şu ifadeleri de kullandı:
“Okulun pencerelerinden birinde bir Türk bayrağı asıllı. Bu bayrak belki de kamu müfettişlerine bu okulun evsahibi ülke için zarar oluşturmadığını göstermek için asıldı.”
haberx