İlahiyat eğitimi almak isteyen adaylar için sınav süreci sona erdi. Gözler temmuzdaki tercih döneminde. En çok öğrenci alan programlar arasında bulunan ilahiyatta çekişme kıyasıya. Geçen yıl tek boş kontenjan kalmadı. Bu yıl da tabloda değişiklik görülmüyor.
Adaylar; işletme, iktisat, hukuk, tıp, makine mühendisliği ve Türk dili ve edebiyatının ardından en çok örgün öğretim kontenjanına sahip ilahiyat bölümleri için kıyasıya bir çekişme yaşanıyor. 2013ÖSYS‘de üniversitelerdeki 10 binin üzerinde ilahiyat kontenjanında tek bir boş yer kalmamıştı. Bu yıl da tablonun değişmesi beklenmiyor. Kız öğrencilerin ağırlıkla tercih ettiği ve YGS-4 puan türüyle öğrenci alan ilahiyat bölümleri için sınav süreci tamamlandı. Temmuzdaki tercih dönemi bekleniyor. Ancak henüz lise sonda olan adaylar için gelecek günleri iyi değerlendirmek ve lise mezuniyet notlarını olabildiğince yükseltmek önemli. Bugün Türkiye’de İlahiyat programları ile ilgili detayları sizlerle paylaşıyorum.
VAKIFLAR İLGİ GÖSTERMİYOR
– 2013 ÖSYS’de ilahiyat tercih eden adaylar 46’sı devlet, biri vakıf ve biri de Kıbrıs olmak üzere 48 farklı üniversite içinden tercih yaptılar. Bu üniversitelerdeki toplam 10 bin 669 kontenjanın yüzde 99’u devlet üniversitelerinde.
– Yerleşme istatistikleri ilahiyat programlarının hem devlet hem vakıf hem de Kıbrıs üniversitelerinde oldukça gözde olduğunu gösteriyor. Temmuz 2013’te açıklanan ilk yerleştirmelerde kontenjanların tamamının dolduğunu görüyoruz.
– İlahiyat programlarına yerleşen adayların büyük bir çoğunluğunun daha sonra kesin kayıt yaptırdığı anlaşılıyor. Kesin kayıt yaptırmayanların oranı yüzde 4.5 seviyesinde. Bu düşük oran, ilahiyat tercihi yapanların bilinçli ve istekli şekilde bu bölümü tercih ettiklerinin bir göstergesi.
– Kontenjan büyüklükleri incelendiğinde pek çok meslek dalında önemli paya sahip olan vakıf üniversitelerinin ilahiyat alanına ilgi göstermedikleri anlaşılıyor.
EN YÜKSEK MARMARA ÜNİVERSİTESİ
-İlahiyat bölümlerinin coğrafi dağılımına göre Türkiye’de 45 farklı şehirde ilahiyat eğitimi almak mümkün. Vakıf üniversitelerinde ilahiyat okumak için tek seçenek İstanbul ve Kıbrıs.
– İlahiyat okumak isteyen adaylar için ikinci öğretim seçenekleri de mevcut. İkinci öğretim kontenjanı 4 bin 976 toplamın yüzde 47’sini oluşturuyor. İlahiyat’ta uzaktan eğitim almak mümkün değil.
– Ankara, İstanbul ve Marmara üniversitelerinde İngilizce ilahiyat programlarının da olduğunu belirtmek isterim.
– Marmara Üniversitesi İngilizce İlahiyat, 443.725 puanla en yüksek taban puana sahip program. Bunu aynı üniversitenin Türkçe programı ile İstanbul ve Ankara üniversitelerinin İngilizce programları izliyor.
– İlahiyat bölümü olan tek vakıf üniversitesi olan Fatih Üniversitesi’nin tam burslu programının taban puanı, tüm ilahiyat programları arasındaki en yüksek taban puana sahip (454.816).
YÜKSEK PUANLI ÖĞRENCİ ALIYOR
Büyük şehirlerdekine kıyasla ülkenin doğusundaki taban puanlar düşük gözükse de diğer pek çok meslekle kıyaslandığında ilahiyat bölümlerinin görece daha yüksek puanlarla öğrenci aldığı dikkat çekiyor. Bu sayısal üstünlükte, ilahiyat bölümlerine ek puan ile (0.18 katsayı ile) yerleşen imam hatip lisesi mezunlarının varlığı önemli bir rol oynuyor.
Akşam
BURAK KILANÇ
burak.kilanc@aksam.com.tr