Diyanet isleri Baskanligi

Bu Habere En Çok İmamlar Sevinecek

 İmamlar Para Toplama Derdinden Kurtuluyor

 Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan (DİB) ilginç bir cevap geldi.

Yakın zamanda camilerde elini kolunu sallayanın para toplayamayacağına dair güzel ve teknolojinin nimetlerinden faydalanıldığını gösteren haber bana faks yoluyla ulaştı. Kamuoyu da ilk defa duysun; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, göreve gelmesinin hemen ardından cami önlerinde toplanan paraları kayıt altına alabilmek üzere “elektronik akıllı kasa” uygulamasını başlatmış.

Elektronik akıllı kasalar
“Elektronik akıllı kasalar” ilk önce Kocatepe Camii avlusuna konmuş. Pilot uygulamaya bu noktadan başlanmış, ancak cuma namazları sonrası kapı önlerinde oluşan yığılmalar, kasa sayısının yeri ve adedi konusunda daha fazla çalışma yapılmasının gereğini ortaya çıkarmış.
Diğer taraftan Diyanet’e “elektronik akıllı kasa” ürününü tedarik edecek firmanın iki ortağı, galiba iyi bir yere tezgâh açmanın hevesiyle, kendi aralarında patent kavgasına düşmüşler. Konu yargıya intikal edip hukuki boyut kazanınca kasaların teslim işi de aksamış, diğer camilere yaygınlaştırılması de gecikmiş. Fakat Başkan Prof. Dr. Görmez ve ekibi, cami önlerinde toplanan paraları kayıt altına almakta kararlı oldukları için benzer özellikleri olan yeni ürün tedariki için çalışmalarını ve çözüm arayışlarını devam ettiriyorlar. Görebildiğim kadarıyla önemli, kötü emellere açık bir meselenin çözülmesinde epeyce mesafe kaydedilmiş. Başkana ve ekibine bu yolda başarılar diliyor, tebrik ediyorum.
Dün, Diyanet yetkililerinin dikkatini bir başka konuya daha çekmiştim. Onun cevabını da gelen açıklamadan aynen aktarıyorum: “Camilerin çağın ihtiyaçları doğrultusunda imar edilebilmesi konusunda da Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye’deki tüm mimarlık fakülteleriyle ortak çalışmalar başlatmış olup, sonbaharda Kent, Mekân ve Din’ üst başlıklı uluslararası katılımın sağlanacağı cami mimarisi sempozyumu tertip edilecektir. Sempozyum sonrası oluşacak üst kurul marifetiyle cami mimarisi üzerine geliştirilecek tip projeler cami yapmak isteyen hayırsever vatandaşlarımızın istifadesine sunulacaktır.”
“Elektronik akıllı kasalar” ve camilerin çağın ihtiyaçları doğrultusunda dizayn edilmesi konusunda ben biraz daha farklı düşünüyorum.
Birincisi; Diyanet İşleri Başkanlığı, ihtiyaç duyduğu kasalar için bir proje yarışması yaparsa hem daha iyi ürünler tedarik eder hem de daha hesaplı yani bütçesine çok fazla yük olmadan bu meseleyi halledebilir. Bir firmayla sessiz yola çıkılması zaten doğru değil.
İkinci husus; Türkiye’de 79 bin 96 cami var. Her camiye ortalama 4 kasa konacağını düşünürsek ciddi bir ürün tedariki söz konusu. Bu kadar adetlik bir ürün için de en iyi şirketler çalışma yapar, rekabet eder, proje geliştirir. Kasalar merkeze bağlı olacağından görünen yüzeyleri de cami avlularına uygun şekilde tasarlanabilir. Merkezden kontrollü bir şekilde değerlendirilebilir.

Sonra bu “elektronik akıllı kasalar”96 adetle en az camiye sahip olan ilimiz Tunceli’ye de yurtdışındaki 1805 camiye de yaygınlaştırılabilir. Kudüs’teki “Ağlama Duvarı”nda faks, e-mail ve kredi kartıyla işlem yapabilecek donanım bulunuyor. Amerika’dan arayıp kredi kartınızla bağışta bulunabilir, dua edebilir, hatta faks kanalıyla da duanızın “Ağlama Duvarı”na iliştirilmesini sağlayabilirsiniz.
Hatta iPhone uygulaması bile var. iPhone kullanıcılarının, hazırlanan yeni uygulamayla dünyanın herhangi bir köşesinden “Ağlama Duvarı”na gidebilmeleri mümkün. “Ağlama Duvarı”nı yöneten Western Wall Heritage Foundation’ın kullanıma sunduğu uygulamayla Yahudi dinine göre çalışılması yasak olan Şabat ve dini bayram günleri hariç canlı yayınla ziyaret yapılabiliyor.

“Camilerin çağın ihtiyaçları doğrultusunda imar edilmesi” mevzusunu da biraz açayım. Diyanet, yeni yapılacak camilerden bahsederken, ben mevcutların elden geçirilip çağa uyarlanmasını kastediyorum. Halen daha ayakkabı mahalli oluşturulamamış, tuvaletlerini temiz tutamayan, abdest yerleri, gasilhaneleri sorunlu camileri kastediyorum. Doğal olarak tarihi camilerin de tarihi dokusuna zarar vermeden, çağımıza göre uyarlanıp yaşatılması gerekir.
Hadi bakalım dindar nesil işbaşına…

Güntay Şimşek Habertürk 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu