İlahiyat Haber

İlahiyat Fakültelerinin Programlarının Değiştirilmesine İlahiyat Hocalarından Tepki

İlahiyat Fakültelerinin Programlarının Değiştirilmesine İlahiyat Hocalarından Tepki

http://www.ilahiyataozgurluk.com/

http://www.ilahiyataozgurluk.com/

İlâhiyat Programının YÖK Tarafından Düzenlenmesine HAYIR!

     Biz aşağıda isim ve imzaları bulunan akademisyenler, 24.07.2015 tarihinde YÖK YÜRÜTME KURULU tarafından alınan ve tüm İlâhiyat / İslâmî İlimler Fakültelerinde uygulanması istenen düzenlemelere yeniden “HAYIR” diyoruz. YÖK GENEL KURULU 2013 tarihinde İlahiyat/İslami İlimler Fakültelerinin programlarını merkezden düzenleyen bir karar almış, ancak akademik camia ve kamuoyundan gelen tepkiler sonucu kararını geri çekmiştir. Bu durum YÖK’ün web sitesinde şu şekilde duyurulmuştur: “Genel Kurulumuz 15.08.2013 tarihli toplantısında alınan İlahiyat Fakültelerinin isimlerine ve müfredatına ilişkin kararların yürürlükten kaldırılmasına karar vermiştir. Bundan sonraki çalışmalar 2547 sayılı Kanun ve ilgili mevzuata göre, yükseköğretim yeterlilikler çerçevesi de dikkate alınarak yetkili kurum ve kurullar marifetiyle yürütülecektir.”
2547 sayılı Kanun’un 7. maddesinde YÖK’ün görevi “Yüksek öğretim kurumlarında eğitim-öğretim programlarının asgari ders saatlerini ve süresini belirler,” hükmü ile açık biçimde sınırlandırılmıştır. Fakültelerin eğitim-öğretim programı hazırlama görevi adı geçen kanunun 17. maddesi ile Fakülte Kurullarına, bu programı karara bağlama görevi ise aynı kanunun 14. maddesi ile Üniversite Senatolarına verilmiştir. YÖK GENEL KURULU 2013 yılında eğitim programına müdahale ederek kanunun dışına çıkmış, ancak daha sonra bu konudaki yetkinin ilgili kurullarda olduğunu kamuoyuna duyurmuşken YÖK YÜRÜTME KURULU 2015 yılında programların düzenlenmesine ilişkin yeni bir karar alarak fakülteleri ve senatoları tekrar işlevsiz hale getirmiştir.
Akademik etik ve özerkliğe, ayrıca hukuka aykırı bu uygulamanın iki sene içinde tekrar gündeme gelmesi İlahiyat camiasında ciddi kaygılara neden olmaktadır. Talebimiz, diğer fakültelerde olduğu gibi İlahiyat fakültelerinde de program işinin, mevzuata uygun olarak fakülte kurullarına ve üniversite senatolarına bırakılması, lehte veya aleyhte ayrıcalıklı bir tasarrufta bulunulmamasıdır.

 

http://www.ilahiyataozgurluk.com/

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu