Diyanet isleri Baskanligi

Kıbrısta da Kutlu Doğum Etkinleri Var

 

Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat fakültesi Dekan Vekili Yrd.Doç.Dr. Yusuf Suiçmez, Kuzey Kıbrıs’ta açılmış olan ilk tek ilahiyat fakültesi olduğunu belirterek fakültenin içeriği ve eğitimi hakkında bilgiler verdi.

Yrd.Doç.Dr.Yusuf Suiçmez, “YDÜ 2011 ve 2012 eğitim yılında, 56’sı Türkiye, 51’i kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden olmak üzere toplam 107 tam burslu öğrenci ile fiili olarak öğretime başlayan ilahiyat fakültemiz, Türkiye’nin en eski ve köklü ilahiyat fakültelerinden olan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile işbirliği içerisinde açılmıştır. Bu işbirliğinin bir neticesi olarak da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin, alanında uzman ve deneyimli hocaları fakültemizde ders vermektedir.

Esasen ilahiyat fakültelerinin akademik yapılanmalarına bakıldığında, sadece İslam bilimleri değil, din bilimleri, felsefe, psikoloji, sosyoloji vb. Bilimlerin de programlarda yer aldığı ve ders olarak okutulduğu görülmektedir. Yani, ilahiyat fakülteleri, öğrencilerini tek yönlü değil çok yönlü yetiştirme gayreti içerisinde oldukları görülür. Bu gayretin bir sonucu olarak, ilahiyatın özüne aykırı düşmeyecek şekilde toplumsal değişim ve ihtiyaçlar da dikkate alınarak fakültelerin öğretim programları yenilenmekte ve geliştirilmektedir.

Her dönemde olduğu gibi çağımızda da huzur arayan insanlar kutsal olana ve dini değerlere yönelebilmektedirler. Bu yöneliş, akademik bilgi ile beslenmez ve desteklenmez ise yanlış yönlere kayabilmektedir.

Akademik doyurucu dini bilgilerle yetişen ilahiyatçılar, insanların zihinlerindeki dini değerler ve metafiziki sorunlarla alakalı konularda rehberlik ve danışmanlık görevi üstleneceklerdir.

Fakültemiz, yetkin ve temsil gücü yüksek demokratik ve çoğulcu değerlere saygılı din bilginleri yetiştirmenin yanısıra, uluslararası standartlarda ilahiyat alanında ortaya konan literatürü takip edebilen, araştırma ve yayın yapabilen, eğitim ve öğretim etkinliklerinde bulunabilen insan gücünün yetişmesine katkıda bulunacaktır.

Fakültemizde, dinin kaynaklarını özümseyerek ve olayları geniş bir perspektiften değerlendirme gücüne sahip olarak yetişecek olan ilahiyatçılar, dini kavramların doğru anlaşılmasına ve kullanılmasına, diğer dinlerle ve inançlarla sağlıklı bir iletişim kurulmasına da katkıda bulunarak barış ve hoş görünün yaygınlaşmasına öncülük edeceklerdir.

Avrupa ve Amerika kıtaları dahil olmak üzere farklı kıta ve ülkelerde bulunan üniversitelerde İslam dini ile birlikte diğer din ve inançları öğreten üniversite, fakülte ve bölümler bulunmaktadır. Türkiye’de ilahiyat fakültelerinin sayısı ise kırkı aşmış durumdadır. Nasıl ki, ulusal ve uluslararası bilgi akışını sağlamak üzere tıp, mühendislik, iktisat, hukuk, edebiyat gibi pek çok dalda eğitim verilmekte ise ilahiyat alanında verilecek eğitim de dini bilginin akışı ve paylaşımını kolaylaştıracaktır.

İnsanlığın en köklü deneyimine dayanan ilahiyat eğitiminde söz sahibi olamayan bir üniversitenin sosyal ve siyasi bilimler alanında söz sahibi olabilmesi oldukça zordur. Bu açıdan ilahiyat fakültesinin açılması, Yakın Doğu Üniversitesi’nin geniş vizyonu ve misyonunun da bir göstergesi olmuştur.

Fakültemizden mezun olanlar, yaygın ve örgün eğitimdeki istihdam alanlarında iş bulabilecekleri gibi, uluslararası akademik alanda ve yurt dışına yönelik tüm din hizmetlerinde de görev alabileceklerdir.

Bu yıl açılmış olan İlahiyat Fakültemiz 27 Nisan 29 Nisan tarihleri arasında I. Uluslararası Hadis İhtisas Sempozyumuna, 3-5 Mayıs tarihleri arasında ise İslam Türk Tarihinde Kıbrıs Sempozyumu’na ve de Ekim 2012 tarihinde de 19. İlahiyat Dekanları Toplantısı’na ev sahipliği yapacaktır. Tüm bu organizasyonlar İlahiyat Fakültemizin görmüş olduğu ulusal ve uluslararası ilginin açık kanıtıdırlar.

İlahiyat fakültemizin eğitim dili Türkçe olmakla birlikte, Arapça ve İngilizce eğitimine de yüksek düzeyde önem verilmektedir.

Yakındoğu üniversitesi’nin sahip olduğu kütüphane, süper kompütör ve tıp fakültesini de birlikte değerlendirdiğimizde, yakın doğu ünüversitesi ve yakın doğu üniversitesi ilahiyat fakültesinin neden tercih edildiği ve edileceği çok daha kolay anlaşılabilmektedir.

İlahiyat Fakültesi Öğrencileri Ne diyor?

Mustafa Çakır  19 /KKTC: Yakın Doğu Üniversitesi’nde olmak ve İlahiyat okumaktan mutluyum. Geleceğimin bu yönde olmasını istedim. Dinimi doğru öğrenmek ve ileride de doğru öğretmek için.

Mihriban Yıldırım  26 /Türkiye: “Hiç Ölmeyecekmiş gibi dünya için,yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışınız” hadisini hayat felsefesi edindiğim için bu bölümde ve Yakın Doğu Üniversitesi’nde okumaktan son derece mutluyum.

Mustafa Taştekin 19 / Türkiye: KKTC’nin ilk ilahiyat fakültesi ve Türkiye’de bu bölümün geleceği olduğu için bu bölümü seçtim . Yakın Doğu Üniversitesi Kampüsü’nde de mutlu ve huzurluyuz.

Kevser Arkan 38 / KKTC: Ben KKTC Vatandaşıyım,ve bu fakültenin açılması için 18 yıl bekledim. Ülkemizde,Yakın Doğu Üniversitesi’nde böyle bir fakültenin açılmasından dolayı mutluyum. Bu bizim dinimiz, dinimizin ayrıntılarını öğrenip ,kendime göre daha doğru bir yaşam tarzı için bu bölümde okuyorum.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu