İlahiyat Haber

Hristiyanlık ve Yahudilik Bölümü Açıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Bilimleri Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Din Eğitimi Ana Bilim Dalı bünyesinde 4 bilim dalının açılmasına onay verdi.

Yaklaşık 5 yıl önce kurulan, sosyal bilimler üniversitesi olmayı hedefleyen Mardin Artuklu Üniversitesi, Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesindeki Kürt, Arap ve Süryani Dili ve Kültürü ana bilim dallarının yanı sıra Mardin’in çok kültürlü yapısına uygun farklı inançları bünyesine alıyor. Bu amaçla İlahiyat Bilimleri Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Din Eğitimi Ana Bilim Dalı bünyesinde Hristiyanlık Araştırmaları Bilim Dalı, Yahudilik Araştırmaları Bilim Dalı, İran ve Mezopotamya Dinleri Bilim Dalı, Doğu ve Uzakdoğu Dinleri Bilim Dalı açılması için YÖK’e yapılan başvuru kabuledildi.

Yıllardır akademide ihmal edildi

Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, ‘’İran ve Mezopotamya Dinleri araştırmaları bilim dalında Zerdüştlük ve İran’ın öbür dinleri üzerinde duracağız. Bunun yanında Hristiyanlık İslam’dan sonra diyebilirim ki en canlı dünya dinidir. Süryani, Arap, Kürt ve Türk vatandaşlarımız burada adeta dörtlü koalisyon olarak varlığını öteden beri sürdürüyor. Hristiyanlık Araştırmaları Bilim Dalı’nda, Süryanice ile ilgili ne var ne yok hepsini araştırma konusu yapacağız.’’

 

Mardin Artuklu Üniversitesi, Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesindeki Kürt, Arap ve Süryani Dili ve Kültürü ana bilim dallarının yanı sıra Mardin’in çok kültürlü yapısına uygun farklı inançları bünyesine alıyor. Bu amaçla İlahiyat Bilimleri Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Din Eğitimi Ana Bilim Dalı bünyesinde Hristiyanlık Araştırmaları Bilim Dalı, Yahudilik Araştırmaları Bilim Dalı, İran ve Mezopotamya Dinleri Bilim Dalı, Doğu ve Uzakdoğu Dinleri Bilim Dalı açılması için YÖK’e yapılan başvuru kabul edildi.

Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Mardin’de tarih boyunca adeta hem diller hem de dinler koalisyonu kurulduğunu belirterek, ”Madem üniversitemiz Mardin’de kurulmuş o halde Mardin’in bu iki önemli özelliğini bünyesinde barındıracak etkinliklerde bulunması kaçınılmazdır” dedi.

Üniversite bünyesinde kurulan ilahiyat fakültesinin Türkiye’deki diğer ilahiyat fakültelerinden farklı olmasını istediklerini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: ”Mardin’de dinleri ve dilleri buluşturuyoruz. Üniversite olarak böyle bir misyonumuz ve vizyonumuz var. Klasik ilahiyatlara ilaveten dünyada daha önce yaşamış, halen yaşamakta olan ve bundan sonra da muhtemelen yaşayacak birtakım dinlere de bölüm ve ana bilim bazında yer vermek istedik. Bu talebimizi YÖK de olumlu karşıladı. İran ve Mezopotamya Dinleri araştırmaları bilim dalında Zerdüştlük ve İran’ın öbür dinleri üzerinde duracağız. Bunun yanında Hristiyanlık İslam’dan sonra diyebilirim ki en canlı dünya dinidir. Hristiyanlık bağlamında bir Süryani oluşumu Mardin’de tarihin ilk dönemlerinde şimdiye kadar mevcut durumunu koruyor. Süryani, Arap, Kürt ve Türk vatandaşlarımız burada adeta dörtlü koalisyon olarak varlığını öteden beri sürdürüyor. Hristiyanlık Araştırmaları Bilim Dalı’nda, yıllardır akademik seviyede ihmal edilen Süryanice ile ilgili ne var ne yok hepsini araştırma konusu yapacağız.”

Kaynak: Stargazete

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu