Diyanet isleri Baskanligi

Diyanette Camilerde kadro açığı ne kadar? Hükümetten açıklama

 

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “İl ve ilçelerde 3 bin 368 camide imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrosu münhal bulunmakta, bin 374 camide ise hem kadro hem de görevli bulunmamaktadır” dedi.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, il ve ilçelerde 3 bin 368 camide imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrosu açığı bulunduğu, bin 374 camide ise hem kadro hem de görevli bulunmadığını ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yazılı soru önergesini yanıtlayan İşler, din görevlisi açığı hakkında bilgi verdi. İşler, “Halen ülke genelinde il ve ilçelerde 3 bin 368 camide imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrosu münhal bulunmakta, bin 374 camide ise hem kadro hem de görevli bulunmamaktadır” dedi.

İMAM-HATİP KADROLARINA İHTİYAÇ VAR

Çalışan personelin emeklilik, ölüm, istifa gibi sebeplerden dolayı bulundukları kadroları boşaltmalarının, din görevlisine olan ihtiyacı artırdığını ifade eden İşler, din hizmetlerinde bir boşluk oluşmaması ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nca sunulan din hizmetlerinin etkin ve verimli şekilde yerine getirilebilmesi için il ve ilçelerde halkın yoğun bulunduğu merkezi camilerde istihdam edilmek üzere müezzin-kayyım kadroları ile özelikle kadrosu olmayan camilere verilmek üzere imam-hatip kadrolarına ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

İşler, Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatına yapılan atamaların; hükümleri uyarınca ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılan “Kamu Personeli Seçme Sınavı”na katılarak başarılı olan adayların KPSS puanı ve tercihi esas alınarak ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda gerçekleştirildiğini hatırlattı.

12 FARKLI KATEGORİ VE UNVAN

Yapılan alımların eğitim durumları dikkate alınarak 12 farklı kategoride ve unvanda gerçekleştirildiği, her bir kategorinin ve unvanın kontenjanı ile tavan/taban puanı da buna göre farklılık gösterdiğine işaret eden İşler, şunları kaydetti:

“Son 4 yılda Diyanet İşleri Başkanlığına Kur’an Kursu Öğreticisi, İmam-Hatip ve Müezzin-Kayyım olarak alınan yaklaşık 40 bin personelin de atama iş ve işlemleri mevzuat doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Her devlet kurumunda olduğu gibi, Başkanlığımızda da gerekli şartları taşıyan personelin diğer kurumlara geçmesi ancak mevzuat çerçevesinde gerçekleşmektedir. Devlet Memurları Kanunu ve diğer mevzuat kamu çalışanlarına kurumlar arası nakil talebinde bulunma hakkını vermektedir. Personelin muvafakat talepleri diğer kurumlarda olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığı’nda da kurum ihtiyaçları ile personelin eğitim, sağlık, kariyer, ailevi gibi durumları birlikte dikkate alınarak değerlendirilmektedir. Bilindiği gibi haklı gerekçeleri olduğu halde muvafakati verilmeyen kamu personeli idari mahkemeye gitmekte, mahkemeler de personelin muvafakatinin verilmesi yönünde karar almaktadır. Dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı, bu çerçevede hem hizmet gereklerini hem de muvafakat talebinde bulunan personelin durumunu birlikte değerlendirerek personeli de mağdur etmeden muvafakat işlemlerini yürütmektedir. Bu bağlamda Diyanet İşleri Başkanlığı’nda göreve başlayan personelden üniversitelerin ilahiyat fakültelerine öğretim elemanı; Milli Eğitim Bakanlığı’na pedagojik formasyon almaları sebebiyle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Meslek Dersleri öğretmeni ve yükseköğrenim gördükleri alanlarla ilgili olarak diğer kurumlara naklen geçiş yapabilmektedir.”

4 BİN 742 CAMİDE KADRO AÇIĞI VAR

İşler, 2010-2013 yıllarını kapsayan 4 yıllık zaman diliminde 7 bin 834 personelin başka kurumlara naklen geçiş için müracaat ettiğini, bunlardan şartları tutan 3 bin 892 personelin kurumlar arası geçiş yaptığını belirterek, kurumlar arası geçişlerin ilgili personelin yükseköğrenim gördüğü alanlar doğrultusunda yapıldığını ifade etti. İşler, “Başkanlığımızdan diğer kurumlara naklen geçiş yapan iki personel, şube müdürü olarak atanmış olup, diğer üst kadrolara ise naklen geçiş yapan olmamıştır” dedi.

İlgili Makaleler