İlahiyat Haber

Büyük Türk Alimleri Eskişehir’de Anılıyor

 

Bilgiler Zirvesi’nde Türk Dünyası’nın tarih boyunca yetiştirdiği ve ruh dünyamızın mimarları olan bilgelerin fikir ve idealleri konuşulacak.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti faaliyetleri kapsamında, medeniyetimizi inşa eden bilge şahsiyetlerin, fikirlerini ve ideallerini arama ve yayma etkinliği 26-28 Mayıs 2014 tarihleri arasında Eskişehir’de yapılacak.

Bilgeler Zirvesi; Türk Dünyası’nın tarih boyunca yetiştirdiği ve ruh dünyamızın mimarları olan bilgeler, şairler, arifler, sȗfȋler, mütefekkirler ve mutasavvıfların konuşulması ve medeniyetimizin hamurunu yoğuran gönül sultanları üzerinden farklı kesimlerden akademisyenler, kanaat önderleri, sanatçılar, medya mensupları, din adamları, STK temsilcileri, politikacılar ve devlet adamlarını bir araya getirme, fikir alışverişi yapma ve geleceğe giden yolumuzu aydınlatma hedefi ile yapılıyor.

Bu bakımdan Zirve, maneviyat büyüklerimizi anlamak kadar, yarınımızı inşa etme amacını da taşıyor.

Bilgiler Zirvesi’nde tebliğ konusu olabilecek bazı şahsiyetler şunlar:

Kâşgarlı Mahmud, Yusuf Has Hacip, Yüknekli Edip Ahmet, Hoca Ahmed-i Yesevi, Ahi Evran, Abdulkadir Geylani, Şah-ı Nakşibend, Ali ŞirNevai, Ebu’l-Leyses-Semerkandi, İmam Cafer-i Sadık, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli, Pir Sultan Abdal, SadreddinKonevi, Sarı Saltuk Gazi, Seyyid Yahya Bakuvi, Yûnus Emre, MevlȃnaCelȃleddin-i Rȗmȋ, Nȃbi, Aziz MahmudHüdȃyȋ, Erzurumlu İbrahim Hakkı, MevlȃnaHȃlid-i Bağdȃdi, Ahmed-i Hani, Said-i Nursi, İsmail Gaspıralı, Bahtiyar Vahapzade, M. Akif, Aliya İzzet Begoviç… (Diğer edip ve mütefekkirlerimiz hakkında da tebliğ verilebilecek)

Zirvede sunulacak bildirilere özne olacak bu şahsiyetlerin, aşağıda sayılan nitelikleriyle ele alınarak müzakere edilmeleri bekleniyor:

Fikirleri ve felsefeleri; müsbet hareketleri ve yaşantıları; milletleşmemiz ve medeniyetimizin inşa edilmesinde hizmetleri; insani, ahlaki ve medeni vasıfların gelişmesi için çalışmaları; merhamet ve hoşgörüyü yaymaları; Hak aşkı, insana ve yaratılmışlara olan sevgileri; yardımlaşma ve dayanışmayı hayata geçirmeleri; hak ve adalet için gayretleri, insanlığı barışa davetleri…

Bilgeler Zirvesi; Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen onursal başkanlığında; Prof. Dr. Ahmet Kartal (Osmangazi Üniv), Prof. Dr. Mustafa Özkan (İst. Üniv), Prof. Dr. Coşkun Yılmaz (Marmara Üniv) Doç. Dr. M. Mahur Tulum (Anadolu Üniv), Doç. Dr. Süleyman Solmaz (Pamukkale Üniv), Dr. Emek Üşenmez (Akademik Koordinatör-İstanbul Üniv) İbrahim Akgün (Genel Koordinatör) tarafından düzenleniyor.

26 Mayıs 2014 Pazartesi günü saat 10:30’da ESOGÜ Kongre Merkezi’nde açılışı yapılacak olan Bilgeler Zirvesi iki gün boyunca dört salonda sürecek oturumlarla gerçekleşecek.

İlgili Makaleler