İlahiyat Haber

Arınç, Türkiyenin En Büyük İlahiyat Fakültesinin Temelini Attı


Kolin Grup ve İÇDAŞ sponsorluğunda gerçekleşen İlahiyat Fakültesi inşaatının temel atma törenine Vali Güngör Azim Tuna, Milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu ile üniversite yöneticileri, akademik ve idari personel, kurum- kuruluş temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.İlahiyat Fakültesi’nin temel atma töreni açılış konuşmalarını sırasıyla Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, Vali Güngör Azim Tuna ile Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yaptı.Prof. Dr. Sedat Laçiner Türkiye’nin en büyük İlahiyat Fakültesi’nin Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada şunları aktardı:

“GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ”
“Bugün Çanakkale’de hava çok soğuk. Neden bu töreni böyle bir günde yapıyorsunuz diyebilirsiniz. Çünkü vaktimiz yok, iki ayda bir ya temel atıyoruz ya açılış yapıyoruz. Bu törenler ya çok sıcak havalara denk geliyor ya da böyle soğuk zamanlara denk geliyor. Türkiye’nin ve üniversitemizin açığı kapatmaya ihtiyacı var. Gece-gündüz, hafta içi-hafta sonu durmaksızın çalışmamız gerek. Ya temel atacağız ya açılış yapacağız, ama soğuk ama sıcak demeden üniversitemiz için çalışacağız. Bu yıl 8 temel atma töreni gerçekleştirdik. Bugün de burada temelini atacağımız İlahiyat Fakültesi’nde 8 farklı inşaat var. Bu da bir yıl içinde toplam 16 farklı bina inşaatının temelini attığımız anlamına geliyor. Üniversitemiz 1992 yılında kuruldu. Bu yıl 20. yılı, ancak sanki bu yıl kurulmuş gibi çalışmalar ve gelişmeler gösteriyor. Bu büyümenin en büyük sağlayıcısı devletimizin Çanakkale’ye gösterdiği ilgi, verdiği önemdir. Çünkü görebildiğimiz kadarıyla Çanakkale’nin bütün Türkiye’ye ait olduğunu. Ağrılının, Çankırılının, Kırşehirlinin de aynı zamanda Çanakkaleli olduğunu Ankara’daki büyüklerimiz biliyorlar. Bu farkındalığı hangi kapıyı çalarsak görebiliyoruz. Bundan birkaç yıl önce Sayın Başbakanımız buraya geldiğinde bu büyük ilahiyat fakültesinin sözünü vermişlerdi. Bugün aslında Kolin Otel ve İÇDAŞ bu sözün de yerine getirilmesinde büyük katkı sunmuş oluyorlar.

“AMACIMIZ BİZİ TEMSİL EDEBİLECEK İLİM ADAMLARI – DİN ADAMLARI YETİŞTİREBİLMEK”
Şunu da söylemek isterim bu tesisimizi sadece Türkiye’deki gençlerimiz için yapmıyoruz. Osmanlı din adamlarını Balkanlar’a, Avrupa’ya göndermeden önce Gelibolu’da eğitiyormuş ve oradan gönderiyormuş. Bugün burada temeli atılacak bu dev tesisler biraz da bu maksatla yapılıyor. Türkiye’nin batıdaki Türk Diasporasına, Müslüman Diasporasına, Avrupa’daki diğer insanlara hizmet verecek din adamlarını, ilim adamlarını yetiştirebilmek için bu tesisler kuruluyor. Dilerim bu misyonları eda edebilecek büyüklükte ve nitelikte bir yer olur.

“ÇOMÜ’DE BUGÜN İLKLERE İMZA ATIYORUZ”
Bugün birçok ilki Çanakkale için burada gerçekleştirmiş oluyoruz. Metrekare olarak Türkiye’nin En Büyük İlahiyat Fakültesi inşa edilecek. Şu an temeli atılan binaların toplam büyüklüğü yaklaşık 25 bin metrekare, daha sonra yapılacak olan cami ve çevresindeki diğer binalar buna dahil değil. Büyük ihtimalle bunlar da tamamlandığında 35 – 50 bin metrekare arasında bir büyüklüğe sahip olmuş olacak. Bu rakamlar bazı üniversitelerin kapalı alan büyüklüğüne eşit rakamlar. Çanakkale’nin 1500 kişilik En Büyük Konferans Merkezi de burada olacak.
“ÇANAKKALE’DE HAYIRSEVERLİK YARIŞI BAŞLAMALI”
Yine bir ilk olarak üniversitemizin bazı binalarını hayırseverler yapmış olacak. 1971 yılında üniversitemizin arazisini Merhum Hüseyin Akif Terzioğlu bağışlamıştı ve o tarihten bu tarihe Çanakkale’de bir ilk gerçekleşti. Dilerim ki bu hayırseverlikten sonra Çanakkale’de böyle bir yarış başlar.

Sözlerime son verirken; Sayın Başbakan Yardımcımız nezdinde Ankara’da bu işe destek veren, üniversitemizin ihtiyaçlarımızı ikiletmeyen, Çanakkale’ye özel bir önem veren büyüklerimizi buradan şükranla anıyorum, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Yine bu tesisin kurulmasında çok büyük emeği geçen Sayın Milletvekilimiz Mehmet Daniş çok büyük katkılar sunmuştur, kendi özel işi gibi takip etmiştir. Bir diğer Milletvekilimiz İsmail Kaşdemir ve Sayın Valim Güngör Azim Tuna’ya katkı ve desteklerinden ötürü sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ve tabii ki en büyük teşekkür İÇDAŞ ve Kolin Otel’e… 20 milyon lira civarında bir harcamayı hiçbir karşılık beklemeksizin sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin gençleri eğitim alabilsin diye harcıyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum, belki en karlı yatırımları bu olacak. Hepinizi saygılarımla selamlıyorum.
Vali Güngör Azim Tuna da yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Bugün toplumların ve halkın daha iyi kaynaşması, birbirlerini anlamaları noktasında; iyi yetişmiş elemanların üzerine çok büyük bir görev düşmektedir. Burada temelini atacağımız müesseselerin de bu manada büyük önemi var. Ülkemizin bu kapsamda her geçen gün bu müesseselere daha fazla ihtiyacı olacak gibi görünüyor.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÇOMÜ’DE”
Türkiye’nin en büyük İlahiyat Fakültesi’nin Çanakkale’de yapılması çok anlamlı. Daha önce savaş için burada bir araya gelen ülkelerin, ulusların artık barışı, dostluğu konuşmaya çalıştığı bir ortamda, bundan sonra daha da yükselecek olan bu değerlerin merkezi olabilecek konumda olan Çanakkale’de; bu tesisin yapılması ve hizmete sunulması ayrı bir özellik ve güzellik arz ediyor. Bunu belirterek başta Kolin A.Ş. ve İÇDAŞ A.Ş. olmak üzere, bu hususta emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Ülkemizin bu önemli kuruluşları hem sanayi alanında hem de sosyal sorumluluk anlamında çok önemli katkılarda bulunuyorlar.

“ÇANAKKALE, ÜNİVERSİTE ŞEHRİ VİZYONUYLA DAHA ÇOK GELİŞECEK VE BÜYÜYECEK”
Çanakkale hem tarımda hem turizm de çok önemli bir noktada bulunup bu potansiyeli barındırdığı gibi Üniversite Şehri vizyonuyla da daha da gelişecek ve büyüyecektir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu hizmetin Çanakkale’mize ve ülkemize hayırlı olması dileğimle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Çanakkale’mize çok hayırlı bir vesileyle geldiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çanakkale’ye geçtiğimiz yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) 2011-2012 yeni eğitim- öğretim yılının başlaması münasebetiyle geldiğini, Meclis Başkanlığı döneminde Çanakkale törenlerine, yine geçtiğimiz yıl bu törenlere Başbakan adına katıldığını ifade ederek; “Çanakkale’yi seviyoruz, Çanakkale’nin sevgili halkını seviyoruz. Bu vesileyle tekrar bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. 

“ÇOMÜ, ADINA YAKIŞIR BİR ŞEKİLDE BİLİM HAYATIMIZIN, YÜKSEK ÖĞRETİMİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN BİRİSİ”
Havanın çok soğuk olduğunu belirten Arınç, yapılan işin ise çok sıcak bir iş olduğunu ifade ederek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini kutladı ve sözlerine şöyle devam etti: “20 yıl önce 1992 yılında kuruldu. O zaman 21 üniversite kurulmuştu. Birisi de Manisa’da Celal Bayar Üniversitesi idi. Benim abim de o zaman kurucu Rektör olduğu için o dönemde kurulan üniversiteleri çok yakından takip ediyorum. Ama bu 20-21 üniversite içerisinde ÇOMÜ çok süratle gelişti. Bugün 40 bine yaklaşan öğrencisi var. Türkiye’nin her tarafında saygınlığı var. Binlerce öğrencisiyle birlikte 12 fakültesi, pek çok yüksekokulu, ilçelerde de meslek yüksekokulları, enstitüleri var. ÇOMÜ adına yakışır bir şekilde bilim hayatımızın, yükseköğretimin en güzel örneklerinden birisi.”

“EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE 50 KATRİLYON”
Türkiye’de 76 İlahiyat Fakültesi bulunduğunu belirten Bülent Arınç, son 2 yıl içerisinde en çok açılan fakültelerden birisinin İlahiyat Fakültesi olduğunu, bunun da halkın, öğrencilerin bu fakülteye karşı ilgilerinin ne kadar çok arttığını gösterdiğini vurguladı. Arınç eğitime ayrılan bütçenin geçmiş yıllara oranla çok artığının da altını çizerek şunları söyledi. “Unutmayalım 2002 sonunda 60 civarında üniversite varken bugün Türkiye’de 170’den fazla üniversite var. Bunların 105’i devlet üniversitesi iken 60-66’sı da vakıf üniversitesi. Çok şükür bugün 3 milyona yaklaşan öğrencisiyle genç nüfusu yüksek, üniversite ve yükseköğretimde binlerce, yüz binlerce öğrencisi olan bir Türkiye’yiz. 75 milyon nüfusumuzun yarısından fazlası 30 yaşın altında, onunda neredeyse 20 milyondan fazlası öğrenim çağında. Böylesine genç ve dinamik nüfusun öğrenim çağında olduğu Türkiye’de elbette ilkokuldan üniversitesine kadar eğitim kurumlarına fakültelere, yüksekokullara, yurtlara ihtiyaç var. İftiharla söylüyorum ki bu hükümetin bir bakanı olarak son yıllarda milli eğitime ayrılan bütçemiz ve payımız, milli savunmayı altı seneden beri geçiyor. Geçmişte birinci öncelik milli savunma olurken, bugün milli eğitim, sağlık ve diğer konulardaki ülkemizin konumu birinci sırada geliyor. 2002 bütçesinde eğitime ayrılan pay 6,5 katrilyon civarındayken bugün 50 katrilyonu geçmiş durumda.”

“TÜRK MİLLETİNİN YAPISINDA HAYSİYETİNDE VAR OLAN HAMİYET, YARDIMSEVERLİK DUYGUSU MİLLİ EĞİTİMDE DE KENDİSİNİ GÖSTERDİ”
Arınç, bu kadar yüksek nüfus, çağdaş imkânlar ve yükseköğretimde gelişen yenilikler dikkate alındığında devletin eğitime ne kadar çok bütçe ayırırsa ayırsın milli eğitimin ihtiyaçlarını tamamen karşılamasının mümkün olmadığını belirterek, Türk milletinin yapısında var olan hamiyet, yardımseverlik duygusunun milli eğitimde de kendisini gösterdiğini ifade etti. Arınç sözlerine şöyle devam etti. “Unutmayalım, 5-6 yıl önce eğitime yüzde yüz destek kampanyası başlatılmış ve genel bütçeden yapılamayan imkânları halkımız yapmıştı. Bugün her ilimizde pek çok hayırseverlerimiz ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, fakülte yapıyor. Hatta bazı hamiyetli insanlarımız bir üniversitenin tüm imkânlarını karşılayacak durumda. Mesela Ağrı, Bitlis ve Bolu Üniversitesi böyledir. Birçok işadamımız, hayırsever insanımız da kendi imkânları ölçüsünde fakülte, yüksekokul, üniversite, yurt veya laboratuvar yapıyor. Herkes bir ucundan tutuyor. Ne mutlu ki böyle güzel bir milletimizin, böyle güzel duygularının hala yaşıyor olması ve güçlü olması. İşte Çanakkale’de bunun güzel örneklerinden birini görüyoruz. Gelirken önünden geçtik, İlahiyat Fakültesi basit bir binada hizmet görüyordu. Ama şimdi burada, neredeyse 40 dönümlük bir arazi içerisinde, maketlerini de gördüm iftihar ettim, mükemmel bir İlahiyat Fakültesi ve eklentileri olacak. Öğrencilerimiz çok daha rahat bir fakültede eğitim görecekler, öğretim üyelerimizle birlikte bütün Türkiye’ye örnek olacak bir İlahiyat Fakültesi’ni beraberce yaşamış olacağız. Şimdi de burada Kolin İnşaat ve İÇDAŞ birlikte çok yüksek bir maliyetle mükemmel bir İlahiyat Fakültesi yapıyorlar. Bu dostlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Allah onlara sağlık ve afiyet versin, işlerinde kolaylık ve bereket versin. Böyle bir üniversitenin böyle bir fakültesine çok büyük katkıları olacağı için onlara şükran borcumuzu ifade etmek istiyorum. Bu güzel ülkenin bu güzel insanları kazanıyorlar gayret sarf ediyorlar, insanlara istihdam imkânı sağlıyorlar, ihracat yapıyorlar, ülkeye kazandırıyorlar ama sosyal sorumluluk duygusuyla da işte böyle güzel fakülteler ve üniversiteler meydana getiriyorlar. Hiç mecburiyetleri yok ama onlar bu ihtiyacı gördüler ve bu ihtiyacı karşılamak için kazançlarından çok önemli bir bölümünü buraya harcıyorlar. Belki Çanakkale ile doğrudan irtibatları yok, burada sadece işleri var, burada kazanıyorlar. Bunun için Çanakkaleli de olmak gerekmiyor. Aslında hepimiz Çanakkaleliyiz. Burada binlerce şehidimizin yattığı yerde tüm Türkiye’nin kalbinin attığı Çanakkale’de 75 milyon insan kendisini Çanakkale’nin fahri bir hemşerisi olarak rahatlıkla görebilir. Dolayısıyla Kolin’e de İÇDAŞ’a da milletimiz adına teşekkürlerimizi, Çanakkaleliler adına da sevgilerimizi, saygılarımızı sunmak istiyorum. Böyle soğuk bir günde sıcak bir iş yapıyoruz. Buradan okuyacak öğrencilerimizin, mezun olacak yavrularımızın hem manevi hayatımıza hem de Türkiye’nin bilim hayatına, üniversitemize nice güzel insanlar yetiştireceğini ümit ediyorum, onları şimdiden alkışlıyorum”
Açılış konuşmalarının ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner tarafından Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a Şehitler Abidesi’nin maketini takdim etti. Plaket takdiminin ardından ise İlahiyat Fakültesi Yerleşkesi’nin temeli atıldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu