İlahiyat Fakültesi Öğrencileri, Dinler Tarihini Avrupada Öğreniyor
İlahiyat Fakültesi Öğrencileri,
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı, “Dinler Tarihi” dersi konularını daha iyi öğretebilmek amacıyla her yıl birkaç öğrenciyi, Erasmus Öğrenci Değişimi Programı kapsamında Avrupa’daki bazı yükseköğretim kurumlarına gönderiyor
Dekan Prof. Dr. Yaşar Aydınlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
3 bin civarında lisans, 500’ü aşkın yüksek lisans ve doktora öğrencisine, yaklaşık 110 öğretim elemanıyla hizmet verdiklerini belirtti. Yurt dışından gerek burslu gerekse kendi imkanlarıyla gelen 400 yabancı öğrenci bulunduğunu söyleyen Aydınlı, onların birer yıl Türkçe ve Arapça hazırlık dönemi geçirdikten sonra 4 yıllık ilahiyat eğitimini alarak mezun olduğunu, talep etmeleri halinde de yüksek lisans ve doktora imkanı sağladıklarını anlattı.
İlahiyat ve teoloji eğitimi veren yurt dışından bazı üniversite ve fakültelerle Erasmus Öğrenci Değişimi Programı çerçevesinde sözleşmeler imzaladıklarını bildiren Aydınlı, şöyle devam etti: “Her yıl eğitim için bazı öğrencilerimizi yurt dışına gönderiyoruz. Yabancı ülkelerden de azımsanmayacak sayıda öğrenci, üniversitemizi tercih ediyor. UÜ İlahiyat Fakültesinin verdiği dersler, Avrupa’daki pek çok ilahiyat ve teoloji fakültesi tarafından kabul ediliyor. Erasmus Öğrenci Değişimi Programının temel amacı, bir uluslararası yüksek öğrenim alanı oluşturmaktır. Erasmus, kaliteyi amaçlayan bir programdır. Kredi Transfer Sistemi belki bu programın en önemli özelliklerinden biridir. Yani şu anlama geliyor; bu programa dahil olan fakültelerde verilen dersler belli bir standardı yakalamak durumundadır.” –
Yabancı öğrencilerden UÜ İlahiyat Fakültesine ilgi Aydınlı, programa dahil olan fakültelerde okutulan derslerin, anlaşmayı imzalayan ülkelerin üniversiteleri tarafından da kabul edildiğini, bu kapsamda 20-25 İngilizce dersleri bulunduğunu vurguladı. Aydınlı, Erasmus ile gelen yabancı öğrencilerin eğitim süresinin 3 ay ila 1 yıl arasında değiştiğini anlattı. UÜ İlahiyat Fakültesinden öğrencilerin yurt dışına gönderilmesiyle ilgili bilgi veren Aydınlı, şunları kaydetti: “Her yıl 1-2, bazen 5-6 öğrencimiz eğitim almak için Avrupa’nın değişik üniversitelerine gitmektedir. Hristiyan ilahiyatıyla İslam ilahiyatı, pek çok ortak noktaya sahiptir. Fakültemizde İslam eğitimi verilirken mutlaka mukayeseli bir metot kullanılmaktadır.
Yani biz İslam’ı anlatırken doğal olarak Müslümanlık ile Hristiyanlığı, Yahudilikle Müslümanlığı karşılaştırmalı olarak veriyoruz. Mevcut büyük dinleri bir arada mukayese ederek, ele alarak İslam’ın nasıl bir din olduğunu, hangi öğretilere sahip olduğunu ve hangi farklılıkları taşıdığını gösteriyoruz. Bu bilgileri, öğrencilerimiz yurt dışına gittiğinde yaşayarak, o dinin mensuplarından öğrenmiş oluyor. Amacımız daha fazla öğrenciyi daha fazla üniversiteye göndermek ve Avrupa’daki üniversitelerden daha fazla öğrenciyi buraya almak. Kültürler arası ilişkiler ve eğitimin kalitesi noktasında onların bize vereceği, bizim de onlara öğreteceğimiz şeyler var.” Yaşar Aydınlı, fakültelerinden bazı öğretim üyelerinin, yurt dışındaki üniversitelerde eğitim verme imkanı bulduğunu sözlerine ekledi.