Diyanet İşleri
MÜNHAL KADRONUN | |||||
SINIFI | UNVANI | BULUNDUĞU YER | TAHSİL DURUMU | KADRO DERECESİ | KADRO SAYISI |
D.H.S. | Vaiz | Taşra Teşkilatı | En az lisans düzeyinde dört yıllık dini yüksek öğrenim mezunu | 1-9 | 2950 |
A- SINAVA KATILMAK İSTEYEN ADAYLARDA ARANAN ŞARTLAR;
- 1. 657 sayılıMemurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak,
- 2. Halen Başkanlık teşkilatında veya herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda 657 sayılıMemurları Kanununun 4/A Maddesine göre kadrolu devlet memuru olarak çalışıyor olmak,
- 3. Dört yıllık dinî yüksek öğrenim mezunu olmak,
- 4. Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yer alan “ortak nitelik” şartını taşımak,
- 5. Memuriyette adaylığı kalkmış olmak.
B- BAŞVURU ŞEKLİ, SINAV, ATAMA İŞLEMLERİ VE DİĞER HUSUSLAR
I. Başvuru İşlemleri
1. Yukarıdaki şartları taşıyan adaylar öncelikle 65 TL (Altmışbeş TL KDV dâhil) sınava giriş ücretini,YEĞİTEK Döner Sermaye İşletmesinin T.C. Ziraat Bankası Başkent/ANKARA Şubesi, Türkiye Vakıflar Bankası Ankara Merkez Şubesi ve Türkiye Halk Bankası Küçükesat Şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilat Programı” aracılığı ile 22/07/2013 – 05/08/2013 tarihlerinde yatıracaklardır. Sınav ücretini yukarıda belirtilen tarihlerde yatırmayanlar sınava müracaat edemeyeceklerdir.
2. Sınav ücreti anılan bankalardan birine elden yatırılacak olup mektupla veya başka bir yolla sınav ücreti ödenmeyecektir.
3. Yukarıda belirtilen banka hesapları dışında başka hesaplara sınav ücreti yatırılmayacaktır.
4. Adaylar, sınav giriş ücretini yatırdıktan sonra 22/07/2013/-05/08/2013 tarihlerinde internet ortamında www.meb.gov.tr adresindeki “Merkezi Sistem Sınavları” bölümüne girerek e-başvurularını bireysel olarak yapacaklardır. Adaylar e-başvuru yaptıklarına dair belgeleri, başvurularını sisteme kaydetmelerinin ardından aynı adresten alabileceklerdir.
5. Başvuru işlemlerinin hatasız, eksiksiz ve duyuruda belirtilen hususlara uygun olarak yapılmasından adayın kendisi sorumlu olacaktır.
- 6. Sınav başvuru tarihleri içerisinde sınav ücretini yatırmayan, e-başvuru kayıt işlemini tam olarak gerçekleştirmeyen adayların başvuruları ve bu konudaki itirazları dikkate alınmayacaktır.
- 7. Adaylar, sınav başvuru tarihleri içerisinde, e-başvuru formuna girmiş oldukları başvuru bilgilerinde değişiklik yapabileceklerdir. Adaylar e-başvuru yapmalarının ardından bilgilerinde değişiklik yapmaları halinde en son yaptıkları değişiklik geçerli olacaktır.
- 8. Bu duyuruda belirlenen esaslara uygun olmayan ve posta yolu ile yapılan müracaatlar ile 05/08/2013 tarihi mesai saati bitiminden sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
- 9. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan adayların sınav ücret iadesi ile ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.
- 10. Sınava başvuranlardan sınav öncesinde ve sınav anında YEĞİTEK tarafından tedbir alınmasını gerektirecek herhangi bir engel durumuna sahip olan adaylar, elektronik başvuru ekranında “engel durumu” ve “almak istediği hizmet” ile ilgili uygun olan kutucukları işaretleyeceklerdir.
- 11. Sınava başvuranlardan sınav öncesinde ve sınav anında YEĞİTEK tarafından tedbir alınmasını gerektirecek herhangi bir engel durumuna sahip olan aday/adaylar, sağlık kurulu raporunun, engelli kimlik kartınıkurum onaylı örneği veya adayın engel durumunun resmi olarak işlenmiş olduğunüfus cüzdanı örneğinden herhangi birini, bir nüsha halinde en geç 05/08/2013 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Personel Sistemleri Eğitim ve Sınavlar Daire Başkanlığında olacak şekilde ulaştıracaklardır. Bu tarihten sonra ulaşan konu ile ilgili başvuru ve belgeler ne sebeple olursa olsun (postada ve kargoda gecikmeler vb.) dikkate alınmayacaktır. Beyan edilen engel durumunun doğruluğundan başvuruyu yapan aday, raporun geçerliliğinden ise ilgili kurum sorumlu olacaktır.
II. Sınav İşlemleri
1. Vaizlik Giriş Sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı yapılacaktır.
2. Yazılı ve sözlü sınavlar 100 (yüz) tam puan üzerinden değerlendirilecektir. Sınavın nihai puanı yazılı ve sözlü sınav sonucunda alınan notların aritmetik ortalaması alınarak hesaplanacaktır.
3. Sınavda başarılı olabilmek için yazılı ve sözlü sınavın her birinden en az 70 (yetmiş) puan almak gerekmektedir.
4. Yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazandığı halde ilan edilen sınav tarihlerinde sınava katılmayan adaylar sınav hakkını kaybetmiş sayılacaktır. Bu durumdaki adaylara hiç bir şekilde ikinci bir sınav hakkı verilmeyecektir.
5. Yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazandığı halde sınava katılmayan adaylar sınavda “başarısız” sayılacaktır.
6. Sınav sonuçları Başkanlığımız internet sitesinde (www.diyanet.gov.tr) ve aynı sitedeki İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü sayfasında duyurulacaktır.
Ø YAZILI SINAV
1. Sınavın yazılı aşaması 25/08/2013 tarihinde saat 14:00’da Milli Eğitim Bakanlığı (Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü) tarafından Ankara’da yapılacaktır.
2. Adaylar, sınava girecekleri okul, salon no, sıra no, sınav saati ile ilgili bilgilerin yer aldığı sınava giriş belgelerini 12/08/2013 tarihinden itibaren www.meb.gov.tr adresindeki “Merkezi Sistem Sınavları” bölümüne girerek alacaklardır.
3. Adaylar yazılı sınava gelirken “Sınav Giriş Belgesi” ile birlikte T.C. Kimlik No’sunun yer aldığı kimlik belgelerinden birini (Nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet) yanlarında bulunduracaklardır.
4. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda hatalı bulunan soru/sorular adaylar lehine doğru kabul edilerek değerlendirme 100 puan üzerinden yapılacaktır.
5. Yazılı sınavda başarılı sayılmak için en az 70 puan almak şarttır.
6. Yazılı sınav çoktan seçmeli test şeklinde yapılacaktır. Adaylara sınavda 80 (seksen) soru yöneltilecektir. Sınav süresi 120 dakikadır. Her soru eşit puan ağırlığına sahip olacaktır.
7. Adaylar yazılı sınav sonuçlarını, 17/09/2013 tarihinden itibaren http://www.meb.gov.tr internet adresi “Merkezi Sistem Sınavları” bölümünden öğrenebileceklerdir.
Ø SÖZLÜ SINAV
1. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alarak başarılı olan adaylar Başkanlıkça sözlü sınava çağrılacaktır.
2. Adaylar, yazılı sınav sonuçlarının ilan edilmesinden sonra Başkanlıkça ilan edilecek tarihlerde ve sınav merkezinde/merkezlerinde sözlü sınava alınacaklardır.
3. Adaylar sözlü sınava gelirken “Sınav Giriş Belgesi” ile birlikte T.C. Kimlik No’sunun yer aldığı kimlik belgelerinden birini (Nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet) yanlarında bulunduracaklardır.
4. Adaylar; sözlü sınav için “sınav giriş belgesi” alma ve sınav sonuç öğrenme işlemlerini(https://ikys.diyanet.gov.tr/sinav/kurumdisi) adresi üzerinden gerçekleştireceklerdir.
III. Atama İşlemleri
1. Atamalar sınavda başarılı olan adaylar arasından en yüksek puandan başlanarak belirlenen kontenjan sayısınca yapılacaktır.
2. Puanların eşit olması halinde, yazılı sınav puanı fazla olanlara, bu puanında eşit olması halinde sözlü puanı yüksek olanlara, bu puanın da eşit olması halinde hizmet süresi fazla olanlara sıralamada öncelik verilecektir.
3. Sınav sonucunda atanmaya hak kazanan adayların yerleştirme işlemleri, Başkanlığımız internet sitesinde (www.diyanet.gov.tr) ilan edilecek yerleştirme kriterleri çerçevesinde yapılacaktır.
4. Sınav sonucu ataması yapılanlardan ilgili mevzuatta öngörülen süre içerisinde göreve başlamayanların atama onayları iptal edilecektir.
IV. Diğer Hususlar
1. Sınav öncesi, sonrası ve atama sürecindeki işlemlerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilen adayların başvuru ve sınavları geçersiz sayılacağı gibi görev alsalar dahi görevleriyle ilişikleri kesilecektir.
2. Bu duyurudaki şartlar, sadece bu sınav ve bu sınava bağlı atamalar ile ilgilidir. (Bundan sonraki sınav ve atamalar için müktesep teşkil etmez.)
3. Sınav ve sonuçları ile ilgili Başkanlığımızın internet sitesinde (www.diyanet.gov.tr) ve Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinde (www.meb.gov.tr) yapılan tüm duyurular tebligat sayılacaktır. Adaylara ayrıca tebligat yapılmayacaktır.
4. Sınav başvurularında adayın beyanı esas alınacaktır. Başkanlık, sınav ve atama sürecinin her aşamasında e-başvuru ekranında aday tarafından belirtilen hususlarda adaydan belge talep edebilecektir.
5. Halen Başkanlıkta Vaiz kadrosunda çalışmakta olanlar bu sınavlara müracaat edemeyeceklerdir.
6. Bu duyuruda yer almayan hususlarla ilgili olarak 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Diyanet İşleri Başkanlığı Vaizlik, Kur’an Kursu Öğreticiliği, İmam-Hatiplik ve Müezzin-Kayyım Kadrolarına Atama ve Bu Kadroların Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği, Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.
C- Sınava itirazlar ve Ücret İadesi
I. Sınav Sorularına ve Uygulamasına İtirazlar
1. Adaylar sınav sorularına ve uygulamasına ilişkin itirazlarını soru ve cevap anahtarının http://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımından itibaren en geç 3 (üç) iş günü içerisinde Başkanlığımıza yapacaklardır. Başkanlık, sınav sorularına ilişkin itirazları değerlendirerek 10 (on) işgünü içerisinde adaya bilgi verecektir.
2. İtiraz süreleri içerisinde, adaylar tarafından sınav uygulamasına ilişkin yapılan itirazlar değerlendirilmek üzere Başkanlıkça YEĞİTEK’e gönderilecektir. YEĞİTEK, sınav uygulamasına ilişkin itirazların kendisine ulaşmasının ardından 10 gün içerisinde itirazların cevabını adaya bildirilecektir.
3. Sınav sorularının ilan edilmesinden itibaren 3 (üç) gün içinde ıslak imzalı ve yazılı olarak Başkanlığımıza ulaştırılmayan sınav sorularına ilişkin itirazlar, T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, imza ve adresi olmayan dilekçeler ile e-mail ve faksla gönderilen dilekçe ve itirazlar dikkate alınmayacaktır.
II. Sınav Uygulaması ve Sonuçlarına İtirazlar
1. Adaylar sınav sonucuna ilişkin itirazlarını sınav sonuçlarının http://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımından itibaren en geç 10 (on) iş günü içerisinde YEĞİTEK’e yapacaklardır YEĞİTEK, sınav sonuçlarına ilişkin itirazların kendisine ulaşmasının ardından 10 gün içerisinde itirazların cevabını adaya bildirilecektir.
2. Adaylar, sınav sonuçlarına ilişkin yapacakları itiraz başvurularını, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün Döner Sermaye İşletmesi’nin T.C. Ziraat Bankası Şubesi Başkent/ANKARA Şubesi, Türkiye Vakıflar Bankası Ankara Merkez Şubesi ve Türkiye Halk Bankası Küçükesat Şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile 10 TL (On TL KDV Dahil) itiraz ücreti yatırarak alınan banka dekontu ve sınav adının yazılı olduğu dilekçe ile yapacaklardır. Banka dekontu bulunmayan sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz dilekçeleri; T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, imza ve adresi olmayan dilekçe, faksla yapılan itiraz ile süresi geçtikten sonra yapılan sınava itirazlar dikkate alınmayacaktır.
3. Sınavlara yapılacak itirazlar konusunda bu maddelerde belirtilen usullere aykırı itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.
III. Sözlü Sınav Sonuçlarına İtiraz
1. Sözlü sınav sonuçlarına ilişkin itirazlar sonuçların ilan edilmesinden itibaren 7 (yedi) gün içinde ıslak imzalı ve yazılı olarak Başkanlığımıza yapılacaktır. İtirazlar en fazla 15 (on beş) gün içinde incelenerek karara bağlanacak ve adaya bildirilecektir.
2. Sınav sonuçlarının ilan edilmesinden itibaren 7 (yedi) gün içinde ıslak imzalı ve yazılı olarak Başkanlığımıza ulaştırılmayan sözlü sınav sonuçlarına ilişkin itirazlar, T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, imza ve adresi olmayan dilekçeler ile e-mail ve faksla gönderilen dilekçe ve itirazlar dikkate alınmayacaktır.
IV. Ücret iadesi (Yazılı sınav için)
1. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan adayların bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır. Ancak; adayın kendi kusuru dışında idari sebeple sınava girememesi durumunda sınavın ait olduğu yıl içinde banka dekontu/ödendi makbuzu ile başvuruda bulunduğu takdirde kendisine ücret iadesi yapılabilecektir.
2. Ücret iadesi alabilecek adaylar, Milli Eğitim Bakanlığının resmi internet sitesinden sorgulatma yoluyla durumunu öğrenebilecektir.
D- Sınav Konuları;
I. Yazılı Sınav Konuları
1. Kur’an-ı Kerim,
2. Arapça,
3. Tefsir,
4. Hadis,
5. Kelam,
6. Fıkıh,
7. Dinî ve meslekî genel kültür,
8. Başkanlık ve Devlet memurları ile ilgili mevzuat.
II. Sözlü Sınav Konuları
1. Kur’an-ı Kerim,(25 Puan)
2. Arapça,(25 Puan)
3. Dini bilgiler (Tefsir, hadis, fıkıh, kelam, İslam tarihi),(25 Puan)
4. Hitabet, etik ilkeleri ve mevzuat bilgisi.(25 Puan)
E- İletişim
Diyanet İşleri Başkanlığı için;
Yazışma Adresi:Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Personel Sistemleri Eğitim ve Sınavlar Daire Başkanlığı
Üniversiteler Mah. Dumlupınar Blv. No:147/A 06800
Çankaya/ANKARA
Telefon :(0312) 295 70 00
Milli Eğitim Bakanlığı için;
Yazışma Adresi: Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel
Müdürlüğü
06500 Teknikokullar – ANKARA
Telefon : “Alo 147”
İlgililere duyurulur.
D.İ.B.İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ