İlahiyat Haber

Yök İlahiyat Fakültelerinin Müfredatını Değiştirdi Mi ?

Yök İlahiyat Fakültelerinin Müfredatını Değiştirdi Mi ?
Yök’ün daha önce de kelam ve felsefe içerikli derslerin kaldırılıp veya azaltılıp Temel İslami Bilimler alanlarındaki derslerin arttırılmasına yönelik bir çalışması olmuştu. Ancak gelen tepkiler üzerine geri adım atarak düzenlemeyi geri almıştı.
Fakat yayınlanan bir habere göre yök bu düzenlemeyi sessiz sedasız tekrar gerçekleştirmiş
Yök’ün sitesinde ise duyurular kısmında buna dair bir duyuru göremediğimizi de hatırlatalım.
Habere göre:
1 Temmuz 2015 tarihinde Yürütme Kurulu Toplantısında Kuranı Kerim Dersinin Her Dönemde Arapça Hadis Fıkıh ve Tefsir Derslerinin en az 6 dönemde yer almasına dair karar alınmış.
 
 

 Yüksek Öğretim Yürütme Kurulu, adı geçen tarihteki toplantısında İlahiyat Fakültelerinde yürütülmekte olan hazırlık sınıflarını gündeme aldı ve bu hazırlık sınıfarının yeterliliklerini görüştü. Bu kapsamda, 6569 Sayılı Kanunun 28.maddesinde yer alan “Öğretim dili tamamen Türkçe olan programlarda mesleki yabancı dil dersleri dışında zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı açılamaz” hükmü gereği gerekli şartları sağlamaması nedeniyle hazırlık sınıfları kapatılan İlahiyat/İslami İlimler/ İslam ve Din Bilimleri/İlahiyat Bilimlerii ve Dini İlimler Fakülteleri ile hazırlık eğitimi devam eden fakültelerdeki öğrencilere dil yeterliliği ve alan uzmanlığı konusunda yetkinlik kazandırmak ve eğitim-öğretim kalitesinde bir zaafiyet oluşmasını engellemek amacıyla adı geçen fakültelerde 2015-2016 eğitim-öğretim yılının başından uygulanmak üzere:

1) Arap Dili ve Belagatı, Tefsir, Hadis ve Fıkıh Derslerinin en az altı yarıyıla yayılarak okutulmasına

2) Kur’an-ı Kerim Okuma ve Tecvid Derslerinin halihazırda olduğu hal üzere her yarıyıla yayılarak okutulmasına  karar verildi.

Yüksek Öğretim Yürütme Kurulunun bu kararı, 24 Temmuz 2015 tarih ve 41638 sayılı yazısı ile ilgili fakültelere gönderildi. Söz konusu fakültelerin bu Yök Yürütme Kurulu kararını bu dönem başı itibarıyla uygulamaları gerekiyor.

 

İlgili Makaleler