Diyanet isleri Baskanligi

Mehmet Bayraktutar’ın Milat Gazetesi Roportajı

 

Milat’a konuşan Mehmet Bayraktutar, “Gün gerilim çıkartma değil dayanışma ve birlik günü. Acıları paylaşma, yaraları sarma vakti” dedi.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Soma faciası sonrası ‘kaos’ arayışı içerisine girenlere tepki gösterdi. Milat’a konuşan Bayraktutar, “Gün gerilim çıkartma değil dayanışma ve birlik günü. Acıları paylaşma, yaraları sarma vakti. Bunun ötesinde arayış içerisinde olanları hayretler içerisinde izliyoruz. Üzülüyor ve kabul edemiyoruz. Acıdan rant devşirmek isteyenleri kınıyoruz” dedi. 

 

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Milat’ın sorularını cevaplandırdı.

Soma faciasında ihmali olanlardan hesap sorulmasını isteyen Bayraktutar, yaşanan acılar üzerinden rant devşirmeye çalışanları ise kınadı.

İşte o söyleşi:

OYUNLARI SAHNEYE KOYULMADAN BOZDUK

– Gezi derken, 17 Aralık… 1 Mayıs’ta da bir kaos denemesi. Ancak tüm bu gelişmelerde Memur-Sen ve Diyanet-Sen’in duruşu netti. Bu olumsuz gelişmeler yaşanırken uyarılar sürekli sizden geldi. Neler söylemek istersiniz?

Biz ilk günden buyana Yeni Türkiye ve Büyük Türkiye idealinin hedef alındığını gördük. Ve sürekli küresel operasyonlara karşı dik bir duruş sergiledik. Dün olduğu gibi bugün de illegal yapıların karşısında, milletin yanında olduğumuzu Memur-Sen konfederasyonu ve Diyanet-Sen olarak haykırıyoruz. Yaptığımız uyarılarda haklı çıktık. Amaçları kardeşliğimizi zedelemek, birlik beraberliğimizi yok etmek, Anadolu yürüyüşünü engellemek. Ama Türkiye eski Türkiye değil artık. Millet iradesine sahip çıktı, siyaset dik durdu, sivil toplum vesayete karşı net bir tavır aldı. Kayıt dışı siyaset arayışına direnç göstererek, sahnelenmek istenen oyunları bozdu. Bu oyunda figüran olanları da deşifre ettik. Sözün özü; olması gerekeni yaptık. Kaybeden vesayet kazanan millet oldu.

ALGI OPERASYONU TUTMADI

-Medyanın tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sağduyulu medya yeni bir 28 Şubat arayışını fark etti. Ancak 28 Şubat medyası ve uzantıları eski alışkanlıklarına bu süreçte de devam etti. Ancaktetikçi yazarların algı operasyonu, kanallar arası derin uçurumlar, gerçeğin sorgulanmasını örtemedi. İftiralar sahibine döndü ve dönerken de şu güzel kelimeyi kullandı; ‘gerçeklerin çok güzel bir huyu vardır er ya da geç ortaya çıkarlar’

Masum görüntülerin aksine, şaha kalkan bir eda ile luğatımıza yabancı olan, ve her kullanıldığında ‘tövbe’ dedirten birkaç kavram bize kendisini kabul ettirmek istesede Müslümanlığın mayasında olmayanları, Müslümana kabullendirmemenin ne demek olduğunu herkes görmüş oldu.

DERTLERİ ÖZGÜRLÜK DEĞİL

-Israrla gençliğin sokağa çekilme çabasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tabi ki çok kötü ve olumsuz… Gençlik üzerinden kaos ve vesayet arayışları bu ülkede her zaman denendi. Kardeşi kardeşe kırdırdılar. Bugün gençliği alanlara davet edenlere bakın. Hiç birinin çocuğunu sokaklarda göremezsiniz. Bunların dertleri özgürlük değil. Hiçbir zamanda herkes için özgürlük istemediler. Aksine bu ülkede özgürlüklerin önüne hep set kurdular.

Gezi parkı ve öncesinde de yalnızlaştırma politikalarını sürdüren bireylerin dertlendikleri mesele, yapıcılık adına değil, yıkıcılığı konu edindi. Biz her zaman imanla donanmış bir gençlik hayali kurduk, ve imkanlar dahilinde bunu hayata da geçirmeye çalıştık. Gençliğimizin yeni modelini ise bayrak vatan kavramlarını dinle özümsemiş Genç Memur-Sen gençliği ile hayata geçirmeye çalıştık. Çıkar odaklı hiçbir çalışmanın içerisinde yer almayacak mertlikte olan bu örnek gençlik, yarını dünya ülkeleri statüsünde olan bir Türkiye’yi inşaa etme hedefidir. Ayrıştırmadan, ötekileştirmeden, yapılan bütün işlerde kavramların içerisinde vicdan ve din unsurunu da arayan yeni bir gençlik. Biz gençleri inançlardan ve ahiret bilincinden uzaklaştıran yapıların farkındayız. Her türlü kötülüğün temelinde inançsızlık vardır. Özellikle ahiret bilincinden uzaklaşan insanlar, daha kolay kötülük yapabilmekte ve günah işlemektedirler. Gençlerin imanlı yetiştirilmesi hem Türkiye’nin hem de İslam’ın geleceği açısından çok önemlidir. Biz bu bilinçle çalışıyor ve Sevgili Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin tavsiyelerine kulak vererek gençlerimizi bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Konfederasyon olarak da bu yönde yeni projelere imza atmaya hazırlanıyoruz.

SOMA YÜREĞİMİZİ DARMA DAĞIN ETTİ

-Soma’da yaşanan maden faciası, gündeme getirilen ihmaller ve yaşananlar hakkında neler söylemek istersiniz?

Öncelikle biz ilk gün söylediğimizin arkasındayız. Varsa ihmal sonuna kadar gidilmeli ve ihmali olanlardan hukuk devleti gereği hesap sorulmalıdır.

Somayüreklerimizi darma dağın hale getiren bir facia ile kendisini hatırlattı. Sabah evlerinden helallik isteyen maden çalışanlarımız belki ölümü bekliyorlardı ama biz bu ölümün bu şekilde gelmesini kaldıramadık. Yüreklerimiz yıkık, oradaki kardeşlerimiz için dua etmekten başka bir şeyin elimizden gelmemesi de ayrıca bir azap. Her an dua ederken, Allah’ım içeride kalan kardeşlerimiz için bir mucize diyorduk. Tabi bu konuyla ilgili son zamanlarda yapılan yorumlara baktığımızda bu konuyu birilerine mal etmeye çalışmak, büyük bir haksızlık olarak görülmekte. Bir can daha kurtarma mücadelesini birilerine mal etme ile taksim edecek değiliz. Tabi ki bu konuda sorumlular hesap verecektir, bundan şüphemiz yoktur.

ACIDAN RANT DEVŞİRİLMESİN

Kaza sonrası Türkiye’de yedisinden yetmişine herkesin Soma’ya akın ettiğine dikkat çekmek istiyorum. Memur-Sen heyeti de, teşkilattan arkadaşlarda ilk günden itibaren oradaydı. Arama kurtarma çalışması yapanlara destek oldular, acılı ailelerin kederini paylaştılar. Kardeşlerimizin acısını paylaşmak için gidilen yerde çıkar arayışında kimsenin olmadığını, orada bulunma sebebinin acıları paylaşmak olduğunu, bunun haricinde yapılan provokasyonların ise art niyet taşıdığını bu sebeple herkesi aklı selime ve sağ duyuya davet etmiştik. Gün gerilim çıkartma değil dayanışma ve birlik günü. Acıları paylaşma, yaraları sarma vakti. Bunun ötesinde arayış içerisinde olanları hayretler içerisinde izliyoruz. Üzülüyor ve kabul edemiyoruz. Acıdan rant devşirmek isteyenleri kınıyoruz.

Sizin aracılığınızla ,”Elim kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar ve kederli ailelerine Sabr-ı cemil niyaz ediyorum” diyerek acılı ailelere baş sağlığı temennisinde bulunmak istiyorum.

image

 

İlgili Makaleler