Diyanet isleri Baskanligi

Bafra’da Yeni Hafızlara İcazet Töreni

 

Samsun Bafra İlçe Müftülüğüne bağlı Büyük Cami Merkez Kuran Kursundan mezun olan 10 hafız için icazet töreni düzenlendi.

Bafra Büyük Camide düzenlenen icazet programda sunumu Bafra Vaizi Abdullah Demircan yaptı. Bafra Büyük Camii Merkes Kuran Kursu öğrencileri tarafından ilahi ve kasidelerin okunmasının ardından Samsun İl Müftüsü Yrd.Doç.Dr.Hayrettin Öztürk`ün Kuran Tilaveti ile program başladı.  İl Müftüsü Öztürk yaptığı konuşmada,“ Yüce rabbimiz Kuranıkerim`de buyuruyor ki, Allah insanı en güzel surette ve en güzel şekilde yarattı ve insanın yaradılışını çamurdan başlattı. Sonra bir basit sıvıdan meydana geldik. Sonra Allah bize şekiller verdi ve ruhundan üfledi de biz insan olduk. Böylece fıtrat, vicdan, akıl sahibi olduk. Rabbimiz bununla ilgili bize vahi gönderdi, kuran gönderdi. Onu insanlığa anlatacak birde peygamber gönderdi.

Kuran`ın kaynağı rahmet membaıdır. Rahman olanın katından indirilen bir kelamdır kuran. Kuranı kerim Alemlerin rabbi tarafından alemlere rahmet bir peygamberiyle alemlere gönderilmiş bir yol rehberidir. İnsanlar için bir şifa kaynağıdır. Müminler için bir rahmet kaynağıdır kuran. Kuran-ı kerim`i öğrenip hafız olmak büyük bir mertebedir. Bir insan ne kadar ayet ezberlemişse kurandan mertebesi o kadar yüksektir. Bu hafızlarımız kuranı baştan sona ezberlediler. Dereceleri kurandaki ayet sayısı kadar olacaktır ama bir şartla, o ezberlediklerini birde hayatlarına tatbik edecekler ve onu uygulayacaklar. Çünkü Hz. Ömer diyor ki,  birisinin kuran okuması sizi aldatmasın o dilinizdeki bir kelamdır. Bizde o kelimelerle konuşuruz. Kuran insanlar nefsiyle ibadet hükmüyle amel etsinler diye gönderildi fakat insanlar kıraat ilan ettiler. Güzel sesli bir hafız okusa kulağımız mest olur. Ama kuranı buraya hapsetmek yanlıştır. Bir taraftan dinleyeceğiz huzur bulacağız ancak o okunanları düşüneceğiz ve düşünmekle de yetinmeyip onu önce kendi hayatımızda uygulayıp sonra öğrendiklerimizi tüm insanlara ulaştırmakla sorumluyuz.

Kuran kumar oynamayın, içki içmeyin, lakap takmayın, beddua etmeyin diyor biz kumarda oynuyor içkide içiyor bedduada ediyoruz. Kuran diyor ki ayıp ve kusur araştırmayın ama biz her tarafı aleni mekanlar yaptık insanların evlerinin içlerine girdik ayıp ve huzur diye bir şey kalmadı.  Peygamber efendimiz diyor ki, kim bir evi gözetler ise o ev sahibi de o adamın gözünü çıkartırsa iyi iş yapmış olur. Ne işin var bir Müslümanın evini gözetliyorsun sen. Peygamber efendimiz, evini gözetleyen birini tam öldürecekken adam diyor ki,  ne yapıyorsun ya resulallah? Peygamber efendimizde diyor ki asıl sen ne yapıyorsun?  Ne ayıbımız kaldı ne huzurumuz. İşte Müslüman kuranı böyle okuyacak. Bugün ülkemiz tarafından yaşanan sıkıntıların altında yatan gerçek bu kuranın altında düşünmediğinizden kaynaklanır.

Biz dine kaçak kapılar açtık. Bu dinin ana kapısı kurandır. Bir taraftan teshir kapısı diğer taraftan hadis kapısı açtık öbür taraftan fıkıh kapısı açtık ve biz buradan girdik bu dinin içerisine ondan sonra zannettik ki din budur. Ondan sonra birisi bize kurandan bahsedince ona dedik ki hayır bizim hocamın kurandan iyi biliyor. Hocalara hikmet bağlamaya başladık. Hikmeti kuranda değil de insanlarda arar olduk. İnsanlarda bu işe çanak tuttular. Bu toplumu yönlendirecek olan hocalara çok büyük görevler düşüyor. Kimse kimseyi yanlış yönlendirmesin. Bazen hocanın yetiştirdiği cemaat hocam ahrette bana şefaat eder misin? Beni de o cennete al sanki hoca garantiymiş gibi, bir bakmışsınız ki hoca cennete girememiş ama yetiştirdiği talebeler girmiş. Öyle durumlarla ahirette karşılaşacaksınız.“dedi.

Bafra İlçe Müftüsü Bürhan Keleş hoş geldiniz konuşmasının ardından Bafra`da yapılan çalışmalar ve hizmetler hakkında bilgi verdi. Kur`an Kurslarının yaptığı başarılı çalışmalardan örnek verdi.

Keleş,“ Kur`an-ı kerimin nüzulünün 1404. seneyi devriyesinde de  kur`an hizmetlerinin en güzel şekilde devam ettiğinin bir göstergesi olan Bafra Büyük Cami Merkez Kuran Kursu Yöneticisi Mehmet Şenel, öğreticiler Harun Yılmaz, Rasim Dinç ve Dursun Bostancı tarafından eğitimleri tamamlanan Salih Kiren, Adem Öncel, Halil İbrahim Uyar, Harun Görmez, Dursun Elmacılıoğlu, Yusuf Karataş, Abdussamet Etme, Mustafa Gökmen, Hasan Karataş, Abdülkadir Kıvrak isimli 10 öğrencimiz hafızlığını tamamlayarak, böylesine yoğun bir katılımla gerçekleştirilen icazet merasimini çok anlamlı buluyorum. Zira Hz. Peygamberimizin iki önemli emanetlerinden biri olan Kur`an-ı “O`nu biz indirdik ve yine onu biz koruyacak biziz” ayetinin tecellisinden başka bir şey değildir. Ne mutlu Kur`an-ı kerimi okuyana, okutana, bu hizmete destek verene ve kurandaki ilahi emir ve nehiyleri hayatında tatbik edene. 14 asırdır İslam ümmetinin göz nuru gibi koruduğu Kur’an’ın ilk baskıları ile şu andaki mushaflarda bir harfi, bir noktası dahi değişmedi ve bugünlere gelindi. İlçede şuan 83 Kur’an kursumuz var. ” “diyerek hafız olan öğrencileri tebrik etti.

Ankara Hacıbayram-ı Veli Camii Baş İmam-Hatibi 2000 yılı Kur`an-ı Kerimi güzel okuma dünya 1.si Ahmet Karalı`nın okuduğu aşrı şerif davetlileri duygulandırdı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi Yönetimi ve İletişim Daire Başkanı Dr. Ömer Menekşe ise yaptığı konuşmada,Kur`an-ı Kerim`in güzellikleri hakkında  konuşma yaptı.

Bafra Büyük Cami Merkez Kuran Kursu öğrencilerinin oluşturduğu ilahi grubunun okuduğu ilahilerden sonra salavatlar eşliğinde 10 hafız camiinin içine geldi.

Ankara A.Hamdi Akseki Camii İmam-Hatibi 2010 Yılı Kur`an-ı Kerimi Güzel Okuma Dünya 1. cisi Ali Tel`in Kur`an tilavetinin ardından Bafra eski ilçe müftüsü Mustafa Balık Soma Maden şehitlerini anan bir konuşma yaptı.

Konuşmalardan sonra davetli protokol tarafından hafızlığını tamamlayan 10 kursiyere hafızlık belgeleri verildi. İcazet programı, yapılan duadan sonra ikramla sona erdi.

Bu anlamlı günde ise İcazet Merasimine Ak Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç Dr. Hayrettin Öztürk, Bafra Belediye Başkan Vekili İsmail Kurt, Ak Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, Samsun İline bağlı ilçe müftüleri, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Müdürleri, Okul Müdürleri, Muhtarlar, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, Bafra İlçe Müftülüğüne bağlı din görevlileri ile Kur`an Kursu öğreticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: Bafra Müftülüğü

İlgili Makaleler