Diyanet isleri Baskanligi

Kuran Kursuna Talep 2 Milyonu Aştı

 

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllarda mevzuat gereği Kur’an kurslarına 5. sınıfı bitiren çocukların katılabildiğini, geçen yıl çıkarılan kanun hükmünde kararnameyle yaş sınırının kaldırıldığını ifade etti.

Düzenleme sayesinde okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların Kur’an kurslarına gitmelerinin önünün açıldığını anımsatan Yılmaz, ”Kur’an kursları için geçtiğimiz yıllarda 1,5 milyon civarında olan kayıt sayısı, şu anda 2 milyonu geçmiş durumda. Yüzde 20-30 civarında bir artış olduğunu ifade edebiliriz” dedi.

Çocuklarının dini eğitim almasını arzu eden vatandaşlar için yaz tatillerinin önemli bir fırsat sunduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

”Kurslarımız, Haziran’ın 2. haftasından sonra başlıyor, Eylül’e kadar devam ediyor. Kurslarda, Kur’an-ı Kerim’in dışında dini bilgiler, Siyer-i Nebi ve ahlak gibi dersler veriliyor. İbadet ile ilgili ilmihal bilgileri, itikat bilgileri anlatılıyor. Hazreti Peygamber’in hayatı ile temel ve dini ahlak çocukları sunuluyor. Esas amaç, çocuklarımızın daha sonraki hayatlarında düzgün ibadet yapmalarını, namaz surelerini ezberlemelerini, dini bilgi bakımından bir Müslümanın bilmesi gereken farzları bilecekleri seviyeye gelmelerini sağlamaktır.

Kur’an kurslarımız okul gibi değildir, okulda olduğu gibi devam zorunluluğu yok. Tamamen velilerin ve çocukların kendi iradeleriyle gerçekleşen hadisedir, buna rağmen çok güzel bir tempoda çocukların devam ettiğini görüyoruz. Çocuklar ve aileleri ihtiyaç hissederek kurslara geldikleri için okul ortamından daha rahat ortamda eğitim verilmeye çalışıldığı için çocuklar devam ediyorlar. Hocalarımızın da gayretleriyle çocuklarımız çok iyi meşgul ediliyor. Piknik ve geziler düzenlenerek kursalar cazip hale getiriliyor.”

Yılmaz, kurslarda ayrıca caminin fiziki unsurlarının tanıtıldığını dile getirerek, ”Çocuklara mümkün mertebe oyun havası içerisinde camiyi, cemaati sevdirmek önemli. Bu sene sloganımız da ‘camilerimiz çiçek açacak, camilerimiz çocuk açacak’ şeklindeydi. Çocukların camide oynamasını ama onu tanımasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

Dini bilgilerin çocuk yaşta öğretilmesinin kalıcı olduğunu anlatan Yılmaz, dini eğitim yönteminin de sevgiye dayalı olması gerektiğini söyledi.

 

-Hafızlık eğitimi-

 

Yılmaz, hafızlık eğitiminin de kamuoyunda ”4 4 4” olarak bilinen değişiklikle ikinci 4 yılda mümkün hale geldiğini anımsattı.

İmam hatip liseleri ile ilahiyat fakültelerinde eğitim görecekler için hatipliğin önemli olduğuna işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:

”Hafızlıkla beraber ilahiyat tahsili gören kişinin mesleki yetenekleri çok daha fazla oluyor. O bakımdan biz özendiriyoruz. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğüyle müştereken ‘100 Hafız Kur’an Kursu’ diye bir proje başlattık. Diyanet Vakfı’nın da destekleriyle bu Kur’an kurslarında okuyan çocuklara burs vermek, özendirmek suretiyle lise çağında onların hafız olmasını sağlayacak bir ortam tesis etmeye çalışıyoruz. Böylece kabiliyetli ve hevesli çocukların hafız olmalarını sağlayacak hem maddi imkanı hem manevi ortamı sunmayı hedefliyoruz. 100 Kur’an kursumuz önümüzdeki seneden itibaren çalışmaya başladığında burada 1-1,5 senede hafız olan gençlerimiz özel, butik imam hatip okullarımızda eğitim alacaklar. Bunlar sadece ilahiyat fakültelerine yönlendirilecekler, aldıkları hafızlık eğitimi zayi olmasın diye. Hafız yaptığımız çocuklarımızı özellikle ilahiyata teşvik edeceğiz, özendireceğiz, burs vereceğiz. Bu suretle ilahiyat mezunlarının belli oranda hafız olarak hayata atılmalarını sağlayacak bir altyapıyı hazırlamayı hedefliyoruz.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu