İlahiyat Haber

İmam Hatipler artık dünyaya açıldı

 

Deprem ve savaşın vurduğu Endonezya ve Pakistan başta olmak üzere Dağıstan’dan Balkarya’ya, Senegal’den Sırbistan’a, Kongo’dan Madagaskar’a kadar birçok müslüman ülke imam hatiplerde eğitim alması için ortaöğretim öğrencilerini Türkiye’ye gönderiyor.

Türki Cumhuriyetler, Türk ve akraba toplulukları, Balkanlar, Kırım, KKTC’deki soydaşlar ile Afrika’daki Müslüman ülkeler ve Müslümanların yaşadığı diğer ülkelerin başta din görevlisi ihtiyaçlarının mahallinden karşılanması olmak üzere eğitim ve kültür işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Diyanet Vakfı arasında 3 Eylül 2007’de imzalanan protokolle bir proje uygulamaya sokuldu.

Türkiye ile Müslüman ülkeler arasında sağlam, kalıcı bir diyalog ve dostluk köprüsü oluşturacak proje çerçevesinde dünyanın çeşitli bölgelerindeki Müslüman ülkelerden öğrenim görmek üzere Türkiye’ye gelen 541 öğrenciden 413’ü Kayseri’deki Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, 128’i İstanbul Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitim görmeye başladı.

Türkiye’de 186’sı 9. sınıf, 156’sı 10. sınıf, 123’ü 11. sınıf ve 76’sı 12. sınıf olmak üzere toplam 541 yabancı Müslüman öğrenci imam hatiplerde eğitim görüyor.

Bu öğrenciler için Başbakanlık’tan alınan onayla bin 100 kişilik Devlet Parasız Yatılılık kontenjanı ayrıldı.

Endonezya ve Pakistan başı çekiyor

Deprem ve savaşın vurduğu Endonezya ve Pakistan Türkiye’de burslu şekilde imam hatiplerde eğitim görmesi için öğrenci gönderen ülkeler arasında başı çekiyor.

Endonezya’dan 42, Pakistan’dan 36, Afganistan, Kenya, Nijerya ve Tayland’dan 19’ar, Kazakistan’dan 17, Tacikistan’dan 16, Somali’den 15, Tanzanya’dan 14, Kongo, Gana ve Azerbaycan’dan 13’er, Kırgızistan’dan 12, Sırbistan’dan 11 ve KKTC’den 10 öğrenci din öğretimi için Türkiye’yi seçti.

Gürcistan 9, Arnavutluk 8, Hindistan, Kosova ve Yemen 7’şer, Madagaskar, Uganda, Bangladeş, Burkina Faso ve Filipinler 6’şar, Çad, İnguşetya, Moğolistan ve Mozambik 5’er, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sirilenka ve Kamerun 4’er, Togo, Karadağ ve Makedonya 3’er, Malavi, Senegal, Sierre Lone, Benin, Bosna-Hersek ve Etiyopya’da 2’şer, Bulgaristan, Dağıstan, Güney Afrika ve Irak’tan ise birer öğrenci eğitim görüyor.

Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden şimdiye kadar 242 yabancı uyruklu öğrenci mezun oldu. 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında ise bu okula 413 yabancı öğrenci konuk oldu.

Darüşşafaka binalarına yabancı uyruklu öğrenciler

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Diyanet Vakfı arasındaki protokol 9 Ağustos 2011’de güncellenerek Bakanlığa devredilen eski Darüşşafaka binaları tamamen Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne tahsis edildi.

Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi 2011-2012 eğitim öğretim yılında çeşitli ülke ve milletlerden ilk olarak sadece 9. sınıfa olmak üzere 128 öğrenci kabul ederken, binalarda gerekli onarım, tadilat ve diğer hazırlıklar tamamlandıktan sonra tam kapasite eğitim-öğretime başlanacak.

Protokole göre, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçeyi daha çabuk öğrenmeleri ve Türkiye’ye adaptasyonlarının sağlanması bakımından her yıl getirilecek öğrenci sayısının yüzde 20’si kadar da Türk vatandaşı öğrenci alınacak.

İstanbul Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilerin dağılımı ise şöyle:

”Senegal 8, Somali 7, KKTC, Kazakistan, Nıjer ve Sırbistan 6’şar, Kamerun, Kırgısiztan, Karadağ, Fildişi Sahilleri, Benin, Burkine Faso ve Mali’den 5’er, Arnavutluk, Gine Konakri, Ürdün ve Liberya 4’er, Mozambik, Kosova, Sudan, Togo, Zambiya ve Balkarya’dan 3’er, Cezayir, Dağıstan, Demokratik Kongo, Fas, Gine, İnguşetya, Madagaskar, Malavi, Makedonya ve Sierra Leone 2’şer.”

Konya’ya da uluslar arası İmam Hatip Lisesi

Kayseri Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi ve İstanbul Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden sonra Konya’da da bir okulun açılması için çalışmalara başlandı.

İstanbul Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Konya’ya yüzde 20 yerli öğrenci alınması planlanıyor. Kayseri’de ise sadece yabancı öğrenciler öğrenim görüyor.

Kayseri ve İstanbul’da öğrenim gören 541 öğrenci dışında şubat ayında Somali’den gelen ve Türkçe eğitimlerini tamamlayan 180 öğrenci de Türkiye genelinde değişik imam hatip liselerinde öğrenim görecek.

Öğrencilerin yol giderleri Türkiye Diyanet Vakfı, diğer giderleri ise Başbakanlık onayı ile yatılı öğrenci kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanıyor.

Okulların kapasitesi ve ülkelerin ihtiyacı dikkate alınarak Türkiye Diyanet Vakfı ile işbirliği yapılarak belirleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu