MEB Milli Eğitim

İlahiyat profesörü Seçmeli Din Dersine karşı çıktı

Dr. Mehmet Zeki Aydın, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin seçmeli olmasını onaylamadığını söyledi. Aydın, “Biz bu modeli denedik daha önce, bir çok tartışma sonrasında 1982 Anayasası’na koyduk. Adı bile ‘Dün Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ zaten, bu ortak kültüre Türkiye’nin ihtiyacı var. Bunun amacı zaten din öğretmek değil, genel kültür vermek” dedi.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Bursa’da Eğitim Günleri ‘ kapsamında ilk ve ortaokulların Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) öğretmenleri hizmet içi eğitime alındı. Düzenlenen etkinlikte,  Marmara Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, öğretmenlere ‘Din Öğretiminde Yöntem ve Teknikler’ konulu  seminer  verdi.

Din kültürü dersi seçmeli olamaz

Marmara Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın da, dünyanın hızla değişip geliştiğini, bu değişime ayak uydurmak gerektiğinin anlattı. Eğitimde öğretmenlere din öğretiminde yöntemler ve yeni yaklaşımlar konusunda bilgi vereceğini aktaran Aydın, şöyle konuştu:

“Dünyada iki tür din dersi var. Birincisi din eğitim yaklaşımı. Bu din eğitim yaklaşımı belli bir dini esas alarak o dini benimsetmek, sevdirmek üzere seçmeli olarak konulan yaklaşım. Bir de bunun dışında dini kültür olarak ele alan yaklaşım var. Din öğretimi yaklaşımı denen bu yaklaşım, Türkiye, Danimarka, İsveç, Norveç gibi ülkeler bu yaklaşımı benimsiyor, tüm öğrencilere zorunlu eğitimi veriyor. Bir genel kültür anlamlında.”

Türkiye’nin de bir çok ülkeye örnek olduğunu dile getiren  Mehmet Zeki Aydın, şöyle devam etti:
“Artık dünyada dini öğretmeyelim diye bir yaklaşım yok. Dünyada nasıl öğretelim diye bir yaklaşım var. Türkiye’de de din bir kültür anlayışı ile veriliyor. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin şu andaki anayasada kaldığı şeklinde devam etmesini, ortak kültün olarak öğretilmesi taraftarıyım. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin seçmeli olmasını onaylamıyorum. Biz bu modeli denedik daha önce, bir çok tartışma sonrasında 1982 anayasasına koyduk. Adı bile ‘din kültürü ve ahlak bilgisi’ zaten, bu ortak kültüre Türkiye’nin ihtiyacı var. Bunun amacı zaten din öğretmek değil, genel kültür vermek.” 
 
Hedef 10 bin öğretmen

Panele katılan Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar,  düzenlenen ‘eğitim günleri’ ile öğretmenleri hizmet için eğitime destek amacıyla yapıldığını belirterek şöyle konuştu:

“Geçen yıl 6 bin öğretmeni eğitime tabi tuttuk. Bu yıl ise 10 öğretmene eğitim verilmesini planlıyoruz. Burada 6 branşta Türkçe, matematik, din kültürü ahlak, sosyal bilimleri ve fen bilgisi. Yani bu yıl ilk defa yapılacak ortak sınavlarla ilgili dersler. Çünkü bu otak sınavlar sonrasında çocuklar bir üst öğrenime hazırlanacak ve Anadolu liselerine giriş tamamen bu ortak sınav sonuçlarına göre olacak. Asıl hedefimiz ortak sınavlardaki başarılı yukarı çıkarmak.”

Bursa’da 550 bin öğrenciye 29 bin öğretmenle 1380 okulda hizmet verdiklerini anlatan Gülsar, geçen sene düzenlenen hizmet için eğitimlerle YGS’de Bursa’nın 14’üncü sırada yer aldığını sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu