İlahiyat Haber

Felsefe, Edebiyat ve Değerler Sempozyumu

 

Türk Felsefe Derneği (TUFED) Başkan Yardımcısı ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi, bütün üniversitelerin her fakültesinde “felsefeye giriş dersi” olması gerektiğini savundu.

Korlaelçi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Kahramanmaraş Belediyesi ve Türk Felsefe Derneği işbirliğinde Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen “Felsefe, Edebiyat ve Değerler” sempozyumunda yaptığı konuşmada, felsefe biliminin tarihine değindi. Felsefe biliminin insan zihniyle doğru orantılı olduğunu ifade eden Korlaelçi, şunları kaydetti:

“İnsan zihni nerede varsa bu bilim orada kuvvetli biçimde gelişir. Ayrıca kim bu işle çok uğraşırsa başarıyı o gösterir. Felsefe Hz. Adem’le ortaya çıktı. Bir insan, dini ve felsefi içtihatla birleştiği zaman felsefenin büyüklüğüne erişebilir. Yüksek Öğretim Kurumu (Yök) tarafından alınan kararla yeni açılan ilahiyat fakültelerinde felsefe tarihi derslerine yer verilmemiştir. Bu, kendi geçmiş kültürümüzü bilmemekten mi kaynaklanıyor yoksa kasıtlı bir imha mı var bilmiyorum ama herkesin müşterek bir bilimi olan felsefeyi yasaklamak değil desteklemek mecburiyetindeyiz. Çünkü felsefe bilimi 80 yaşındakini şaşırtır, 90 yaşındakini hidayete erdirir. İyi bir alettir, faydası güzel kullanan insana bağlıdır. Onun için bütün üniversitelerin her fakültesinde felsefeye giriş dersi olmalıdır.”

-Almanya ve Japonya örneği-

Almanya ve Japonya’nın kalkınmasının felsefe bilimiyle bağlantılı olduğunu savunan Korlaelçi, Almanya ve Japonya’nın 2. Dünya Savaşı’nda yaşadığı sıkıntılarına değinerek, “Ama adamların düşünce tarzındaki etki ve aktiflik 15 yıl içerisinde her iki ülkeyi de yükseltti. Felsefi kültür ağırlıklı iş ahlakı Almanya’da müthiş bir prensip meydana getirdi ve kuvvetli bir gelişme sağlandı” diye konuştu.

Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da felsefenin düşünebilen insanların değerleriyle bütünleştiği zaman bir anlam kazanacağını söyledi. Poyraz, felsefenin kültürden sanata, edebiyattan siyasete, psikolojiden ekonomiye kadar her alanda inanılan değerler üzerine inşa edilen bir yapı olduğuna dikkati çekti.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan Haberleri’>Mehmet Fatih Karaaslan ise “sözünün eri” olmanın dünyanın öncelikli sorunları arasında yer aldığını ve felsefe bilimine de bunun için gerek duyulduğunu dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından yazar Rasim Özdenören, Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Öztürk, konuyla ilgili sunum yaptı.

İlgili Makaleler