Laçiner, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ÇTSO) aylık değerlendirme toplantısında, geçen yıl 15 Martta rektörlüğe atandığını belirterek, yaklaşık bir yıllık görev süresindeki çalışmalarını anlattı.
Öğretim üyesi sayısında önemli bir artış yaşandığını, üniversite bütçesinin yüzde 30’luk artışla bu yıl için 150 milyon lira olduğunu ifade eden Laçiner, öğrenci sayısının 33 bin 500’e ulaştığını söyledi.
Yatırımlarda da ciddi artışlar yaşandığına dikkati çeken Laçiner, şöyle devam etti:
“İlahiyat Fakültesi, ilkel bir binada eğitim veriyor. Onun için de gelişmiş bir kampüs sözü alındı. Arkadaşlar, TOKİ, Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla görüşüyorlar. Bürokrasi insanı yoruyor ama ümidimiz bu yıl içinde temelinin atılması. İngilizce ve Arapça hazırlığı olan, yurt binaları, kütüphanesi ve gelişmiş bir kongre merkeziyle bir ilahiyat fakültesi kampüsü düşünülüyor.”
Laçiner, İletişim Fakültesini kurduklarını ama öğrenci almadıklarını belirterek, “Fakültenin altyapısı ve öğretim üyesi hazır olmadan orayı açmayız. Hukuk fakültesi kurulması konusunu ise barodan ve şehirden gelen tepkiler üzerine askıya aldık” dedi.
“İlk rektörlük seçiminde de rektör tıptan çıkar”
Göreve gelir gelmez tıp fakültesi ile ilgilendiğini anlatan Laçiner, “Rektörler aslında tıp fakültesine eğilmezler. Neden? Çünkü orası inanılmaz kadro ister. 300 hoca kadrosu verseniz yetmez. Üniversitenin yarıdan fazlası tıp doktoru haline gelir ve ilk rektörlük seçiminde de rektör tıptan çıkar. Oysa rektörler bu konuda çok dikkatlidir. Çünkü risklidir” diye konuştu. Laçiner, göreve başladığında Çanakkale’ye bakış açısı konusunda farklı düşündüğünü ancak bugün aynı düşüncede olmadığını söyledi.
Çanakkale Savaşları’na atıfta bulunan Laçiner, “100. yıl”ın kent için çok büyük bir şans olduğunu, Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’a, bakanlardan iş dünyasına kadar Çanakkale’nin bir daha bu fırsatı yakalayamayacağı yönündeki düşüncelerini kamuoyuyla paylaştığını anımsatan Laçiner, bu konuda üniversite olarak kendilerine düşen bir görev olursa bunu yapmaya hazır olduklarını kaydetti.
Laçiner, “Zafer Meydanı’nda bulunan ve Güzel Sanatlar Fakültesinin bazı bölümlerinin yer aldığı üniversiteye ait tarihi Nedime Hanım Binası boşaltılacak. Bu binayı nasıl kullanmayı düşünüyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Nedime Hanım Binası, tarihi eser, orada eğitim yapılıyor. Tarihi eserin en iyi yolu da onu kullanmaktır. Kullanılmayan tarihi eserler gider. Bu anlamda bana sorarsanız, kilisenin kilise olması lazım. Çanakkale’nin bir kilisesi yok. Üniversitemizin de bir kilisesi olmasından biz gurur duyarız ama şu anda kaynaklarımız sınırlı. İlgili yerlerle görüşüp Çanakkale 2015 yılına girerken, orası kilise olursa, ibadethane olursa mutlu olurum.
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin de odanın, 5 bin üyesiyle sanayi, ticaret, üretim ve istihdamda Çanakkale ekonomisinin doğrudan en büyük kurumu olduğunu söyledi.
Kent ekonomisinde yaratılan artı değer ve refahın temelini ÇTSO üyelerinin oluşturduğunu belirten Engin, “Çanakkale’nin ekonomik refahının gelişmesi, üyelerimizin girişim ve gelişimleriyle orantılı olacaktır. ÇTSO olarak ekonomik değişimlere katkı sunmak için yat limanı, çarşı, kongre ve iş merkezi, kruvaziyer turizmi gibi birçok konuyu gündemimize alarak gerçekleşmesi için çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak:Emlakkulusi