İlahiyat Haber

Bartın Üniversite Rektörlüğü’ne İlahiyat Dekanı Aday!

Bartın Üniversite Rektörlüğü’ne İlahiyat Dekanı Aday!

Bartın Üniversite Rektörlüğü’ne Süpriz Aday!

Bartın Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan’ın görev süresi bu dönem sona eriyor. 26 Temmuz tarihinde yapılması planlanan rektörlük seçimi için ise her geçen gün bir isim daha adaylığını açıklıyor. Geçtiğimiz haftalarda adaylıklarını açıklayan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, Fen Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kırdar’ın ardından İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek de adaylığını açıkladı.

Üç yıldan bu yana Bartın Üniversitesi İİF Kurucu Dekanlığını yürüten Prof. Dr. Civelek, gerek Bartın gerekse Ankara’da ilgili ve yetkili merci ve makamlarla istişareler yaptıktan sonra, üniversitesinin geleceğinin belirleneceği bu seçimde adaylığının gerekli, önemli, yerinde ve faydalı olacağı kanaatine vardığını söyledi. Üç yıllık sürede fakültedeki öğretim üyesi ve öğrenci sayısının Rektör Prof. Ramazan Kaplan’ın da desteğiyle 10 kat büyüdüğünü belirten Civelek, “40 öğrenciden 400 öğrenci sayısına, 2 öğretim elemanından 24 öğretim elemanına çıktık. Bunun yanı sıra fakülte olarak yaptıkları bilimsel sempozyum, panel, konferanslarla, Bartın’daki sivil ve resmi kurumlarla birlikte gerçekleştirdikleri sosyal ve kültürel etkinliklerle Bartın’a ve Üniversite farklı bir hava estirdiklerini belirtti.

“Üniversiteyi daha ileriye taşıyacağız”

Bartın halkının yapılan bilimsel, sosyal ve kültürel etkinliklerden çok mutlu olduğunu bizzat dile getirdiğini söyleyen Civelek, aynı hız, heyecan ve şevkle, öğretim elemanları ve Bartın halkıyla birlikte, üniversiteyi daha da yükseğe, daha da ileriye taşıyacaklarını belirtti. Seçim sürecinde bütün adaylarla güzel bir diyalog içinde seçim sürecini yürüteceklerini, kimseyi suçlamadan, kırmadan bir kardeşlik havası içinde güzel bir seçim ortamı geçireceklerine inandığını belirten Civelek, seçim sonrasında da hiçbir öğretim üyesinin oy veren vermeyen şeklinde bir ayrıma ve dışlamaya maruz bırakılmayacağını belirtti.

Diğer adaylara başarılar dileyen ve hepsinin değerli akademisyenler olduğunu belirten Civelek,  sonucun Üniversite, Bartın ve ülkemize hayırlı olmasını diledi.

Prof. Dr. Civelek, adaylığını duyurduğu açıklamasında özetle şunları dile getirdi:
“Bartın Üniversitesinde Dekanlık dönemimi tamamladığım bu zamanda ve üniversitemizin geleceğinin belirleneceği rektörlük seçimi gibi önemli bir sürecin başında, sizlere bu mesajı yazarken, öncelikle görevim sırasında çok güzel ilişkiler kurduğum bütün arkadaşlarıma ve öğrencilerimize kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Aynı zamanda bugün, çok ağır bir maddi ve manevi sorumluluk alma aşamasına geldiğimi de ifade etmek istiyorum. O da, üniversitemiz rektörlük seçimlerinde aday olmam ile ilgilidir. Dahası, bu açıklamalarımın klasik bir rektörlük adayı açıklaması olmadığını, kendimi samimi ve net bir şekilde ifade etmek olduğunu da belirtmek isterim.

“Adaylığım gerekli ve faydalı olacak”

1981 yılından itibaren başladığım devlet hizmeti esnasında kazandığım devlet terbiyesi içinde ve yetiştiğim çevrenin geleneğinin gösterdiği çizgi istikametinde, her önemli karar öncesinde ilgili ve yetkili makam ve mercilerle istişare ettim ve bunun sonucuna göre davrandım. Bu tavrım bana bugüne kadar pek çok şeyler kazandırdı. Rektörlük adaylığı gibi önemli bir karar aşamasında da böyle davranmam gerekirdi ve bu bağlamda, gerek Bartın gerekse Ankara’da ilgili ve yetkili merci ve makamlarla istişareler yaptım. Bunun sonucunda, Bartın Üniversitesi’nin geleceğinin belirleneceği bu seçim sürecinde aday olmamın gerekli, önemli, yerinde ve faydalı olacağı kanaatine vardım. Sizlere bu mesajımda, ağır bir sorumluluk yüklenmek aşamasında olduğumu bildirmek istiyorum. Nasip olduğu takdirde, size daha iyi hizmet etmek amacıyla bu görevi hep birlikte yürüteceğimizin inanç ve kararlılığında olduğumu ifade etmek istiyorum.

Yapacaklarımı broşürlerle ve mesajlarla anlatacağım!

Sizlerle çok yakın diyaloglarımız oldu, kimi vesilelerle bir arada olduk. Bazı hocalarımızla ayaküstü veya kısa sohbetlerde tanıştık, kimi hocalarımla yeterince konuşamadık, görüşemedik. Ama hep, birbirimize karşı sevgi ve saygı içerisinde olduk. Ortak amacımız, üniversitemizin gelişimi ve öğrencilerimizin en iyi şekilde yetiştirilmesi oldu. Şimdi, bu rektör adaylığı vesilesiyle inşallah daha yakından tanışmak ve birbirimizi anlamak imkanını elde edeceğiz. Rektörlük seçimlerine aday olduğumu belirttiğim bu açıklamada, seçildiğim takdirde sizlere neler yapacaklarım hakkında uzunca bilgiler aktararak sizleri sıkmak istemiyorum. Bunları süreç içinde, göndereceğim mesaj ve broşürlerle aktarmaya çalışacağım. Ama hepsinden önemlisi, birebir yapacağım görüşmeler sırasında sizlerin vereceği yanıtlar ve katkılardır.

Büyük başarının anahtarı, birlikte yönetim

Rektörlük seçimlerinde öğretim üyelerimizin teveccühü önemli bir göstergedir. Onların tercihleri üniversiteyi yönetecek kişinin çalışmalarında ve üniversitenin başarılarının daha da büyümesinde kitli rol oynamaktadır. Prensip olarak, söyleyip yapmamaktansa, yapıp söylememeyi çoğu zaman daha faziletli bulmuşumdur. Yine prensip olarak, çalışanların özlük hakları üzerinden idari politika geliştirmenin hep yanlış olduğunu düşünmüşümdür. Son olarak, birlikte yönetimin her zaman daha büyük başarıların anahtarı olduğuna inanırım.

Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz

Üniversitemizin bütün fırsat, imkan ve kaynaklarının yerinde, adilane, etkili, verimli, hepimizin ortak kararı ve onayı ile kullanılması başarıya giden yolun yapı taşlarıdır. Aynı şekilde; akademik veya idari hiç kimsenin ötelenmeyeceğini, dışlanmayacağını, herkesin hak ve değerini alacağını, bireysel çekişme, dedikodu, hesaplaşmalardan uzak olacağımı, herkese objektif davranacağımı, çekişme ve çatışmadan uzak, birlik ve beraberlik içinde, el ele-gönül gönüle, üniversitemizi daha ileri seviyelere ve yüksek ideallere ulaştıracağımızı da söylemeyi klasik rektörlük adayı ifadeleri olarak kabul ediyorum. Çünkü bütün bunlar benim halihazırda inandığım, uyguladığım ve başarma çabası içerisinde olduğum temel hususlardır. Atasözümüzde olduğu üzere, ‘ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.’

Ekibim sizsiniz

Bir rektör adaylığı bildirgesinde cevaplanması gereken soru ve açıklanması gereken husus şudur: Rektör olunduğunuzda çalışacağınız ekibiniz kimdir? Ekibiniz kimlerden oluşmaktadır? Bu soru gerçekten çok önemlidir ve cevaplanması gerekmektedir. Ben ekibimin hiç kimseyi ayırmadan, ötelemeden, dışlamadan SİZLER olduğunu beyan ediyorum ve bu benim en temel sözümdür. Nasip olduğum takdirde ehil olan her öğretim üyesi layık olduğu yönetim kademsinde görev alacak ve ekibimizin bir parçası olacaktır. Bu görevler seçim öncesi vaatlerle belirlenecek görevler değildir, aksine bunlar ehliyet ve liyakate göre, kimse ötelenmeden, dışlanmadan belirlenmesi gereken görevlerdir. Hedefim Yunus Emre’nin asırlar öncesinden söylediği gibi “Ben gelmedim dava için/ Benim işim sevi için/ Dost’un evi gönüllerdir/ Gönüller yapmağa geldim” anlayışı içinde paylaşımcı, katılımcı birlikte bir yönetim gerçekleştirmektir.

Öz olarak işaret etmek istediğim en temel nokta, bütün bu yüksek hedefler ve ortak değerleri, rektörlük görevi nasip olduğu takdirde sizlerle birlikte, sizin ortak ve koordineli, destek ve katkınızla gerçekleştireceğimizdir.  Bartın Üniversitesi siz değerli öğretim üyelerinin çabalarıyla var oldu ve varlığını sizlerin her türlü katılımlarınızla daha da güçlenerek sürdürecektir. Bundan kesinlikle emin olabilirsiniz.

Bütün bu duygu ve düşüncelerle Üniversitemizi birlikte yönetmeye talip olduğumu, rektör adaylarını sıralama seçiminde aday olduğumu, bu konuda desteklerinizi beklediğimi saygı ve hürmetlerimle ifade ediyorum. Diğer aday arkadaşlarıma da başarılar diliyorum. Hepsi çok kıymetli ve kabiliyetli akademisyenlerdir. Rektörlük seçim sürecinin güzel geçmesini, en layık adayın atanmasını diler, sonucun üniversitemiz, Bartın ve Ülkemiz için hayırlı sonuçlar getirmesini Rabbimden niyaz ederim.”

Yakup Civelek kimdir?

1961 yılında Rize / Pazar’da doğan Yakup Civelek, ilk,orta ve liseyi Giresun’da tamamladı. 1984 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Kuşadası, Diyarbakır, Kocaköy ve Ergani’de yıllarca öğretmenlik yapan Civelek, 1993’te Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde asistan olarak çalışmaya başladı. 1997’de Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri Arap Dili ve Edebiyatı alanında doktorasını tamamladıktan sonra bu alanda yardımcı doçent olarak çalıştı. 2005’te doçent, 2011’de profesör olan Civelek, Van’dan sonra Çorum Hitit Üniversitesi’nde ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Kırgızistan’da Arapça alanında bir yıl misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. Mısır ve Suudi Arabistan’a araştırma ve inceleme amacıyla birer yıl süreyle giden Civelek, 2013 yılında Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesine kurucu dekan olarak atandı. Başta Arap ülkeleri olmak üzere, Uzak Doğu’da Malezya, Avrupa’da Belçika, Hollanda, Fransa gibi pek çok Avrupa ülkesinde konferanslara katılan Prof. Civelek’in üç kitabı, pek çok bilimsel makalesi bulunmaktadır.  Arapça ve İngilizce bilen Yakup Civelek evli ve iki kız babasıdır.

Kaynak bartinhalkgazetesi

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu