Arapça Hazırlık İmam Hatip Liselerine Geri Geldi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), imam hatip liseleri üzerinden yeni bir Anadolu İmam Hatip Lisesi modeli üzerinde çalışıyor. Hatay’da yeni açılan iki anadolu imam hatip lisesinde Arapça hazırlık sınıfının da bulunması kararlaştırıldı. Daha önce “yabancı dil hazırlık sınıfı” uygulamasını anadolu liselerinden kaldıran, Arapça öğretimindeki başarı için “İHL’lerde Türkçe konuşulmasını yasaklayan” MEB’in, “Arapça hazırlık sınıfı” adımı ile Anadolu İmam Hatip Liseleri’ne “yabancı dili Arapça” statüsü kazandırmayı planladığı ortaya çıktı. Çok sayıda “kız İHL” açılırken, bazı İHL’lerin de sadece erkek öğrencilere eğitim verecek şekilde planlanması ise “MEB’in İHL’lerdeki karma eğitime son vermeye hazırlandığı” yorumlarına neden oldu..
Anadolu İmam Hatip Liseleri’nde MEB’in imam hatip liseleri ile ilgili “çılgın projeleri” bitmiyor. Her geçen gün din eğitimi ile ilgili yeni bir adım atılıyor, bu arada imam hatip liselerinin sayısı da artırılıyor. Anadolu İmam Hatip Liseleri’nin sayısını 936’ya, imam hatip ortaokullarının sayısını da bin 355’e çıkararak toplam imam hatipli öğrenci sayısı ise 713 bin 884’e ulaştıran MEB, daha önce “yabancı dili ingilizce olan Anadolu Lisesi” statüsü kazandırdığı İHL’lerde yeni bir modele hazırlanıyor.
Yeni İHL modeline göre, bazı yeni İHL’lerle ilgili MEB kararlarında “yabancı dili İngilizce olan” ibaresi kullanılmıyor. Bunun yerine yeni İHL’ler için “Arapça hazırlık sınıfı bulunan” ifadesi kullanılıyor.
Ancak MEB, daha önce anadolu liselerinin birçoğunda “yabancı dil hazırlık sınıfı uygulamasını” kaldırmıştı. Temel eğitim Anadolu Liseleri’nde olmayan hazırlık sınıfı uygulamasının İHL’ler için geri getirilmesi, bunun da Arapça olarak kararlaştırılması, “Arapça Anadolu Liseleri” döneminin kapılarının açıldığı anlamına geliyor.
“Arapça hazırlık”lı Anadolu İmam Hatip Lisesi modelinin ilk örnekleri ise Hatay ve Mardin’de uygulanacak. Hatay’daki Narlıca Anadolu İmam Hatip Lisesi, “Arapça hazırlık sınıfı bulunan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi”ne dönüştürüldü.
Yine Hatay’daki TOBB Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne Arapça hazırlık sınıfı açılmasına karar verildi. Ancak Hatay’daki sözkonusu TOBB Anadolu İmam Hatip Lisesi için alınan ikinci bir karar, MEB’in İHL planlarının daha geniş olduğunu ortaya koydu. Bakanlık kararında TOBB Anadolu İmam Hatip Lisesi için “Arapça hazırlık sınıfı bulunan ‘erkek öğrencilerin öğrenim göreceği” ifadesinin kullanılması dikkat çekti. Konya’daki Akabe İmam Hatip Ortaokulu’nun “Erkek öğrencilerin öğrenim göreceği Karatay Ali Ulvi Kurucu Anadolu İmam Hatip Lisesi”ne dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Mardin’de daha önce kapatılan Gazi Yatılı Bölge Ortaokulu binasında da yine “erkek öğrencilerin öğrenim göreceği Hayrettin Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi”nin açılması planlandı.