Arapca Haberİmam Hatip Lisesi İHL HABERMEB Milli Eğitim

YKS ARAPÇA DİL SINAVI HAKKINDA BİLGİLER

YKS ARAPÇA DİL SINAVI HAKKINDA BİLGİLER

YKS Arapça Dil Sınavı Hakkında Bilgiler:

Dil puanı ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere “soru sayısı ile ilişkili” olarak, TYT’de Türkçe testinin ağırlığı % 13 , Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %7, Temel Matematik testinin ağırlığı % 13 ve Fen Bilimleri testinin ağırlığı %7 olmak üzere TYT’nin yerleştirme puanına katkısı % 40; Yabancı Dil oturumunda ise aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak Yabancı Dil testinin ağırlığı % 60 Yabancı Dil testinin yerleştirme puanına katkısı % 60dır. 

YÖK tarafından yapılan bir duyuruyla bu yıl adaylara YKS Dil Sınavı’nda Arapça dilinde de sorular sorulacağı açıklandı. Özellikle imam hatip liselerinde okuyan ve Arapça Öğretmenliği bölümünü hedefleyen adaylar için mutlu edici olan bu haber beraberinde bir soru işaretini de getirdi. Acaba sorular nasıl olacak?

Bu konuda sınav öncesi resmi bir açıklama yapılmadan veya sınava girip çıkmadan bir şeyler söylemek kolay değil ancak elimizde daha önce ÖSYM tarafından Arapça dilinde yapılan KPDS soru örnekleri mevcut.

En son 2012 yılında yapılan KPDS’de uygulanan İngilizce testi format bakımından üniversite giriş sisteminde kullanılan dil sınavı LYS-5’e çok yakın bir formattaydı. Tek fark, LYS-5 KPDS’ye göre dili çok daha hafif bir sınavdı.

Bu durumu Arapça sınavı için de yol gösterici olarak kullanabiliriz. ÖSYM’nin web sitesinde bulunan sınav arşivinde eski dönem KPDS sorularına ulaşmak mümkün. Alttaki linke tıklayarak arşive erişebilir ve sorulara yıl bazında göz atabilirsiniz.

 

DİL PUANI TÜRÜNDE TESTLERİN AĞIRLIKLARI

Dil puanı ile yerleşilebilen lisans programlarının, TYT’de ve AYT’de testlerin ağırlıkları ve katkısı şöyle:

“Dil puanı ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere soru sayısı ile ilişkili olarak, TYT’de Türkçe testinin ağırlığı yüzde 13, sosyal bilimler testinin ağırlığı yüzde 7, temel matematik testinin ağırlığı yüzde 13 ve fen bilimleri testinin ağırlığı yüzde 7 olmak üzere TYT’nin yerleştirme puanına katkısı yüzde 40, yabancı dil oturumunda ise aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak yabancı dil testinin ağırlığı yüzde 60, yabancı dil testinin yerleştirme puanına katkısı yüzde 60’dır.”

İlgili Makaleler


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/var/tmp/#sql_449_2.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/fasiharapca.com/public_html/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349