Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Dr. Necmi Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle kurulan derneklerinin 2011’in temmuz ayında caminin inşaatına başladığını söyledi.
“Camimize başlarken ecdadımızın yaptıklarına bir katkı sunabilmek için çok güzel bir proje hazırladık” diyen Atik, projede Selçuklu ve Osmanlı mimarilerinin yanı sıra modern tarzın da yer aldığını vurguladı.
İlahiyat Fakültesi Camisi’nde birçok ilki başardıklarına dikkati çeken Atik, cami kubbesinin 36 metre çapıyla önemli bir büyüklüğe sahip olduğunu aktardı.
Atik, cami inşaatında şu ana kadar 10 bin ton yığma taş kullanıldığını ifade ederek “Camimiz tamamen yığma taşla yapıldı. Toplamda 12 bin ton taşa ulaşılacak. Ayrıca Burdur beji olarak bilinen mermer de kullanıldı. Dört minaremiz de Selimiye Camisi’nin usullerine göre yapıldı ve 86,5 metre boyunda. Gövdeleri 80 santimetre civarında taş yapılardan oluşuyor” dedi.
– Kadınlara özel 500 metrekarelik alan
Bütün kubbelerin üzerinde alem olacağını dile getiren Atik, ana kubbenin üzerindeki alemin çeşmi bülbül tarzında elde dövme bakırdan yapılacağını belirtti. Atik, 7 metre boyundaki altın işlemeli bu alemin Türkiye’deki en büyük alemlerden olacağına işaret etti.
Caminin önemli bir kısmını tamamen kadınlara ayırdıklarına dikkati çeken Atik, “Şadırvanın üzerindeki 500 metrekarelik alan tamamen kadınlara ayrıldı. 3 bin hanımefendi, bu bölümde aynı anda rahatlıkla ibadet edebilecek. Bu bölümde Kur’an kursları, çocuk bakım odası, mutfak, kütüphane gibi kısımlar yer alacak” diye konuştu.
Atik, üst katlara yaşlı ve engellilerin asansörleri kullanarak çıkabileceği camiye kurulan sistemle her yerin aynı ısıda olacağına değindi.
-“50 milyon liraya mal olacak”
Cami içindeki ibadet alanına 10 bin kişinin rahatlıkla sığabildiğini dile getiren Atik, “Caminin alt katını da ibadete açarsak bahçe kısmıyla birlikte toplam 25 bin kişi aynı anda çok rahat ibadet edebilecek” dedi.
Yaklaşık 50 milyon liraya mal olması beklenen cami inşaatı için şu ana kadar 30 milyon liraya yakın harcama yapıldığını anlatan Atik, hayırseverlerin desteğini beklediklerini söyledi.
Başladığı günden bu yana hamiyetperver halk sayesinde inşaatın hiç kesintiye uğramadığını vurgulayan Atik, “Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Diyanet İşleri Başkanımıza da destekleri için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Atik, cami inşaatının yıl sonuna kadar tamamlanmasını hedeflediklerini de kaydetti.