Diyanet isleri Baskanligi

Kurban Alacakları Diyanet ve Veterinerler Uyardı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na göre Türkiye genelinde kurban olarak kesilebilecek toplam 1 milyon 645 bin 279 baş erkek büyükbaş ve 3 milyon 526 bin 973 baş erkek küçükbaş hayvan bulunurken, kurbanlık alış verişi için kurban pazarlarına akın eden vatandaşları, Diyanet İşleri Başkanlığı ve veterinerler dikkat edilmesi gerekenler konularında uyarıyor. Yetkililer, vatandaşların kurbanlarını kontrollerin sık sık yapıldığı hayvan pazarlarından alması gerektiğine dikkat çekti.

Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz ettiğini vurgularken, bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmayacağını bildirdi.

Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olmasının, memelerinin bir kısmının olmamasının kurban edilmesine mani teşkil etmeyeceğine işaret eden Diyaneti uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesinin caiz olmadığının altını çizdi.

-KULAĞININ YARIDAN FAZLASI KESİK OLAN HAYVANIN KURBAN OLMAYA ELVERİŞLİ DEĞİL-

Bir hayvanın kurban edilebilmesi için, o hayvanda insanlar arasında kusur sayılan ayıplardan birinin bulunmaması gerektiğine dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanlığı, kulağının yarıdan fazlası kesik olan hayvanın kurban olmaya elverişli olmadığını belirtti. Hayvanın bir kulağının delik veya yırtılmış olması durumunda, eğer delikler ve yırtıklar kulağın yarıdan fazlasını teşkil ediyorsa, böyle bir hayvanın kurban edilemeyeceğine işaret eden Diyanet, bu ölçüye varmayan kesikler, delikler ve yırtıkların ise hayvanın kurban olmasına engel olmadığını bildirdi.

-ETRAFA İLGİSİ OLAN HAYVANLAR TERCİH EDİLMELİ-

Veterinerlere göre de hastalıklı, durgun olan hayvanlar yerine canlı bakışlı, kulak küpesi bulunan, tüyleri parlak, etrafa ilgisi olan, veteriner kontrolünden geçmiş ve çok zayıf olmayan hayvanlar kurbanlık olarak seçilmeli. Durgun, salyası olan hayvanlar mümkün olduğu kadar tercih edilmemeli.

Ayrıca kurbanlıkların 1-1,5 yaşında olmalı. Kurbanlıkta ergin canlı ağırlığının yüzde 70’ine ulaşmış hayvanlar tercih edilmeli.

Küçükbaş hayvanlarda ise 6 ayının doldurmuş olmasına dikkat edilmeli.

İlgili Makaleler