Diyanet isleri Baskanligi

Diyanet Çalışanlarından MBSTS Sınav Ücretine Tepki

Diyanet Çalışanlarından MBSTS Sınav Ücretine Tepki

Eğer bir yerden bir yere naklen gitmek istiyorsanız, Hac veya Umreye niyetiniz varsa, Yurt dışı gibi bir düşünceye sahipseniz bu sınava katılmak mecburiyetindesiniz. Nasıl ki bir işe girmek için KPSS puanı gerekli ve KPSS’den alınan puan göz önünde bulunduruluyorsa, sadece Diyanet İşleri Başkanlığına mahsus bir uygulama olan MBSTS Sınavı da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından mecbur tutulmaktadır.

 

Hakikatte 657 Sayılı Devlet Memurlar Kanununun 72. Maddesinde nakillerle veya yurt dışına gidişlerle ilgili olarak böyle bir sınav şartı getirilmediği halde Diyanet İşleri Bakanlığı bu sınavı çalışanlarına mecburi tutmuştur. Zor şartlarda görev yapan Din gönüllüleri yeni bir zor şartın altına daha girmiştir. Son düzenlenen sınav sistemi neticesinde kolay kolay kimse yerini değiştiremiyor. Çünkü şart koşulan puanları toplamak kolay olmuyor. Ne görevli istediği yere gidebiliyor, Ne de Diyanet boş olan kadrolarını bir an önce doldurabiliyor. Kısır bir döngü içerisinde bir şeyler oluyor.

 

Olan yine Diyanette çalışan Din gönüllülerine oluyor. Moraller bozuluyor, istediği hizmeti yapamıyor, şevki kırılıyor ve hizmette verim düşüyor. Öyle bir hal alıyor ki görevli gidip kurumda ki amirine “Hocam ben buradan başka türlü gidemiyorum , ne olursunuz benim hakkımda bir soruşturma başlatın da beni buradan gönderin” durumları ortaya çıkıyor.

 

Bunlar bu şekilde olup giderken ÖSYM bombayı patlattı. “2015 Yılı MBSTS Sınav Ücret. 80 TL”. Bir anda şok olduk. Ne oldu da geçen yıl 45 TL olan Sınav ücreti bir anda yüzde yüz artmıştı. Doğrusu inanamadık. ÖSYM, Diyanet çalışanlarını ne olarak görüyordu. Geliri çok çok artmıştı da“Hadi canım bunlara dokunmaz mı” demişti. Halbuki hayır, çok önemli bir artışımızda olmamıştı. “Nasıl olsa bunlar mecbur girecekler” diye düşündü ise; yazık, günah, hak var hukuk var. Siz kalkıp ALES Sınavını yaparken 45 TL alacaksınız Din görevlilerinden 80 TL alacaksınız. Adil mi? Değil. Eşit mi? Bu hiç değil. Peki ya bu neyin nesi? ÖSYM böyle düşündü de benim kurumum acaba neden hala sessiz, neden hala bir açıklama yapmadı. Değil mi? Bu bilgi medyaya düşer düşmez istisnasız bu sınava girecek olan herkes tepki gösterdi. Ama Diyanet’ten bir açıklama gelmedi.

 

Başta bağlı bulunduğumuz kurumumuzdan isteğimiz şu ki; Hakikaten bu ücret çok yüksek. Bunun bir örneği var ALES. O sınavın ücret ide 45 TL. Lütfen makul bir düzeye değil, ALES Sınavı ücreti ile aynı olması için bizim sesimize kulak verin ve her platformda Mensubu olduğu kurumunu savuvan, savunanları sizde savunun.

 

İkinci olarak da ÖSYM’yi yaptığı bu uygulamadan dolayı kınıyor ve adil davranması için bu Fahiş ücretin geri alınmasını talep ediyoruz.

İlgili Makaleler