Hadis Arapça TürkçeSahihi Buhari Buhari HadisleriSahihi Müslim HadisleriSüneni Ebu Davud HadisleriSüneni Nesai HadisleriSüneni Tirmizi Hadisleri

Yatsı Namazı ARAPÇA TÜRKÇE HADİS Buhari Müslim Nesai Ebu Davud Tirmizi

Başlık: NAMAZ BÖLÜMÜ

Konu: Yatsı Namazı
Ravi: Şakik İbnu Seleme
Hadisin Arapçası:

وعن شَقيق بن سلمة قال: ]جاء رَجُلٌ إلى ابْنِ مَسْعودٍ فقَالَ: إنِّى أقْرَأ المُفَصّلَ في رَكْعَةٍ. فَقَالَ ابْنُ مَسْعُودٍ: أهَذَّا كَهَذِّ الشِّعْرِ، وَنَثْراً كَنثْرِ الدَّقَلِ؟ لَكِنَّ النَّبىَّ # كَانَ يَقْرَأُ النّظَائِرَ السُّورَتَيْنِ رَكْعَةٍ: الرَّحمنَ والنَّجْمَ في رَكْعَةٍ. وَاقْتَرَبَتْ وَالحَاقّةَ في رَكْعَة، وَالطُّورَ والذَّارِيَاتِ في رَكْعَةٍ، وَإذَا وَقَعَتْ وَنُونَ في رَكْعَةٍ، وَسألَ سَائِلٌ وَالنَّازِعَاتِ في رَكْعَةٍ، وَوَيْلٌ لِلْمُطَفِّفِينَ وَعَبَسَ في رَكْعَةٍ، وَالمُدَّثِّرَ وَالمُزَمِّلَ في رَكْعَةٍ، وَهَلْ أتَى وََ أقْسِمُ بِيَوْمِ الْقِيَامَةِ في رَكْعَةٍ. وَعَمَّ يَتَساءَلُونَ وَالمُرْسََتِ في رَكْعَةٍ، وَالدُّخَانَ وَإذَا الشَّمْسُ كُوِّرَتْ في رَكْعَةٍ[. أخرجه الخمسة.وهذا لفظ أبى داود، وقال هذا تأليف ابن مسعود، وذكره عن علقمة وا‘سود ولم يذكر الباقون السُّور.والمراد »بالهَذِّ« سرعة القراءة والعجلة فيها.»الدقلُ« ردِئ التمر ف يجتمع ليُنسِه ورداءته.و»النّظَائرُ« جمع نَظيرة وهى: المثل والشبه.

Hadisin Anlamı:

Bir adam İbnu Mes’ud’a gelerek: “Ben bir rek’atte mufassal sürelerin tamamını okudum” dedi. İbnu Mes’ud Radıyallahu Anh da: “Şiir mırıldar gibi mırıldar, meyve döküştürür gibi döküştürür müsün? Olmaz öyle şey! Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) tek rek’atte birbirine denk iki sure okurdu. Bir rek’atte, İkterebet ve el-Hakka surelerini, bir rek’atte Vettür ve Vezzariyat surelerini, bir rek’atte Ve iza vaka’at ve Nun surelerini, bir rek’atta Seele sailun ve ven-Nazi’at surelerini, bir rek’atte Veylun li’l-Mutaffifin ve Abese surelerini, bir rek’atte el-Müddessir ve, el-Müzzemmil surelerini, bir rek’atte Hel Eta ve La Uksimu biyevmi’l-Kıyame surelerini, bir rek’atte Amme yetesaelun ve Ve’l-Mürselat surelerini, bir rek’atte de ed-Duhan ve İza’ş-Şemsü Küvvirat surelerini okurdu.” (Bu rivayet, metin olarak Ebu Davud’un rivayetidir. Ebu Davud: “Bu İbnu Mes’ud’un telifidir” demiştir. Bunu Alkame ve Esved’den kaydeder. Diğerleri, süreleri zikretmezler.)

Kaynak: Buhari, Ezan 106, Fedailu’l-Kur’an 6, 28, Müslim, Müsafirin 275, (822), Ebu Davud, Salat 326, (1396), Nesai, İftitah 75, (2,175,176), Tirmizi, Salat 422, (602)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu