İlahiyat Haber

Üniversite Ek Kontejanlarında İlahiyat da var

ÖSYM’nin ek yerleştirme kılavuzunu açıklaması sonrası gözler üniversitelerdeki ek kontenjan sayılarına çevrildi.

Aybike Eroglu’nun haberi:

Öğrencilerce sıkça tercih edilen Hukuk Fakültesi’nde 328 ek kontenjan belirlenirken, bu sayı Tıp Fakültesi’nde 57 oldu

ÖSYM’nin açıkladığı ek yerleştirme kılavuzunun ardından gözler üniversitelerin ek kontenjanlarına çevrildi. Bu yıl ek kontenjanla en çok öğrenci kabul edecek bölümlerin başında Türk Dili ve Edebiyatı geliyor. Türk Dili ve Edebiyatı 3 bin 170 kişilik rakamla birinci sırada yer alırken, Matematik 1193’le ikinci, Hemşirelik ise 931 ek kontenjanla üçüncü sırada bulunuyor. Bu yıl ilk kez Bingöl Üniversitesi’nde Zaza Dili ve Edebiyatı bölümünde 31 kişilik kontenjan açılırken, Düzce Üniversitesi’nde 21 kişilik kontenjanla Çerkez Dili ve Edebiyatı ile yine 21 kişilik kontenjanla Gürcü Dili ve Edebiyatı bölümleri de öğrencilerini bekliyor. Tercih kılavuzunda en çok öğrencinin kabul edildiği Tıp, Hukuk ve İlahiyat bölümlerinde de ek kontenjanlar açıldı. Bu sayılar Hukuk Fakültesi’nde 328, Tıp’ta 57 ve İlahiyat’ta 653 oldu. Açık kalan kontenjan nedeninin, yeni açılan bölümlerin varlığı ile üniversiteye yerleştirildiği halde kayıt yaptırmayan öğrenciler olduğu ifade edildi.

ŞARTLARI İYİ OKUYUN

Fem Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, öğrencilerin okuyamayacakları bölümleri tercih etmemeleri gerektiğini vurguladı. Ardıç, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: ‘İlk yerleştirmede olduğu gibi ikinci yerleştirmede de adaylar en çok istedikleri bölümleri tercih etmeli. Listelerinde okumayacakları bölümlere yer vermesinler. Adaylar 30 tercih hakkına sahip. Tercih ettiği bölümün özel şartlarını taşımayan adaylar ÖSYM tarafından yerleştirilse dahi okula kayıt yaptıramazlar. Bundan dolayı, seçilen programın özel şartları da detaylı şekilde incelenmeli.’

63 kişi ODTÜ’ye gitmedi

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla üniversitelere yaklaşık 672 bin kişinin yerleştiği (örgün), 36 bin lisans ve 76 bin önlisans olmak üzere toplam 109 bin kontenjanın ise boş kaldığı anlaşıldı. İlk tercih sürecinde tüm kontenjanları dolan Boğaziçi, Koç, Sabancı ve Galatasaray üniversitelerinde toplamda 91 kişilik açık oluştu. Boğaziçi’nde 22, Galatasaray’da 11 ve Sabancı’da 16 kişi kayıt yaptırmadı. Türkiye’nin önemli üniversitelerinden ODTÜ’de de bölüm kazandığı halde 63 öğrencinin kayıt yaptırmadığı belirlendi.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi tam burslu!

Ek kontenjanların açıklanmasıyla birlikte vakıf üniversiteleri de önemli fırsatlarıyla bir kez daha gündeme geldi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ek yerleştirmede kendilerini tercih edecek adaylara önemli burs imkanları sunuyor. Bilim Tarihi bölümünü tercih eden 20 kişiye yüzde 100 burs verecek üniversite, bu bölümü kazanan adaylara ayrıca Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı’ndan da burs imkanı sağlanacak. Adalet Bölümü’yle de dikkat çeken Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, bölümün ikinci öğretimlerini tercih eden öğrencilere yüzde 50 ile yüzde 100 oranlarında burs imkanı sağlayacak. İkinci Öğretim Adalet Bölümü, yüzde 100 burslu 4 kişi ve yüzde 50 burslu 12 kişi alacak. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ek kontenjanlarla birlikte toplamda 38 öğrenci alacak.

İşte bazı bölümlerde ek kontenjanlar

HUKUK FAKÜLTESİ 328

TIP FAKÜLTESİ 57

İLAHİYAT 653

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK 368

DİŞ HEKİMLİĞİ 36

ECZACILIK 46

FİZİK 64

KİMYA 130

BİYOLOJİ 757

TARİH 504

COĞRAFYA 72

TÜRK DİLİ 3.170

MATEMATİK 1.193

EBELİK 69

HEMŞİRELİK 931

İlgili Makaleler


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/var/tmp/#sql_449_2.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/fasiharapca.com/public_html/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349