İlahiyat Haber

Şark Medreseleri Ve Âlimleri Toplantısı’nın 6.sı Siirt’te Yapıldı

Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) 6’ıncı toplantısını Siirt’te yaptı. Toplantıda vakfın hedeflerini açıklayan Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve MEDAV’ın Genel Kordinatörü Prof.

Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) 6’ıncı toplantısını Siirt’te yaptı. Toplantıda vakfın hedeflerini açıklayan Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve MEDAV’ın Genel Kordinatörü Prof. Dr. Halil Çiçek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yayılmaya yüz tutan uyuşturucu ve kötü alışkanlıklara karşı karşı gençliği uyarıp kampanya başlatacaklarını söyledi.

Eski adı İlim Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı (İLEKDAV), yeni adı olan Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV), ‘Şark Medreseleri ve Âlimleri Toplantısı’nın 6’ıncısını Siirt’teki Şehy Hüseyin Basreti Erkek Yatılı Kur’an Kursu’nda gerçekleştirdi. Toplantıya Seyda Mela Abdurahmani Havili, Şeyh Fetullah Ayte, Şeyh Mesut Ayte, Lübnan’dan Şeyh Cemal, Suriye’den Şeyh Muhammed Said, Seyda Mela Mehmet Emin Yıldırım, Şeyh Hikmetullah Geylani, Şeyh Cemalettin Geylani, Seyda Mela Abdurrahman İnal, Seyda Mela Abdullahalim, Seyda Mela Abdülkerim, Seyda Mela Mehmet Tahar Baran, Mela Vezir Aslan, Mela Kutbettin Akdemir, Mela Mesut Eser, Seyda Mele Reşit, Siirt Müftüsü Faruk Arvas, Prof. Dr. Halil Çiçek, Seyda Mela Arif Karakaya’dan oluşan yaklaşık 400 medrese müderrisi katıldı.

Kur’an tilavetiyle başlayan toplantı Şeyh Muaz Oran’ın (Basreti) konuşmasıyla başladı. Oran, sahabelerin ellerinde hayat iksirini diğer insanlara ulaştırmak için Çin’e kadar gittiğini hatırlattı. Oran, “Bugün yanı başımızda İslam’dan, ilimden habersiz milyonlarca insan varken bizler tebliğimizi ulaştıramıyorsak oturup düşünmeye ihtiyacımız vardır. Evet İslam’ın ve Müslümanların yaşadığı altın devirlerin tesisinde nasıl medreselerin payı varsa ne yazık ki bu devirlerin sona ermesinde payımız büyüktür. Peygamber ve sahabe varisleri olması gereken alimler onların yolundan ayrıldılar çünkü.” dedi.

Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Çiçek, vakfın gerçekleştirmeyi hedeflediği 27 maddelik sunumunu yaptı. Bölge medreselerinin ilahiyat fakülteleriyle, İslami ilimlerle uğraşan kurumlarla bir entegrasyon sağlamak istediklerini aktaran Çiçek, vakfın hedeflerini şöyle sıraladı: “Vakıf imkanları el verdiği sürece medrese bünyesinde bir tercüme birimi kurarak, Şafi fıkıhları, Hanefi fıkıhları, usul gibi İslam klasiklerinin Türkçe ve Kürtçeye çevirmek. İslami nadide eserlerin basılması için girişimlerde bulunmak. Vakfın imkanları doğrultusunda vakıf merkezinde hızlı okuma, yabancı dil gibi bazı kurslar düzenlemek. İmkanlar el verdiğince genç müderrisleri belli sürelerle El Ezher gibi köklü ilim tecrübesi olan merkezlere göndermek. Bölgede yayılmaya yüz tutan uyuşturucu ve benzeri durumlara karşı gençliği uyarmak ve kampanyalar başlatmak. Kamuoyunu aydınlatmak önemli hedeflerimiz arasında. Medrese mensuplarının sorunlarını gidermek için gerekli kurumlarla görüşmek. Mesleki mağduriyetlerini gidermeye çalışmak ve platformlarda dile getirmek.”

Görüşmelerin ardından yenilen yemekle toplantı sona erdi. CİHAN

İlgili Makaleler